Μαυρογιαλούρο «δαγκωτό»..- του Στέλιου Φωκά

Τα ψέματα τελείωσαν. Τον λόγο τώρα έχει η κάλπη. Το τι θα ρίξετε μέσα την Κυριακή το ξέρετε εσείς. Δεν θα σας προτρέψουμε να ψηφίσετε τον τάδε ή τον δείνα. Την επιλογή σας οι περισσότεροι την έχετε ήδη κάνει. Εμείς πάντως θα ψηφίσουμε… Μαυρογιαλούρο!
Του Στέλιου Φωκά
Εδώ και 50 χρόνια, από τότε δηλαδή που γυρίστηκε η ταινία «Υπάρχει και φιλότιμο» (του Αλέκου Σακελλάριου), το 1965 με πρωταγωνιστή τον υπουργό Ανδρέα Μαυρογιαλούρο (Λάμπρος Κωνσταντάρας), το όνομα «Μαυρογιαλούρος» έχει ταυτιστεί με τον μπαγαπόντη, θεομπαίχτη πολιτικό που τάζει τα πάντα, είναι διεφθαρμένος, βολεύει τους δικούς του. Έλα όμως που ο Μαυρογιαλούρος δεν ήταν τέτοιος! Φυσικά υπήρχαν και τότε οι «πονηροί» υπουργοί που ήταν μέσα σε όλα, ο συγκεκριμένος όμως ήταν άλλου είδους πολιτικός.
Για όσους δεν θυμούνται ή δεν έχουν δει την ταινία, ο υπουργός Ανδρέας Μαυρογιαλούρος ξεκινά για την εκλογική του περιφέρεια, την Πλατανία για να εγκαινιάσει ένα μαιευτήριο και να καλοπιάσει τους ψηφοφόρους καθώς πλησιάζουν εκλογές. Εντελώς τυχαία όμως, μετά από ένα μικρό τροχαίο ατύχημα, πληροφορείται από τους χωριανούς τις απάτες των συνεργατών του, οι οποίοι εν αγνοία του έτρωγαν με χρυσά κουτάλια. Τι έκανε ο εν έτει 1965 Μαυρογιαλούρος; 
Πρώτα από όλα παραιτήθηκε επιτόπου (φιλότιμο, λέξη άγνωστη στην πολιτική σήμερα), πέταξε με τις κλωτσιές έξω τους πρώην πλέον συνεργάτες του (αποφασιστικότητα, λέξη επίσης άγνωστη στην πολιτική σήμερα) και τους έστειλε πακέτο στον εισαγγελέα με όλα τα στοιχεία που βρήκε ερευνώντας το θέμα (αυτό σήμερα θα γινόταν με ΕΔΕ, Ένορκη Διοικητική Εξέταση δηλαδή, αλλά ξέρουμε την τύχη τέτοιων διαδικασιών…), βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους.
Με λίγα λόγια: Ξεκαθάρισε την κατάσταση και πήγε σπίτι του οικειοθελώς συνειδητοποιώντας ότι δεν κάνει για υπουργός. Τουλάχιστον όχι με τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε. Έτσι απλά.
Τι θα γινόταν σήμερα 
Τι θα έκανε ένας Μαυρογιαλούρος του 2015; Πρώτα από όλα δεν υπάρχει περίπτωση να μην γνωρίζει τις ρεμούλες των συνεργατών του και του υπουργείου του, ενώ όπως έχει πρόσφατα αποδειχθεί μπορεί να είναι πρώτος και καλύτερος σε αυτές. Εκτός αυτού οι ρεμούλες δεν αποκαλύπτονται πλέον τυχαία, αλλά όταν και μόνο όταν συμφέρει και φυσικά ούτε λόγος για οικειοθελή παραίτηση.
Ακόμα όμως και να υπάρξει παραίτηση, παραμένει πάντα ισχυρό το ενδεχόμενο να μην μείνει για πολύ σπίτι του ο «κακός υπουργός», διότι όταν ξαναστηθούν κάλπες και έχει ψιλοξεχαστεί το «παράπτωμα» ίσως βρει τρόπο να τρυπώσει στα ψηφοδέλτια ή σε κάποιο δημόσιο ή κομματικό θώκο μετεκλογικά. Εκτός αν έχει ήδη καταλήξει στη φυλακή, σπάνιο μεν, συνέβη δε. 

Για αυτούς ακριβώς τους λόγους οι Μαυρογιαλούροι είναι απαραίτητοι στην πολιτική ζωή του τόπου. Αρκεί να έχουν καλύτερα αντανακλαστικά από αυτόν της ταινίας και να λειτουργούν καθ’ όλη τη διάρκεια της θητείας τους όπως ο Μαυρογιαλούρος στο τελευταίο δεκάλεπτο της ταινίας. Διότι ο δρόμος προς την Κόλαση είναι σπαρμένος με καλές προθέσεις, ας μην περιοριζόμαστε λοιπόν σε αυτές.

Share on Google Plus

About typo spor

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.