cine : Η προταση μας : Kingsman: The Secret (Η Μυστική Υπηρεσία)

Μια αγγλική μυστική υπηρεσία εκπαιδεύει νέους πράκτορες, ενώ ένας πάμπλουτος επιστήμονας, οικολόγος και τρελός, έχει αποφασίσει ότι ο υπερπληθυσμός είναι μάστιγα και ότι η ανθρωπότητα πρέπει στο μεγαλύτερο μέρος της να αφανιστεί για το καλό του πλανήτη.
Ο νεαρός νεοσύλλεκτος Γκάρι, του οποίου ο πατέρας είχε θυσιαστεί στο καθήκον, σώζοντας τη ζωή του υπ` αριθμόν 1 πράκτορα της υπηρεσίας, μαζί με μια άξια επίσης νεοσύλλεκτη και βέβαια με τη βοήθεια του βετεράνου, θα προσπαθήσουν να σώσουν την ανθρωπότητα. Το στόρι είναι και πάλι από κόμικ σειρά των Ντέιβ Γκίμπονς («Watchmen») και Μαρκ Μίλαρ («Kick-Ass»). 

Μετά τα τόσο επιτυχημένα «Kick-Ass» και «X-Men: Η Πρώτη Γενιά», δεν είχα αμφιβολία ότι ο Μάθιου Βον θα μας έδινε κάτι καλό. Ο Βον έχει πιάσει έναν σφυγμό που τον βρίσκεις δύσκολα. Στο πεδίο της σύγχρονης περιπέτειας, άλλοι το ρίχνουν στη φαντασμαγορία και τη δράση-για τη δράση, άλλοι το μπολιάζουν με στοχασμούς και δράματα. Μια χαρά είναι και τα έπη του Νόλαν και τα νέα δραματικά θρίλερ του Μποντ. Αλλά είναι μεγαλύτερη μαγκιά να καταπιάνεσαι με την παλιά, παραμυθένια, αφελή φιλολογία των φιλμ αλά Τζέιμς Μποντ και να παράγεις κάτι που έχει ψυχή και σε νοιάζει. Να παρωδείς με τακτ το υλικό και ταυτόχρονα να παίρνεις στα σοβαρά, αλλά όχι με σοβαροφάνεια, τους ήρωες. Να σου κλείνουν το μάτι με αναφορές, αλλά και να σε κάνουν ξανά έφηβο που «θες να τα καταφέρει το παλικάρι». Η δράση, το θρίλερ υποτάσσεται στο στιλ, στην κομψότητα (όπως επί Σον Κόνερι), η πλοκή είναι διάφανη χωρίς μπερδέματα ώστε να μοιάζει σοφιστικέ. Και προπάντων, το σενάριο είναι απαλλαγμένο απ` τον βαρετό αμερικανικό διδακτισμό (Σούπερμαν, Σπάιντερ-μαν κ.λπ.) περί καλού και κακού. Εδώ, οι ήρωες μας μάχονται τον τρελό, όχι ακριβώς γιατί είναι τα καλά παιδιά, αλλά γιατί είναι, ή προσπαθούν να γίνουν, τζέντλεμεν, πράγμα που μας πηγαίνει στο «η αισθητική είναι η ηθική του μέλλοντος». 

Ο νεαρός ηθοποιός Τάρον Έγκερτον δείχνει να έχει αυτό το κάτι του ήρωα-αντιήρωα, του παιδιού που προσπαθεί, ο Κόλιν Φερθ έρχεται γάντι στον ρόλο του ψύχραιμου πράκτορα, ο Σάμιουελ Τζάκσον μας δίνει έναν «εναλλακτικό» τρελό που δεν αντιγράφει κανένα πρότυπο και η μουσικός, χορεύτρια και ηθοποιός Σοφία Μπουτέλα είναι μια αποκάλυψη του styling. Ακόμα κι αν το φιλμ ξεχαστεί με το πέρασμα του χρόνου, δεν θα ξεχαστεί (όπως δεν ξεχάστηκε το χρυσό κορίτσι στον Χρυσοδάκτυλο) η πανέμορφη κοπέλα βοηθός του τρελού, που μάχεται αλά wuxia χρησιμοποιώντας ως όπλο προσθετικά πόδια -περίπου, καμπύλες λάμες παραολυμπιακών αγώνων. Αλλά και απλά περπατώντας με αυτά, είναι τόσο θελκτική που ξεχνάς και τις ωραιότερες γάμπες

κριτικη : cine.gr
Share on Google Plus

About typo spor

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου