Παραιτήθηκε και επισήμως ο πρόεδρος της Ιταλίας, Ναπολιτάνο

 O πρόεδρος της Ιταλικής Δημοκρατίας, Τζόρτζιο Ναπολιτάνο υπέγραψε το πρωί, στις 10.35 ώρα Ιταλίας την επιστολή παραίτησής του από το ανώτατο αξίωμα της χώρας. 
 Με την επιστολή, όπως προβλέπουν οι θεσμικές διαδικασίες, κοινοποιεί την απόφασή του να παραιτηθεί του στους προέδρους της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι, της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο και στον πρωθυπουργό Ματέο Ρέντσι. 

 Ο Ιταλός πρωθυπουργός πληροφορεί και επίσημα τα μέλη της κυβέρνησής του, σε υπουργικό συμβούλιο το οποίο συγκλήθηκε στις 11.30 ώρα Ιταλίας. 
 Ο απερχόμενος πρόεδρος της Ιταλίας, 89 ετών, παραιτήθηκε για λόγους ηλικίας και θα συνεχίσει να είναι ισόβιος γερουσιαστής, με δικαίωμα ψήφου. Οι ψηφοφορίες για την εκλογή του διαδόχου του θα αρχίσουν σε δυο εβδομάδες, όπως προβλέπει και το ιταλικό σύνταγμα. 
 «Από ένα μέγαρο εκατόν δέκα χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, ο Ναπολιτάνο επιστρέφει στο σπίτι του, στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης, το οποίο δεν ξεπερνά τα εκατόν είκοσι τετραγωνικά μέτρα», γράφει ο ιταλικός τύπος. 
 «Πρέπει να είμαστε απόλυτα ευγνώμονες στο έργο και στην σωφροσύνη του κ. Ναπολιτάνο», δήλωσε στην τηλεόραση της Rai ο Ιταλός πρώην πρωθυπουργός Μάριο Μόντι. 
 «Ευχαριστούμε κύριε πρόεδρε», έγραψε πριν λίγο στο Twitter o Ματέο Ρέντσι. 
 Οι διαδικασίες για την εκλογή του διαδόχου του στο ύπατο αξίωμα του ιταλικού κράτους θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί εντός των επόμενων 15 ημερών. 
 Για τον νέο πρόεδρο της Ιταλίας θα ψηφίσουν 1.009 εκλέκτορες, δηλαδή το σύνολο των βουλευτών (630) και των γερουσιαστών (315), καθώς και 58 αντιπρόσωποι από τις ιταλικές περιφέρειες. 
 Προσωρινός πρόεδρος της Ιταλίας, μέχρι την εκλογή, αναλαμβάνει ο πρόεδρος της Γερουσίας, γερουσιαστής του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος, Πιέτρο Γκράσο.naftemporiki.gr

Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.