Το Μαξίμου χαράσσει τη στρατηγική για το αυριανό Euroworking Group

Ενημέρωση για τα αποτελέσματα και το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων στο Βrussels Group ζήτησε και είχε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας από τον Υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη και τα μέλη της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, δηλαδή τονΓιώργο Χουλιαράκη, τον Νίκο Θεοχαράκη και την Ελενα Παναρίτη. 
Σύμφωνα με πληροφορίες επιβεβαιώνεται ότι αύριο στις 4 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί η τηλεδιάσκεψη του Εuroworking group για την Ελλάδα ενώ πηγές της κυβέρνησης δεν απέκλεισαν ακόμα και την σύγκληση Eurogroup.
Γι' αυτό και στη σύσκεψη - στην οποία συμμετείχαν ο Πάνος Καμμένος, ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο Δημήτρης Μάρδας - εξετάστηκε και η στρατηγική που θα ακολουθήσει η Αθήνα ενόψει του Euroworking Group.
Στο Euroworking group αναμένεται να γίνει μία πρώτη καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, ενώ η κυβέρνηση προσδοκά μία πολιτική απόφαση (κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς να συνεδριάσει το Eurogroup) η οποία θα συνοδεύεται από την εκταμίευση ποσού, που μπορεί να καλύψει τη δόση προς το ΔΝΤ στις 9 Απριλίου ύψους περίπου 450 εκατ. ευρώ.
Στο πρόγραμμα είναι από την ερχόμενη εβδομάδα να ξεκινήσει το Athens Group, ενώ δεν αποκλείεται και νέο Euroworking Group στις 8 Απριλίου.
Χωρίς συμφωνία
Oι διαπραγματεύσεις με το Brussels Group, ολοκληρώθηκαν χωρίς συμφωνία. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, υπήρξε σημαντική γεφύρωση, χωρίς όμως τελική κατάληξη ακόμα, ενώ η διαδικασία θα συνεχιστεί στην Αθήνα με συλλογή στοιχείων από τα τεχνικά κλιμάκια.
Κυβερνητικές πηγές επιμένουν ωστόσο να εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία και να μιλούν για αμοιβαία πρόθεση συμφωνίας. Τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας όσο και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελαρίδης το πρωί με δηλώσεις τους έδειξαν προς την κατεύθυνση επίτευξης συμφωνίας, ακόμη και αύριο, κάτι που τουλάχιστον σε επίπεδο δηλώσεων δεν φαίνεται να συμμερίζονται Ευρωπαίοι αξιωματούχοι.
Συνεργάτες του πρωθυπουργού τονίζουν πως οι Έλληνες εκπρόσωποι είχαν την ευκαιρία να παρουσιάσουν εκτενώς τη λίστα μεταρρυθμίσεων που ετοίμασε η Ελληνική κυβέρνηση καθώς και τη λεπτομερή τεκμηρίωσή τους και έδωσαν επίσης στους εκπροσώπους των θεσμών απαντήσεις σε διευκρινιστικές ερωτήσεις επί των Ελληνικών προτάσεων.
Οι δυο πλευρές συμφώνησαν στην εντατικοποίηση της διαδικασίας άντλησης στοιχείων (fact finding) που εκτυλίσσεται στην Αθήνα και για αυτό, αύριο Τετάρτη θα διεξαχθεί τηλεδιάσκεψη του Euroworking Group. Μάλιστα, υπογραμμίζουν τη βούληση της ελληνικής κυβέρνησης να καταλήξει γρήγορα σε συμφωνία με τους θεσμούς, «στη βάση ενός πλαισίου που δεν θα εμπεριέχει υφεσιακά μέτρα, αλλά θα διασφαλίζει την επανεκκίνηση της οικονομίας».
Ωστόσο από την πλευρά των δανειστών, εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι υπάρχει πολύ μικρή πρόοδος, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι στις συναντήσεις των τεχνικών κλιμακίων υπάρχουν εκπρόσωποι 2 υπουργείων που δεν δίνουν στοιχεία και δεν προσέρχονται καν στις συναντήσεις .
Ακόμα και στις περιπτώσεις που υπάρχουν στοιχεία και νούμερα από την ελληνική πλευρά, δίνεται ένα αρχικό νούμερα για προσδοκώμενα έσοδα και δεν υπάρχει βάση υποστηρικτικών μέτρων για να είναι πιστικό το επιχείρημα της ελληνικής πλευράς.
"Στα 20 θέματα η ουσιαστική πρόοδος έχει γίνει σε 2", σημείωναν πηγές των δανειστών.
πηγη : newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου