Γερμανοί-Κοπελούζος «χτύπησαν» τα αεροδρόμια

Αρωμα Γερμανίας αλλά και «Ελ. Βενιζέλου» αναδίδουν τα αποτελέσματα του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για την ιδιωτικοποίηση των 14 μεγαλύτερων περιφερειακών αεροδρομίων της χώρας. Το χθεσινό άνοιγμα των οικονομικών προσφορών έκρυβε μια απρόσμενη εξέλιξη, καθώς και οι δύο ομάδες αεροδρομίων καταλήγουν σε έναν από τους συνολικά τρεις ομίλους που συμμετείχαν στην τελική φάση της διαδικασίας.
Ανάδοχοι είναι η γερμανική Fraport και η Slentel του ομίλου Κοπελούζου, που πρόσφεραν αισθητά υψηλότερο τίμημα σε σχέση με τους υπόλοιπους διεκδικητές.
Η σύμβαση προβλέπεται να υποβληθεί στο Ελεγκτικό Συνέδριο και αν εγκριθεί θα επικυρωθεί στη συνέχεια από τη Βουλή. Με βάση την ανακοίνωση του ΤΑΙΠΕΔ, η προσφορά περιλαμβάνει κατ’ αποκοπήν τίμημα 1,234 δισ. ευρώ που προβλέπεται να καταβληθεί το φθινόπωρο του 2015, ετήσιο εγγυημένο μίσθωμα 22,9 εκατ. ευρώ, που θα αναπροσαρμόζεται με βάση τον πληθωρισμό, καθώς και επενδύσεις που θα φτάσουν στα 330 εκατ. ευρώ μέσα στην πρώτη τετραετία, ενώ εκτιμάται ότι θα διαμορφωθούν στο 1,4 δισ. κατά τη διάρκεια της 40χρονης παραχώρησης. Σύμφωνα με ανακοίνωση της αναδόχου κοινοπραξίας, τα έσοδα για το 2016 αναμένεται να φτάσουν τα 180 εκατ. ευρώ και το EBITDA να υπερβεί τα 90 εκατ. ευρώ.
Τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια το 2013 εξυπηρέτησαν 19,1 εκατ. επιβάτες. Σ’ αυτά περιλαμβάνονται οι εγκαταστάσεις σε Θεσσαλονίκη, Ακτιο, Χανιά, Καβάλα, Κεφαλονιά, Κέρκυρα, Κω, Μυτιλήνη, Μύκονο, Ρόδο, Σάμο, Σαντορίνη, Σκιάθο και Ζάκυνθο.
Το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης
Η Fraport, που θα έχει το πλειοψηφικό πακέτο στην ανάδοχο κοινοπραξία, διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της Φρανκφούρτης, το οποίο την περασμένη χρονιά εξυπηρέτησε 58 εκατ. επιβάτες και διακίνησε 2,1 εκατ. τόνους φορτίων διασφαλίζοντας την πρώτη θέση στον τομέα των εμπορευμάτων στην Ευρώπη.
Εχει επίσης πλειοψηφικά πακέτα σε άλλα 11 αεροδρόμια της Γερμανίας και άλλων χωρών, με ετήσια κίνηση 103 εκατ. επιβάτες. Η γερμανική εταιρεία συνεργάζεται με τον όμιλο Κοπελούζου στη διαχείριση δύο ρωσικών αεροδρομίων, της Αγίας Πετρούπολης και του Πούλκοβο. Ο ελληνικός όμιλος δραστηριοποιείται κυρίως στον τομέα της ενέργειας, αλλά διαθέτει το 5% του «Ελ. Βενιζέλος».
 Γ. Σταθάκης
Θα διπλασιαστούν οι τιμές των εισιτηρίων
Αρνητική εξέλιξη για τις προοπτικές ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας χαρακτηρίζει την ιδιωτικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Σταθάκης. Τονίζει ότι η σύμβαση προβλέπει τον διπλασιασμό της τιμής των εισιτηρίων, αυξάνοντας το κόστος μετακίνησης των επιβατών. Θεωρεί ότι η ιδιωτικοποίηση κινείται στα όρια της νομιμότητας και έρχεται σε αντίθεση με τις τοπικές κοινωνίες και τους φορείς.
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.