Το οικονομικό στοίχημα

Πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο καλείται να αποδείξει σε διάστημα τεσσάρων μηνών ότι μπορεί να πετύχει αυτό που μοιάζει ανέφικτο. Να αλλάξει τη νοοτροπία και τη λειτουργία του κράτους και των πολιτών. Μεγαλύτερο αγκάθι είναι ο περιορισμός της φοροδιαφυγής –ανήκει στη σφαίρα του φανταστικού η πάταξή της– και η άντληση εσόδων 5,5 δισ. ευρώ, και όχι απλώς η βεβαίωσή τους, ώς το τέλος του έτους. Στο άκουσμα και μόνο αυτού του στόχου μπορεί κάποιος να μειδιάσει, αφού διαχρονικά οι υπουργοί Οικονομικών εξαγγέλλουν την πάταξη της φοροδιαφυγής και της γραφειοκρατίας, αλλά έσοδα από το «κυνήγι» των φοροφυγάδων δεν έχουν έρθει.
Το στοίχημα λοιπόν της κυβέρνησης είναι μεγάλο, καθώς χωρίς ρευστό οι μεταρρυθμίσεις και η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης θα μετατεθούν για αργότερα. Παράλληλα ο μεγάλος «πονοκέφαλος» για το οικονομικό επιτελείο είναι οι δανειακές ανάγκες, που μόνο για τον επόμενο μήνα ανέρχονται σε 2,59 δισ. ευρώ. Ζητούμενο λοιπόν είναι οι υπουργοί αλλά και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης να δώσουν «ρεσιτάλ» αποτελεσματικότητας τους επόμενους μήνες.
Οι εταίροι, οι δανειστές, οι θεσμοί θέλουν, όπως είπαν, να οικοδομήσουν μια νέα σχέση εμπιστοσύνης. Πίσω από τη γενικόλογη αυτή φράση κάνουν σαφές ότι θέλουν να υπερασπιστούν τα… δίκαιά τους, τα οποία συνήθως κρύβουν μικροπολιτικά συμφέροντα. Η κυβέρνηση και τα στελέχη της δημόσιας διοίκησης ωστόσο πρέπει να αντιληφθούν ότι οι πολίτες είναι κουρασμένοι από εξαγγελίες. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι να μην κλονιστεί η εμπιστοσύνη που έχουν δείξει στη νέα κυβέρνηση. Αν μέχρι τον Απρίλιο κατατεθούν δεκάδες διαφορετικές φορολογικές διατάξεις, αν δεν εντοπιστεί ούτε ένας μεγαλοφοροφυγάς, τότε δεν θα έχει κλονιστεί η εμπιστοσύνη των θεσμών προς την Ελλάδα, αλλά των πολιτών προς τους κυβερνώντες.
Από το 2010 μέχρι σήμερα οι Ελληνες στη συντριπτική τους πλειονότητα αισθάνονται ότι ανέλαβαν περισσότερες ευθύνες από αυτές που τους αναλογούσαν και ότι οι θυσίες τους πήγαιναν σε ένα βαρέλι δίχως πάτο. Αυτό πρέπει να αλλάξει τώρα.
πηγη : Συντάκτης: 
ΕΦ.ΣΥΝ.
Share on Google Plus

About typo spor

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου