Κι όμως, είναι συνεπείς...

Αρχικά με τον Σουλτς και τώρα με τον Ντάισελμπλουμ αυτό που έγινε σαφές είναι πως η ελληνική κυβέρνηση έχει τη διάθεση να μην υποχωρήσει από αυτά που έλεγε προεκλογικά ο ΣΥΡΙΖΑ. Προς το παρόν, τουλάχιστον. Γιατί, είτε διαφωνούμε, είτε όχι, αυτά ακριβώς έλεγε με κάθε τόνο και σε κάθε ευκαιρία, όχι μόνο στην προεκλογική περίοδο αλλά και πολύ καιρό πριν. Πως δεν θα δεχτεί τη συνέχεια του μνημονίου, πως τα προγράμματα που ακολουθήθηκαν ως τώρα έχουν αποτύχει, πως δεν συζητά με την τρόικα αλλά μόνο με θεσμικούς εκπροσώπους, πως, πως...
Μέχρι τώρα λοιπόν, αυτά συμβαίνουν, για την ακρίβεια άρχισαν να συμβαίνουν. Η συνέχεια είναι άγνωστη και αβέβαιη, αλλά έχω την εντύπωση πως αυτό δεν αφορά μόνο εμάς που τα παρακολουθούμε, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση και τους εκπροσώπους της. Άλλωστε, δεν παζαρεύουν για κάτι απλό και εύκολο, διαπραγματεύονται για μια θεαματική αλλαγή της στάσης μιας χρεοκοπημένης χώρας απέναντι σε κάποιους πανίσχυρους δανειστές. Και αυτό, δεν είναι μόνο κάτι παραπάνω από σύνθετο, δεν περιέχει μόνο μη μετρήσιμα ρίσκα, αλλά δεν προϊδεάζει καν για την έκβασή του.
Ας τα προσεγγίσουμε ρεαλιστικά, λοιπόν. Είτε διαφωνούμε, είτε συμφωνούμε με την τακτική που ακολουθεί η σημερινή κυβέρνηση στη διαχείριση των οικονομικών, πρέπει να παραδεχτούμε ότι αυτή η τακτική συνοδεύεται από συνέπεια. Να το επαναλάβω, για να μη σπεύσουν πάλι κάποιοι να με χρεώσουν στους μεν ή τους δε.
Στην οικονομία, η κυβέρνηση ακολουθεί, προς το παρόν, όσα έλεγε προεκλογικά. Ακριβώς εκείνα. Αν μας αρέσουν ή όχι, είναι ένα διαφορετικό ζήτημα.
Εκείνο που είναι ενδεικτικό πάντως, είναι πως υπάρχει νομίζω μια μεγάλη μερίδα πολιτών, που απηυδισμένη από την προηγούμενη συγκυβέρνηση, επέλεξαν την ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ έχοντας μέσα τους τη βεβαιότητα πως ο ΣΥΡΙΖΑ, την κρίσιμη στιγμή, θα κάνει την greek kolotoumba, όπως έμαθαν να τη λένε ακόμα και ξένα μέσα ενημέρωσης. Τώρα, αυτοί οι πολίτες βλέποντας τη λογική ρήξης που ακολουθεί η κυβέρνηση με τους δανειστές, προφανώς νιώθουν φόβο και ανασφάλεια. Όμως, ίσως πρέπει να τους δικαιολογήσουμε. Η κωλοτούμπα είναι ένα πάγιο χαρακτηριστικό στην πολιτική μας ζωή, συνοδεύει όλες τις κυβερνήσεις. Προφανώς, πίστεψαν ότι και αυτή τη φορά κάτι τέτοιο θα συμβεί. Αν και είναι πολύ νωρίς για να έχουμε μια σαφή και ξεκάθαρη εικόνα, μέχρι τώρα δεν έχει ακολουθηθεί. Τουλάχιστον στην οικονομία...

Γιάννης Παντελάκης /protagon


Share on Google Plus

About typo spor

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου