Η ενέργειακή συνεργασία Ελλάδας- Ρωσίας μπαίνει στο μικροσκόπιο κατά τη διάρκεια της διήμερης επίσκεψης που πραγματοποιεί από αύριο στη Μόσχα ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έπειτα από πρόσκληση του υπουργού Ενέργειας της Ρωσίας Αλεξάντερ Νόβακ.
Ο κ. Λαφαζάνης θα συναντηθεί με τον κ. Νόβακ μεθαύριο Δευτέρα με τον οποίον θα συζητήσει ενεργειακά θέματα, με επίκεντρο τις ενεργειακές σχέσεις των δύο χωρών.
Θα συναντηθεί επίσης στη Μόσχα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, καθώς και με εκπροσώπους της Ρώσικης Δούμας και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Θα συναντηθεί επίσης στη Μόσχα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Gazprom Αλεξέι Μίλερ, καθώς και με εκπροσώπους της Ρώσικης Δούμας και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές του μήνα ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Αθήνα Αντρέι Μασλόφ, είχε συνάντηση με τον Υπουργό, όπου συζητήθηκε η ανάπτυξη των ελληνο-ρωσικών σχέσεων, ειδικότερα στον τομέα της ενέργειας και έγινε το πρώτο... ξεπάγωμα επαφών που παρέμεναν κυριολεκτικά αραχνιασμένες.
Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης φαίνεται να πιστεύει στις ελληνορωσικές σχέσεις κυρίως στο κομμάτι των πλουτοπαραγωγικών πηγών, καθώς σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, έχει ήδη δώσει τα χέρια για συνεργασία Ελλάδας και Ρωσίας στους τομείς των γεωλογικών ερευνών για υδρογονάνθρακες. Αυτό συμφωνήθηκε, κατά τη πρόσφατη συνάντηση, που είχαν στην Αθήνα ο γενικός διευθυντής της ρωσικής εταιρείας «OAO Rosgeologia» Ρομάν Πάνοφ και ο πρόεδρος της Copelouzos Group Δ.Κοπελούζος με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Στην ελληνική αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θανάσης Πετράκος, ο οποίος προεκλογικά τάχθηκε υπέρ του αγωγού φυσικού αερίου και του μικτού hub στα ελληνοτουρκικά σύνορα. «Τα 50 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως, που θα συσσωρεύονται στα σύνορα της Τουρκίας με την Ελλάδα είναι μια μεγάλη ευκαιρία για την αναβάθμιση της γεωπολιτικής θέσης της Ελλάδα», είχε σημειώσει ο κ. Πετράκος, στο ειδησεογραφικό δίκτυο Σπούτνικ. «Η νέα κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μετά την 25η Ιανουαρίου θα βοηθήσει στην αναβάθμιση του ενεργειακού ρόλου της Ελλάδας και είναι έτοιμη να συζητήσει το διαχωρισμό του κόμβου μεταξύ της Τουρκίας και της Ελλάδα», δήλωνε τότε ενώ χαρακτήρισε την απόφαση Πούτιν για τον αγωγό ως δημιουργό μιας νέας γεωπολιτικής κατάστασης.
short link:
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου