Πρώτο βήμα μιας νέας πορείας για τη χώρα η παράταση της δανειακής σύμβασης

Ελλάδα Τα πρώτα βήματα μιας νέας πορείας για τη χώρα, εκτιμούν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών, πως αποτελεί η συμφωνία που επετεύχθη στο Eurogroup για την τετράμηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης. Οι ΥΠΟΙΚ της Ευρωζώνης ενέκριναν χτες στο Eurogroupο το σχέδιο των μεταρρυθμίσεων που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση και το οποίο διαχωρίζει το μνημόνιο από τη δανειακή σύμβαση και αποκλείει νέα υφεσιακά μέτρα. 
 

Η συμφωνία περιλαμβάνει δεσμεύσεις για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης, την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, την αναδιάρθρωση του φορολογικού συστήματος, και την ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα.

"Η κυβέρνηση που αναδείχτηκε με τη λαϊκή ετυμηγορία στις 25ης Ιανουαρίου, πριν καν κλείσει μήνα, κατάφερε να ξεφύγει από την «παγίδα θανάτου» που της είχαν στήσει οι διεθνείς κι εγχώριες δυνάμεις της ακραίας λιτότητας. "Στόχος τους ήταν η πολιτική εξόντωση εν τη γενέσει του ελληνικού αριστερού παραδείγματος, που δείχνει έναν εναλλακτικό δρόμο για όλη την Ευρώπη", σχολίασαν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου.

Νωρίτερα, συνεδρίασε το κυβερνητικό συμβούλιο, με τους υπουργούς να ενημερώνονται για το πώς θα προχωρήσει το κυβερνητικό έργο βάση της λίστας των μεταρρυθμίσεων.

Στον απόηχο της έγκρισης του ελληνικού αιτήματος για παράταση της δανειακής σύμβασης, στις 10.00 σήμερα Τετάρτη συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Κυβερνητικές πηγές ξεκαθαρίζουν ότι το πλαίσιο της συμφωνίας που επετεύχθη στο Eurogroup, θα κατατεθεί κανονικά στην Βουλή.

«Η λίστα είναι η ουσιαστική περιγραφή των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης, τέλος τα μνημόνια» επεσήμανε εξερχόμενος από τη συνεδρίαση του κυβερνητικού συμβουλίου ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Βούτσης.

Την Παρασκευή το πρωί θα αποφανθεί η γερμανική Βουλή για την παράταση της δανειακής σύμβασης προς την Ελλάδα, σύμφωνα με τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης, Μίχαελ Γκρόσε-Μπρέμερ, ο οποίος εμφανίστηκε πεπεισμένος ότι θα υπάρξει ευρεία έγκριση, παρά τις επιφυλάξεις που εκφράζει το στρατόπεδο της Άνγκελα Μέρκελ.

Το κείμενο του Eurgroup έχει ως εξής: «Το Eurogroup συζήτησε σήμερα τον πρώτο κατάλογο μεταρρυθμίσεων που παρουσίασαν οι ελληνικές αρχές στη βάση της τρέχουσας συμφωνίας, η οποία θα συγκεκριμενοποιηθεί περαιτέρω και θα συμφωνηθεί με τους θεσμούς το αργότερο μέχρι τέλος Απριλίου.

Οι θεσμοί μας έδωσαν την πρώτη τους εκτίμηση σύμφωνα με την οποία θεωρούν ότι ο κατάλογος των μέτρων είναι επαρκώς περιεκτικός ώστε να αποτελέσει αξιόπιστο σημείο εκκίνησης για την επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Ως εκ τούτου συμφωνήσαμε να συνεχίσουμε με τις εθνικές διαδικασίες με στόχο την επίτευξη τελικής απόφασης της παράτασης έως και 4 μήνες της Κυριας Συμφωνίας Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης της Ελλάδας.

Καλούμε τις ελληνικές αρχές να αναπτύξουν και να διευρύνουν περαιτέρω τον κατάλογο των μεταρρυθμιστικών μέτρων με βάσει την υπάρχουσα συμφωνία σε στενό συντονισμό με τους θεσμούς προκειμένου να καταστεί εφικτή η ταχεία και επιτυχής ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

K. Λαγκάρντ: «Το σχέδιο επαρκές, αλλά...»

To  σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης είναι επαρκές για την συνέχιση της χρηματοδότησης στην χώρα, αλλά δεν περιλαμβάνει λεπτομέρειες για μέτρα σε σημαντικούς τομείς της οικονομίας, ανακοίνωσε την Τρίτη η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Σε επιστολή της προς τον επικεφαλής του Eurogroup αναφέρει η κ. Λαγκάρντ αναφέρει πως η λίστα είναι περιεκτική αλλά όχι αρκετά συγκεκριμένη.

Η επιστολή της Κριστίν Λαγκάρντ:

Αγαπητέ Γερούν,
Τα στελέχη μου εξέτασαν την λίστα των μέτρων που προετοίμασαν οι ελληνικές αρχές το Σαββατοκύριακο. Εκτιμούμε πως καλύπτει τα ευρύτερα ζητήματα που πρέπει να βρίσκονται στην ατζέντα της νέας κυβέρνησης. Υπό το πρίσμα αυτό, είμαστε σε θέση να στηρίξουμε το συμπέρασμα ότι η λίστα «είναι επαρκώς περιεκτική ώστε να είναι ένα έγκυρο σημείο εκκίνησης για μια επιτυχημένη ολοκλήρωση της αξιολόγησης», όπως κάλεσε στην προηγούμενη συνάντηση του το Eurogroup. Αλλά η οριστική απόφαση για το θέμα αυτό βασίζεται κυρίως στα ίδια τα κράτη μέλη και στους αντίστοιχους ευρωπαϊκούς θεσμούς.

Αν και η λίστα των θεσμών είναι περιεκτική, δεν είναι πολύ συγκεκριμένη, κάτι ενδεχομένως αναμενόμενο δεδομένου ότι η κυβέρνηση είναι νέα. Σε ορισμένους τομείς, όπως η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς, ενθαρρύνομαι από μια πιο ισχυρή βούληση των νέων αρχών στην Αθήνα και προσβλέπουμε να μάθουμε περισσότερα για τα σχέδια τους. Ωστόσο, σε ορισμένους τομείς, συμπεριλαμβανομένων ίσως και των πιο σημαντικών, η λίστα δεν δίνει ξεκάθαρες διαβεβαιώσεις ότι η κυβέρνηση σκοπεύει να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις που περιλαμβάνονται στο μνημόνιο οικονομικών και δημοσιονομικών πολιτικών.

Σημειώνουμε ειδικότερα πως δεν υπάρχουν σαφείς δεσμεύσεις για τον σχεδιασμό και την εφαρμογή των προβλεπόμενων μεταρρυθμίσεων στο συνταξιοδοτικό και στο ΦΠΑ, ούτε ξεκάθαρες δεσμεύσεις για την συνέχιση των ήδη συμφωνημένων πολιτικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, τις διοικητικές μεταρρυθμίσεις, τις ιδιωτικοποιήσεις και τις μεταρρυθμίσεις στον ιδιωτικό τομέα.

Όπως ξέρετε θεωρούμε τις δεσμεύσεις και τις υποχρεώσεις αυτές κρίσιμες για την δυνατότητα της Ελλάδας να συνεχίσει να τηρεί τους βασικούς στόχους του χρηματοδοτούμενου από το Ταμείο προγράμματος, που είναι και ο λόγος για τον οποίο είναι και οι τομείς στους οποίους συμφωνήθηκαν οι περισσότερες μεταρρυθμίσεις με το Ταμείο. Οπότε είναι σημαντικό για εμένα να τονίσω ότι για να είναι επιτυχημένες οι συζητήσεις για μια ολοκλήρωση της αξιολόγησης δεν μπορούν να περιοριστούν στο πλαίσιο πολιτικών που παρουσιάζεται στην ελληνική λίστα.

Τα στελέχη μου και εγώ προσβλέπουμε να εργαστούμε με την νέα κυβέρνηση για την εύρεση κοινού εδάφους, με στόχο την ολοκλήρωση της έκτης αξιολόγησης του χρηματοδοτούμενου από το Ταμείο προγράμματος όσο το δυνατόν γρηγορότερα.
Σας ευχαριστώ για όλες σας τις προσπάθειες να μας φτάσετε σε αυτό το σημείο».

Επιστολή Ντράγκι στον Ντάισελμπλουμ
 
«Σημειώνουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφονται στη λίστα διαφέρουν από τις δεσμεύσεις που υπάρχουν στο υφιστάμενο πρόγραμμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει στη διάρκεια της αξιολόγησης να αποτιμήσουμε κατά πόσο τα μέτρα τα οποία απορρίπτουν οι ελληνικές αρχές αντικαθίστανται από μέτρα ισοδύναμης ή και καλύτερης ποιότητας προσβλέποντας στην επίτευξη των στόχων του προγράμματος», αναφέρει στην επιστολή του ο Μάριο Ντράγκι.

Η επιστολή έχει ως εξής: 
Οι υπηρεσίες της ΕΚΤ εξέτασαν τη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλαν οι ελληνικές αρχές. Η αρχική μας εντύπωση είναι ότι το κείμενο καλύπτει μια ευρεία κλίμακα μεταρρυθμίσεων και υπό αυτή την έννοια, είναι επαρκώς εκτενές για να αποτελέσει έγκυρο σημείο εκκίνησης για επιτυχή ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
 
Ωστόσο, όπως περιμέναμε, δεν ήταν δυνατό οι ελληνικές αρχές να προχωρήσουν σε ξεκάθαρες προτάσεις και δεσμεύσεις που μπορούν να εκτιμηθούν από τους θεσμούς όσον αφορά στην ανάπτυξη, τα δημόσια οικονομικά και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Δεδομένου του πολύ μικρού χρονικού περιθωρίου είναι κατανοητό.
 
Υποθέτω ότι είναι σαφές πως η βάση ολοκλήρωσης της τρέχουσας αναθεώρησης και πιθανών μελλοντικών συμφωνιών θα είναι οι υφιστάμενες δεσμεύσεις στο τρέχον MoU και στο Memorandum of Economic and Financial Policies (ΜΕFP). Στο πλαίσιο αυτό, υπογραμμίζουμε ότι οι δεσμεύσεις που περιγράφουν οι αρχές διαφέρουν από τις δεσμεύσεις στο υφιστάμενο πρόγραμμα σε μια σειρά τομέων. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα πρέπει να εξετάσουμε κατά τη διάρκεια της αξιολόγησης ποια μέτρα που δεν είναι αποδεκτά από τις ελληνικές αρχές αντικαθίστανται με μέτρα ίσης ή καλύτερης ποιότητας, σε όρους επίτευξης των στόχων του προγράμματος.
 
Επίσης, θα καλούσα τις ελληνικές αρχές ξανά να δράσουν άμεσα για να σταθεροποιήσουν την κουλτούρα πληρωμών από τους πολίτες και να αποφύγουν μονομερείς ενέργειες που θα είχαν το αντίθετο αποτέλεσμα.

πηγη :-www.stokokkino.gr
Share on Google Plus

About typo spor

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου