Γκίκας Χαρδούβελης: Το Grexit δεν είναι απαραίτητα μπλόφα

«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν είναι απαραίτητα μπλόφα», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, σε συνέντευξή του στην τηλεόραση του Bloomberg.
«Θα μπορούσε να συμβεί ένα ατύχημα και το θέμα είναι να το αποφύγουμε», συπλήρωσε και τόνισε ότι η πλειοψηφία των ελλήνων πολιτών λένε στις δημοσκοπήσεις ότι θέλουν να μείνει η χώρα στην Ευρωζώνη.
Σχετικά με το θέμα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο υπουργός σημείωσε ότι αντί η Ελλάδα να ζητά ένα «κούρεμα», πρέπει να ζητά την επιμήκυνσή του και θα πρέπει να μετατρέψει μέρος του χρέους που είναι σήμερα σε κυμαινόμενο επιτόκιο σε χρέος με σταθερό επιτόκιο.
«Θα πρέπει να ζητήσουμε την επιμήκυνση των δανείων αυτών, που σημαίνει ότι η διάρκειά τους θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και θα δώσει πολύ περισσότερα περιθώρια για την ανάπτυξη της οικονομίας», είπε ο υπουργός λέγοντας ότι αυτοί είναι οι δύο βασικοί στόχοι της κυβέρνησης.
«Η Ευρώπη», είπε ο υπουργός, «έχει δημιουργήσει μηχανισμούς άμυνας για την περίπτωση εξόδου μίας χώρας από την Ευρωζώνη», προσθέτοντας ότι οι Έλληνες πολιτικοί το καταλαβαίνουν αυτό. «Καταλαβαίνουν ότι δεν μπορούν να απειλήσουν την υπόλοιπη Ευρωζώνη με την έξοδο», σημείωσε.
Απαντώντας σε ερώτηση, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να κάνει στροφή μετά τις εκλογές σε σχέση με τις σημερινές θέσεις του για το χρέος, ο υπουργός δήλωσε ότι υποθέτει πως «ο ορθολογισμός θα υπερισχύσει. Πόσο γρήγορα, καθώς η Ελλάδα δεν έχει πολύ χρόνο. Στις 28 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα και αυτό πρέπει να ληφθεί υπόψη».
Ο κ. Χαρδούβελης τόνισε ότι εάν εκλεγεί η σημερινή κυβέρνηση, θα μπορέσει να επιτύχει μία συμφωνία με την τρόικα μέσα στον Φεβρουάριο. Σε περίπτωση που κερδίσει η αντιπολίτευση, είπε ο υπουργός, θα ήταν συνετό -καθώς δεν θα έχει τη γνώση και την εμπειρία ή θα έχει κάποιες δικές της απόψεις- να ζητήσει μία παράταση της προθεσμίας, ώστε να έχει κάποιο χρόνο να διαπραγματευθεί για να κλείσει η αξιολόγηση.


Φωτογραφία:InTime Photo Agency
 
Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.