Με αρκετές αιχμές αλλά και ορισμένα ανοίγματα προς τη νεοσυσταθείσα κυβέρνηση εμφανίστηκε στην πρώτη πανηγυρική συνεδρίαση της Κ.Ο. του Ποταμιού ο Σταύρος Θοδωράκης.
Επιχειρώντας να διατηρήσει ένα διακριτό στίγμα στον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευτεί από εδώ και πέρα ο κ. Θοδωράκης είχε αρκετά πράγματα να καταλογίσει στη κυβέρνηση, χωρίς όμως να δίνει την εντύπωση ότι δεν υπάρχουν περιθώρια συνεννόησης.
Έτσι επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ στην επιλογή που έκανε να σχηματίσει κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ, λέγοντας ότι του είναι δύσκολο να πιστέψει πως «η πρώτη αριστερή κυβέρνηση της χώρας έχει μέσα της ακροδεξιούς, συνομωσιολόγους και αντιευρωπαϊστές». Επιτέθηκε, μάλιστα, και προσωπικά στον υπουργό Άμυνας και πρόεδρο των ΑΝΕΛ, Πάνο Καμμένο, σημειώνοντας:
Ίσως στον ΣΥΡΙΖΑ να γνωρίζουν και να μελετούν ένα μόνο τμήμα της πρόσφατης ιστορίας μας αλλά τους πληροφορούμε ότι ο νέος υπουργός Άμυνας ξεκίνησε τη πολιτική του καριέρα αποκαλύπτοντας ότι αρχηγός της 17 Νοέμβρη είναι ο Ανδρέας Παπανδρέου. Στα χρόνια του μνημονίου είχαμε τη μεγάλη του αποκάλυψη ότι οι ξένοι μας ψεκάζουν για να είμαστε άβουλοι και επειδή το θέμα είναι πάντα η οικονομία είχαμε πρόσφατα και την ανατρεπτική του θεωρία ότι οι Εβραίοι της Ελλάδας πληρώνουν λιγότερους φόρους. Δεν είναι για γέλια φίλοι μου.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού, ωστόσο, υπογράμμισε ότι το κόμμα του δεν είναι εχθρός με τη κυβέρνηση και ότι προσδοκά πως μια κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ βαπτισμένη στην κολυμπήθρα της κυβερνητικής πραγματικότητας θα μπορούσε να συμβάλει στη μείωση των ανισοτήτων και να ισορροπήσει τη χώρα στην Ευρώπη.
Τόνισε, δε, πως στη συνάντηση του με τον κ. Τσίπρα εξέφρασε την προθυμία του να συμβάλει με στελέχη του κόμματός του στη διαπραγμάτευση για το χρέος κάτι που όπως είπε δεν άφησε αδιάφορο και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Από κει και πέρα ο κ. Θοδωράκης ζήτησε αλλαγή του εκλογικού νόμου και εκκίνηση της διαδικασίας για την αναθεώρηση του Συντάγματος.


Γράφει ο Παναγιώτης Τζαννετάτος