Μηχανή του Χρόνου: Πώς ο Στιβ Τζόμπς "έκλεψε" την τραγουδίστρια Τζόαν Μπαέζ από τον Μπομπ Ντίλαν

Αυτή ήταν παγκοσμίως γνωστή για την καλλιτεχνική και  αντιπολεμική δράση της. Αποφασισμένη  ακτιβίστρια των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Αυτός πρωτοπόρος της πληροφορικής, που ασπαζόταν τη φιλοσοφία του Βουδισμού.
Ο Στιβ Τζόμπς, εκ των ιδρυτών της Apple, ήταν μικρότερος κατά 15 χρόνια από την πρωθιέρεια της φολκ Τζόαν Μπαέζ.
Γνωρίστηκαν το 1982, όταν ο 27χρονος Στιβ έκανε παρέα με την αδερφή της, Μίμι Φαρίνα.
Ως γυναίκα τον συνάρπαζε, όχι μόνο εξαιτίας της εμφάνισης και του προοδευτικού της πνεύματος. Ίσως και λόγω της μεγάλης αγάπης και του θαυμασμού που έτρεφε στον Μπόμπ Ντίλαν, με τον οποίο η Μπαέζ είχε ερωτικές σχέσεις.
 
Ο Στιβ Τζόμπς και η Τζόαν Μπαέζ υπήρξαν ζευγάρι και για λίγο «ακούμπησαν» ο ένας στον άλλο. Η Μπαέζ είχε ήδη κάνει ένα γάμο και ο νεότερος Τζόμπς ακόμη «ψαχνόταν» επαγγελματικά.

«Διαφωνούσαμε αρκετά. Έλεγε ότι θα έγραφε με τη βοήθεια του υπολογιστή το καλύτερο κλασικό κουιντέτο που γράφτηκε ποτέ. Του είχα πει να μην το κάνει, γιατί δεν θα είχε ψυχή».
 
Οι κοντινοί άνθρωποι της ακτιβίστριας, τη συμβούλευαν να προχωρήσει στο «παρασύνθημα».
«Μπορεί να ήμουν ερωτευμένη, ή απλώς ενθουσιασμένη μαζί του. Οι φίλοι μου έλεγαν παντρέψου τον. Με αυτόν θα λύσεις το οικονομικό πρόβλημα της ζωής σου.
Δεν μπορούσα να κάνω κάτι τέτοιο» λέει η Μπαέζ.
Κατά σύμπτωση, την ημέρα των 66ων γενεθλίων της τραγουδίστριας, το 2007, ο Στίβ Τζόμπς παρουσίαζε στο κοινό το νέο iphone κινητό τηλέφωνο της Apple.
‘Η μήπως δεν ήταν σύπτωση;
Η Τζόαν Μπαέζ γεννήθηκε στις 9 Ιανουαρίου του 1941.
Ιδιαίτερα γνωστή στο αντιπολεμικό κίνημα κατά τη διάρκεια του πολέμου στο Βιετνάμ. Συνελήφθη και φυλακίστηκε για τη διαμαρτυρία στο Armed Forces Induction Center και την υποστήριξη του κινήματος κατά των φυλετικών διακρίσεων.
Πολλά από τα τραγούδια της, μιλούν για τον πόλεμο και για μια σειρά από κοινωνικά προβλήματα.
 
Στην «Πορεία προς την Ουάσινγκτον» το 1963, όπου ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ εκφώνησε την ιστορική ομιλία, με τη φράση «i have a dream», η Μπαέζ τραγούδησε τα τραγούδια «Oh Freedom» και «We shall overcome».
Η Μπαέζ και ο Μπομπ Ντίλαν εμφανίστηκαν μαζί στη σκηνή, στο Newport Folk Festival, όπου ερμήνευσαν μαζί το τραγούδι του Ντίλαν, «With God on Our Side».
Τα επόμενα χρόνια τραγούδησε πολλές δημιουργίες του Μπομπ Ντίλαν, με τον οποίο υπήρξαν ζευγάρι.
Μετά τον χωρισμό τους, συνεργάστηκαν ξανά στο Rolling Thunder Revue, που διοργάνωσε ο Ντίλαν στα τέλη του 1975, καθώς και το 1984.http://www.mixanitouxronou.gr/
Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.