Το ντοματόρυζο ήταν πάντα το καλοκαιρινό φαγητό της στιγμής και επειδή το καλοκαίρι είχαμε τις δικές μας ντομάτες… οι στιγμές ήταν πολλές!
Η συνταγή για το αγαπημένο ντοματόρυζο πέρασε από την γιαγιά στην μαμά και από την μαμά μου σε εμένα, η καθεμία από εμάς έκανες τις μικρές της αλλαγές, ποτέ όμως δεν ήταν κάτι άλλο πέρα από ντομάτες και ρύζι!
Η γιαγιά επέμενε οι ντομάτες πάντα περασμένες στον τρίφτη και ρύζι ποικιλία καρολίνα, η μαμά να μην παραλείπω ποτέ τον ζωμό λαχανικών της Maggi κι εγώ έμαθα να μην παρεκκλίνω τις συμβουλές και των δύο!
Η γιαγιά επέμενε οι ντομάτες πάντα περασμένες στον τρίφτη και ρύζι ποικιλία καρολίνα, η μαμά να μην παραλείπω ποτέ τον ζωμό λαχανικών της Maggi κι εγώ έμαθα να μην παρεκκλίνω τις συμβουλές και των δύο!

Το τέλειο ντοματόρυζο θέλει μόνο: ντομάτες πομοντόρο, ώριμες και περασμένες στον τρίφτη, ένα μεγάλο κρεμμύδι, ένα γενναιόδωρο κουταλάκι ζάχαρη, έναν κύβο λαχανικών Maggi που κλείνει μέσα του όλη την γεύση των λαχανικών, ο κύβος θα υπερνοστιμέψει το λιτό αυτό φαγητό και δεν χρειάζεται να προσθέσεις επιπλέον αλάτι!
Αυτό το τελευταίο είναι το νέο «τρικ» της μαμάς μου, που τώρα τελευταία δεν τα «έχει καλά» με το αλάτι και η επιλογή της την δικαιώνει το ομολογώ!
Αυτό το τελευταίο είναι το νέο «τρικ» της μαμάς μου, που τώρα τελευταία δεν τα «έχει καλά» με το αλάτι και η επιλογή της την δικαιώνει το ομολογώ!
Και αν αναρωτηθείς γιατί δεν προσθέτουμε ίσως μια πιπεριά ή λίγο καρότο θα σου πω ότι αυτό δεν είναι ντοματόρυζο αλλά στο σερβίρισμα προσθέτω μερικά φύλλα από βασιλικό γιατί του πάει καταπληκτικά!
Το ντοματόρυζο μπορείς να το φτιάχνεις χειμώνα-καλοκαίρι, το καλοκαίρι μπορείς να το κάνεις λίγο πιο μελωμένο και πιο «στεγνό» ενώ τον χειμώνα που το κρύο θέλει την σούπα του αστο με περισσότερα υγρά, μπορείς να το κάνεις και σαν σούπα, αν κι εγω θα σου έλεγα οτι η προσμονή της εποχικότητας κάθε υλικού έχει την «μαγεία» της!
Ντοματόρυζο

- ΑΠΟΔΟΣΗ: 4-5 Μερίδες
- ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ: 5 λεπτά
- ΜΑΓΕΙΡΕΜΑ: 30 λεπτά
- ΕΤΟΙΜΟ ΣΕ: 35 λεπτά
Τα καλοκαιρινά και κλασικά μαγειρέματα!
Υλικά
- 250 gr. ρύζι καρολίνα
- 500 gr. ντομάτες πομοντόρο
- 1 μεγάλο κρεμμύδι
- 1 κύβο λαχανικών Maggi
- 1 σκελίδα σκόρδο
- ¼ κουταλάκι του γλυκού τοματοπελτέ
- 1 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
- 20 ml. ελαιόλαδο
- Φρεσκοκομμένο μαύρο πιπέρι
- 500 ml. ζεστό νερό
- Φύλλα βασιλικού προαιρετικά
Οδηγίες
- Στο χοντρό μέρος του τρίφτη τρίβουμε τις ντομάτες.
Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι.
Σε μια πλατιά κατσαρόλα βάζουμε με 3-4 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο, το κρεμμύδι και τον τοματοπελτέ, σοτάρουμε για 2 λεπτά, ανακατεύοντας με ξύλινο κουτάλι. - Προσθέτουμε το ρύζι, ανακατεύουμε μέχρι να γυαλίσει.
Προσθέτουμε τον κύβο, τις ντομάτες, την ζάχαρη και χαμηλώνουμε την θερμοκρασία.
Σιγοβράζουμε ανακατεύοντας συχνά και προσθέτοντας σταδιακά 500 ml. ζεστό νερό.
Aν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο περισότερο ανάλογα το πόσο βρασμένο θέλουμε το ρύζι. - Το ντοματόρυζο θα είναι έτοιμο όταν έχει μαλακώσει το ρύζι και μελώσει η σάλτσα.
Κατά την διάρκεια του μαγειρέματος δοκιμάζουμε το ρύζι και αν χρειαστεί προσθέτουμε επιπλέον ζεστό νερό, τέλος προσθέτουμε το πιπέρι. - Σκεπάζουμε με μια πετσέτα 5 λεπτά και σερβίρουμε με φρέσκο βασιλικό ή κεφαλοτύρι!
- Tips
- Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και ρύζι για πιλάφι ή ριζότο, απλά θα χρειαστεί να δείτε κατά τον βρασμό το νερό που θα χρειαστει! - πηγη : funky cook.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου