47 λόγοι για να (ξανα)αγαπήσετε τον Πειραιά σ’ ένα Σαββατοκύριακο

Συναυλίες, παραστάσεις, ξεναγήσεις και αγώνες κωπηλασίας κατακλύζουν 14 σημεία του λιμανιού στο πλαίσιο του «Ημέρες Θάλασσας» από τις 28 έως τις 31 Μαΐου 
Δεν είναι τόσο γνωστό, αλλά η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει θεσπίσει την 20ή Μαΐου ως Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας με στόχο να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να εκτιμήσουν τι έχουν δίπλα τους (εμείς την αγαπάμε anyway, δεν έχουμε τόσο ανάγκη). Κάθε χρόνο, μια πόλη-λιμάνι της Ευρωπαϊκής Ένωσης επιλέγεται ως τιμώμενη για να φιλοξενήσει δεκάδες εκδηλώσεις και δράσεις σχετικές -και μη σχετικές- με τη θάλασσα σε έναν πρωτότυπο ολιγοήμερο εορτασμό. Το τυχερό λιμάνι για το 2015 επιλέχθηκε ο Πειραιάς, προς ευχάριστη έκπληξη των κατοίκων, οι οποίοι ανασκουμπώθηκαν και διοργάνωσαν ένα τετραήμερο γεμάτο εκπλήξεις με τίτλο Ημέρες Θάλασσας. Εκθέσεις, ξεναγήσεις, συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις, παραδοσιακοί χοροί, γεύσεις, κινηματογραφικές προβολές, διαγωνισμοί, ποδηλατοδρομίες, δράσεις αθλητισμού, parties και άλλες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 14 σημεία του Πειραιά στις 30 και 31 Μαΐου. Διαβάστε παρακάτω το αναλυτικό πρόγραμμα.
Για όσους θέλουν να πάρουν μια πρώτη γεύση για το διήμερο, ακολουθεί μια λίστα με ενδιαφέροντα pre- events έως και τις 29 Μαΐου.
Pre- events
 Παρουσίαση βιβλίων Λιμάνια του Αιγαίου και Λιμάνια του Ιονίου
(11/5 στο Δημοτικό θέατρο Πειραιά, ώρα:19.30) 
Οι εκδόσεις του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών παρουσιάζουν τους δύο ενδιαφέροντες τόμους με πραγματικές ιστορίες και μυθοπλασίες για τα λιμάνια του Αιγαίου στο φουαγιέ του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά.
 Έκθεση Ο Πειραιάς στο ρεμπέτικο τραγούδι την εποχή του γραμμοφώνου
(19-31/5 στην Πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, ώρα: 20.15- 22.00)
Ο Δήμος Πειραιά, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και το Αρχείο Κουνάδη διοργανώνουν έκθεση για το ρεμπέτικο τραγούδι και τους ανθρώπους που το ενσάρκωσαν στον Πειραιά την εποχή του γραμμοφώνου.
Έκθεση φωτογραφίας Ο περίπλους των ελληνικών σκαριών 

(20-31/5  στην Πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, ώρα: 19.30- 21.30)
H έκθεση φωτογραφίας του Ανδρέα Θεολογίτη μετά από σταθμούς σε Αθήνα και Βρυξέλλες, επιστρέφει στον τόπο έμπνευσής της συνδυάζοντας την τέχνη με την παράδοση. 
Έκθεση Θάλασσας Έργα 
(22/5 – 15/6 στην Γκαλερί Καψιώτη, ώρα: 20.00)

Γνωστοί Έλληνες καλλιτέχνες συμμετέχουν στην ομαδική έκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής με θέμα τη σχέση της θάλασσας σε όλες τις όψεις της με την καλλιτεχνική δημιουργία.
Γεύσεις θάλασσας στην Ιχθυόσκαλα παρέα με τον ΟΚΑΑ 
(24/5 και 31/5 στην Ισχυόσκαλα Πειραιά, ώρα: 10.00-17.00)
Γνωριμία με τα ναυτικά και αλιευτικά επαγγέλματα μέσα από ημερίδες και παρουσιάσεις εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ξεναγήσεις στις ανεμότρατες της ιχθυόσκαλας, συναυλίες, live cooking και γευστικές δοκιμές συνθέτουν ένα μεγάλο γλέντι στην Ιχυθόσκαλα Πειραιά στα πλαίσια της πανευρωπαϊκής καμπάνιας   Love Your Local Market.
3ο Ναυτικό σαλόνι παραδοσιακών σκαφών
(27/5 στο εκθεσιακό κέντρο Παγόδα, ώρα: 10.00-19.00)
Τα μέλη του Ελληνικού Συνδέσμου Παραδοσιακών Σκαφών στο θαλάσσιο χώρο της Παγόδας θα δέσουν αντιπροσωπευτικά ξύλινα παραδοσιακά σκάφη που το κοινό θα μπορεί να τα θαυμάσει από κοντά, ενώ στο χώρο του φουαγιέ του ΟΛΠ θα πραγματοποιηθεί  έκθεση ζωγραφικής παραδοσιακών σκαφών των μαθητών των δημοτικών σχολείων Πειραιά, έκθεση φωτογραφίας παραδοσιακών καρνάγιων και έκθεση μοντελισμού. Στη γύρω περιοχή θα εκτεθούν αυτοκίνητα και μότο αντίκες.
Έκθεση Τα λιμάνια μου
(27/5- 14/6 στο στο Νεοκλασσικό κτίριο της οδού Κανθάρου, ώρα: 19.30-21.00)
«Γιατί θάλασσα είναι η πατρίδα μου, αφού πατρίδα μου είναι θάλασσα». Η ζωγράφος  Λίτσα Κασούμη εκθέτει τις δημιουργίες της αποδίδοντας φόρο τιμής στο υγρό στοιχείο που την ενέπνευσε. 
Ρεμπέτικη συναυλία Γειά σου, Πειραιά, αθάνατε!
(27/5 στην Πέτρινη αποθήκη του ΟΛΠ, ώρα:21.00- 23.00) 
Ο Δήμος Πειραιά, ο Οργανισμός Λιμένος Πειραιώς και το Αρχείο Κουνάδη, παρουσιάζουν τον Μπάμπη Τσέρτο και την παρέα του στα ωραιότερα ρεμπέτικα τραγούδια που αναφέρονται στον Πειραιά. Στη συναυλία θα παρουσιαστούν τα πιο όμορφα και αντιπροσωπευτικά τραγούδια, τόσο από τη σχολή του πειραιώτικου όσο και σμυρναίικου ρεμπέτικου, που έχουν γραφτεί για τον Πειραιά, τους ανθρώπους του και τα γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία της πόλης και των κατοίκων της. 
Ποιητική βραδιά αφιερωμένη στο Νίκο Καββαδία 
(27/5 στο Μέγαρο του ΟΛΠ, ώρα:21.00- 23.00) 
Η Ομάδα Πολιτισμού του Λιμανιού της Αγωνίας  διοργανώνει ένα αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία, τον Πειραιώτη ποιητή της θάλασσας, 40 χρόνια μετά τον θάνατό του. Στα πλαίσια του αφιερώματος θα παρουσιαστεί και η «Η προφητεία της Περουάνας», μουσική παράσταση από το συγκρότημα MASIF και τον Βαγγέλη Βελώνια που αφηγείται απόκρυφες πτυχές της ζωής και του έργου του αέναου ταξιδευτή.
Δράσεις από την ομάδα URBANACT 
(28/5 στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, ώρα:12.00- 20.00)
H Urbanact είναι μια ομάδα καλλιτεχνών από το χώρο της streetart, που προωθεί τις παρεμβάσεις στο δημόσιο χώρο, με την δημιουργία υπαίθριων τοιχογραφιών σε μεγάλες επιφάνειες, με φεστιβάλ και εκθέσεις. Στα πλαίσια του Ημέρες Θάλασσας,θα υλοποιηθεί μια σειρά τοιχογραφιών σε κτίρια της πόλης,-κύρια σε σχολεία- και στο Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα, με θεματική εμπνευσμένη από την θάλασσα και με τη συμμετοχή επώνυμων καλλιτεχνών από το χώρο του graffiti-streetart. 
Η εξέλιξη του ναυτικού δικαίου ιδωμένη μέσα από τη βιβλιοθήκη Delwaide 
(28/5 στο Ίδρυμα Αικατερίνης Λασκαρίδη, ώρα: 19.30-21.00)

Στο πλαίσιο μιας ομιλίας, η Αναπληρώτρια καθηγήτρια της Νομικής Σχολής Αθηνών Λία Ι. Αθανασίου εξετάζει την εξέλιξη του Ναυτικού Δικαίου, μέσα από το πρίσμα της βιβλιοθήκης Delwaide που αποτελεί μια από τις σπουδαιότερες σε παγκόσμιο επίπεδο βιβλιοθήκες του Διεθνούς Ναυτικού Δικαίου.
Ο Πειραιάς στον ελληνικό κινηματογράφο 
(28-31/5 στο Cine Βοτσαλάκια, ώρα:21.00- 23.00) 
Ο θερινός κινηματογράφος Cine Βοτσαλάκια οργανώνει ειδικές εορταστικές προβολές ταινιών των οποίων η δράση εξελίσσεται στον Πειραιά. Οι ταινίες που έχουν ανακοινωθεί μέχρι στιγμής είναι το Ποτέ την Κυριακή και Τα Κόκκινα Φανάρια.
Διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα ΚΑΡΝΑΓΙΑ 
(29/5 στο κτίριο του Ελληνικού Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών)

Στα πλαίσια του 3ου Ναυτικού Σαλονιού Παραδοσιακών Σκαφών, Ο Ελληνικός Σύνδεσμος Παραδοσιακών Σκαφών διοργανώνει διαγωνισμό φωτογραφίας  με προθεσμία υποβολής έως και τις 10 Μαΐου 2015.
Διαγωνισμός  «Γαλάζιας Φωτογραφίας» από τον Ε.Β.Ε.Π. 
(29/5 στο E.B.E.Π)
Πάρε τη φωτογραφική σου μηχανή και την έμπνευσή σου και δήλωσε συμμετοχή στο διαγωνισμό του Ε.Β.Ε.Π με θέμα «Πειραιάς- Θάλασσα- Λιμάνι. Ιστορία και εξέλιξη». 
Rock Party από τον Atlantis 105.2 FM και τους παραγωγούς του 
(29/5 στο Άδωνις cafe, ώρα:21.00- 00.00)
Ο Atlantis 105.2 FM και οι παραγωγοί του στα decks διοργανώνουν το κορυφαίο πάρτι όλων των δεκαετιών και σας καλούν να ροκάρετε μαζί τους στο Άδωνις cafe.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα για το Σάββατο 30 Μαΐου χωρισμένο σε υποκατηγορίες.
Ξεναγήσεις
Ξενάγηση στο Μουσείο Ερετών 
(30-31/5 , ώρα:09.00- 21.00)
Ο Όμιλος Ερετών είναι το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της Ελλάδας και των Βαλκανίων. Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1885. Στα πλαίσια της ξενάγησης οι επισκέπτες έχουν την ευκαιρία να δουν τους νεόσοικους, κατασκευασμένους σύμφωνα με τα πρότυπα της αρχαιότητας, όπου γινόταν η ανέλκυση και καθέλκυση των αρχαίων πολεμικών πλοίων. Θα εκτίθενται επίσης κωπηλατικοί λέμβοι διαφόρων τύπων και εποχών, έπαθλα των τελευταίων 130 ετών, καθώς και φωτογραφικό ιστορικό υλικό.
 Ξενάγηση στο Μουσείο Εμπορικής Ναυτιλίας
 (30-31/5 , ώρα:09.00- 18.00)
Στο μουσειακό χώρο του Ινστιτούτου Ιστορίας Εμπορικής Ναυτιλίας, ο επισκέπτης θα ταξιδέψει μέσα στο χρόνο και θα γνωρίσει το πλήρες φάσμα της εξέλιξης της εμπορικής ναυτιλίας, μέσω των διαφόρων ενοτήτων εκθεμάτων. Τα εκθέματα του μουσείου αποτελούνται από μοναδικά ομοιώματα πλοίων (από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα), ναυτικά όργανα, ζωγραφικούς πίνακες, λιθογραφίες, αγιογραφίες, ιστορικά κειμήλια κ.α.
Ξενάγηση στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος 
 (30-31/5 , ώρα:10.00- 18.00)

Το Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος ιδρύθηκε το 1949 και από το 1971 στεγάζεται στο κτήριο της Μαρίνας Ζέας, στη Φρεαττύδα, στον Πειραιά. Σκοπός της ξενάγησης είναι να παρουσιαστεί η δημιουργία, η ιστορία και η εξέλιξη της ναυτικής παράδοσης των Ελλήνων από την προϊστορική εποχή ως τις μέρες μας. Θα πραγματοποιηθούν συνολικά 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 35 ατόμων τις ίδιες ημέρες Τις ίδιες ημέρες θα πραγματοποιηθούν επίσης 4 ξεναγήσεις σε ομάδες των 30 ατόμων στα αρχαιολογικά ευρήματα του λιμανιού της Ζέας, διάρκειας 45 λεπτών από το  Δρ. Αρχαιολογίας κ. Παναγιώτη Αθανασόπουλο. 
Ξενάγηση στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
(30-31/5 , ώρα:10.00- 13.00)
Η Σχολή Ναυτικών Δοκίμων υπήρξε και παραμένει το κύτταρο της συστηματικής εκπαίδευσης (θεωρητικής και πρακτικής) των υποψηφίων Αξιωματικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού. Οι ξεναγήσεις θα πραγματοποιηθούν στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων και στο μνημείο του Θεμιστοκλή, το οποίο βρίσκεται στον προαύλιο χώρο της Σχολής.
Ξενάγηση και ενημέρωση στο ωκεανογραφικό σκάφος Αιγαίο από το ΕΛΚΕΘΕ
(30-31/5 στην προβλήτα των κρουαζιερόπλοιων, ώρα:12.00- 15.00)
Το Ερευνητικό Σκάφος ΑΙΓΑΙΟ, μήκους 62 μέτρων, αναβαθμίστηκε το 1997 και αποτελεί σήμερα ένα μοντέρνο πλωτό εργαστήριο. To Ελληνικό Κέντρο  Θαλάσσιων Ερευνών το χρησιμοποιεί για δραστηριότητες όπως γεωφυσικές μελέτες βυθού και παρακολούθηση περιβαλλοντικών συνθηκών και είναι εξοπλισμένο με όλα τα όργανα τελευταίας τεχνολογίας. 
Ξενάγηση στο Ίδρυμα  Αικατερίνης Λασκαρίδη
(30/5, ώρα:12.00- 20.00)
Περιηγηθείτε με τη βοήθεια των βιβλιοθηκονόμων στον κόσμο της «Ιστορικής Βιβλιοθήκης» του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη η οποία παρακολουθεί κατά χρονολογική τάξη  τα επιτεύγματα του ελληνικού πολιτισμού, στα γράμματα, στις επιστήμες και τις τέχνες, από την προϊστορική εποχή, την κλασική και ελληνιστική περίοδο, τα χρόνια του βυζαντινού πολιτισμού και της Οθωμανικής Κυριαρχίας, την Επανάσταση και ως Σήμερα. 
Ξενάγηση στην Τρούμπα 
(30/5 στον Ιερό ναό του Αγίου Σπυρίδωνα,  ώρα: 19.30-21.00)
Η διεθύντρια του Τομέα Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά, κα. Ευαγγελία Μπαφούνη αναλαμβάνει να ξεναγήσει τους συμμετέχοντες στους δρόμους της Τρούμπας και σε γνωστά μέρη όπως το Μέγαρο Βάττη, τα κόκκινα Φανάρια, το Μέγαρο Ποτόγλου, η βασιλική αποβάθρα και αποβάθρα της Τρούμπας, το Ξενοδοχείο Πειραιευς κ.α.
Εκθέσεις
 Έκθεση ζωγραφικής από τους μαθητές του Ναυτικού Λυκείου Πειραιά 
(30/5 στο καφέ Άδωνις, ώρα: 09.00-23.00)
Χαζέψτε πώς ενέπνευσε η θάλασσα τους μαθητές του Ναυτικού Λυκείου Πειραιά στην έκθεση που θα πραγματοποιηθεί από τις 28 έως τις 30 Μαΐου στο καφέ Άδωνις. 
Έκθεση  «Πειραιάς: Το λιμάνι των τριήρεων»
(28-31/5 στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, ώρα: 10.00- 18.00)

Φωτογραφίες, σχέδια, κείμενα και αναπαραστάσεις που ζωντανεύουν την ιστορία και λειτουργία των νεωρίων του Πειραιά, τα οποία στέγαζαν τον στόλο των περίφημων τριηρών την εποχή της ακμής της ναυτικής δύναμης της αθηναϊκής δημοκρατίας, περιλαμβάνονται στην έκθεση που επιμελείται ο αρχαιολόγος Δρ. Bjorn Loven.
Έκθεση Θάλασσα – Αρχέγονη Μήτρα
(30-31/5 στο Κέντρο Τέχνης Καστέλλας, ώρα: 12.00- 20.00)
Στο πλαίσιο του εορταστικού διημέρου θα λάβει χώρα ένα πολιτιστικό cocktail εντός στο χώρο της Πινακοθήκης, τις αίθουσες της οποίας θα κοσμούν έργα γνωστών εικαστικών με αναφορά στη θάλασσα και την σχέση του ανθρώπου με αυτήν.
Παιδί 
Εκπαιδευτικά προγράμματα στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδας 
(30-31/5 , ώρα: 10.00- 18.00)
Εσύ ξέρεις να ναυπηγήσεις μια τριήρη; Το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας παρουσιάζει συνολικά 4 εκπαιδευτικά προγράμματα (2 προγράμματα ανά ημέρα) για παιδιά με θεματικές που διαφοροποιούνται ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.
Θεατρικό παιχνίδι- Δημιουργική έκφραση 
(30/5 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  ώρα: 12.00- 14.00)
Tο Τμήμα Θεάτρων και Κινηματογράφων της Δ/νσης Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά προσκαλεί τους μικρούς του φίλους ηλικίας 6 -12 ετών σε ένα δρώμενο με θέμα τη μόλυνση της θάλασσας, βασισμένο στο έργο « Η Αλίκη στην χώρα των ψαριών» του Γιώργου Ξανθούλη. Μέσα από το θεατρικό παιχνίδι, τη μίμηση,τον αυτοσχεδιασμό, και τη δημιουργία σε όλες της τις εκφάνσεις τα παιδιά μαθαίνουν να εκφράζονται και να επικοινωνούν.
Αφήγηση παραμυθιού για παιδιά στο Κέντρο Τέχνης Καστέλλας 
(30-31/5 , ώρα: 12.00- 16.00)
Οι μικροί φίλοι του Κέντρου Τέχνης Καστέλλας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την αφήγηση ενός οικολογικού εικαστικού παραμυθιού με θέμα τη θάλασσα και τα δελφίνια και να συμμετάσχουν σε ενδιαφέροντα βιωματικά παιχνίδια. 
Διαλέξεις/ Συζητήσεις
 Κάντε καριέρα στη θάλασσα! 
(30-31/5 στο Ε.Β.Ε.Π.,  ώρα: 10.00- 18.00)
Η EEMC//MQI Ευρωπαϊκή και Επιστημονική Ένωση ΕΟΧ  διοργανώνουν μια διημερίδα στην οποία επαγγελματίες σε κλάδους σχετικούς με την ναυτιλία και την θάλασσα γενικότερα, θα παρουσιάσουν σε νέους και σε άλλο κοινό που ενδιαφέρεται λεπτομέρειες και πληροφορίες για τη φύση της εργασίας τους. 
Δικαιώματα των ΑΜΕΑ στην αγορά εργασίας 
(30/5 στον Πειραϊκό Σύνδεσμο, ώρα: 10.00- 13.30) 
Μια πρωτοβουλία του συνεταιρισμού ΜΑ..ΖΕΙ που δημιουργήθηκε πριν από 3 χρόνια στον Πειραιά  που -μέσα από  εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες- μας θυμίζει ότι το δικαίωμα στην εργασία δεν χαρίστηκε, κατακτήθηκε. 
Παρουσίαση του Νέου Μουσείου Εναλίων Αρχαιοτήτων 
(30/5 στο Πλοίο Liberty, Ακτή Βασιλειάδη, ώρα: 12.00- 14.00) 
Το πρωτοποριακό ως προς τη θεματολογία και ως προς την εξωτερική μορφή του μουσείο θα παρουσιάσει στο ευρύ κοινό ένα πλούσιο αρχαιολογικό υλικό με δύο χιλιάδες περίπου ευρήματα, όπως αμφορείς,  αγάλματα, επιγραφές, οπλισμό και λοιπά αντικείμενα, προερχόμενα από υποβρύχιες αυτοψίες, έρευνες και ανασκαφές. 
Συναυλίες
Η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά στην πλατεία Ναυτικού Μουσείου  
(30/5 στο Ναυτικό Μουσείο Ελλάδος, ώρα: 12.00- 13.00) 
 Η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά με υπεύθυνο μουσικής διεύθυνσης τον κο. Ιωάννη-Σέργιο Μαγιάτη σας καλεί σε μία εορταστική συναυλία στην πλατεία του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος.
Εορτασμός της Μάχης της Κρήτης
(30/5 στη Φρεαττύδα , ώρα: 20.00- 21.00) 

Ακολουθώντας την ετήσια παράδοση,τα μέλη της Αδελφότητας Κρητών Πειραιά Η Ομόνοια θα τραγουδήσουν έντεχνα και ριζίτικα τραγούδια και θα χορέψουν κρητικούς χορούς, δημιουργώντας την καλύτερη εισαγωγή για τη συναυλία του  Μανώλη Κονταρού. 
Συναυλία με την μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων
(30/5 στη Σχολή Ναυτικών Δοκίμων , ώρα: 20.30- 22.00) 
Η μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού θα πραγματοποιήσει εορταστική συναυλία μπροστά στο Βασσάνειο  Διοικητήριο της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων.
Παραστάσεις/Πάρτυ
Street performance  Τα Κόκκινα Φανάρια του Κωνσταντίνου Ρήγου
(30/5 στην Τρούμπα, ώρα: 20.00- 21.00) 
Αναβιώνοντας την επιτυχημένη παράσταση που ανέβηκε στο Εθνικό Θέατρο τον περσινό χειμώνα, ο Κωνσταντίνος Ρήγος παρουσιάζει μια ενδιαφέρουσα street performance με φόντο τον «τόπο του εγκλήματος» και συνεργάτες τους συντελεστές της παράστασης. 
Το Θέατρο Τέχνης στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά 
(30/5 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά,  ώρα: 20.30)

«Μια μέρα, όπως κάθε μέρα, σε ένα διαμέρισμα από τα χιλιάδες διαμερίσματα της Αθήνας, αυτά με τα κουφώματα ασφαλείας και τους βολικούς καναπέδες , σε κατάσταση αμόκ. Ή η ανουσιότητα του να ζεις.» H παράσταση σε κείμενα και σκηνοθεσία της Λένας Κιτσοπούλου παρουσιάζεται για μια ακόμη φορά στο εορταστικό πλαίσιο του φεστιβάλ. 
Αθλητισμός
Αναβίωση πρώτων σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων – Αγώνες Ανοικτής Θάλασσας 
(30/5 στο Πασαλιμάνι,  ώρα: 11.00-12.00)
119 χρόνια μετά τους πρώτους σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες αναβιώνει στον Πειραιά η κολυμβητική διαδρομή του τότε. Oι κολυμβητές θα αγωνιστούν σε 500 μέτρα ελεύθερο, το 1ο Ολυμπιακό αγώνισμα και οι αγώνες θα λάβουν χώρα κάτω από την πλατεία Αλεξάνδρας.
Άλλα
Επίδειξη υποβρύχιου καθαρισμού σκαφών από την Intermare
(30-31/5 στην Προβλήτα Α. Μαρίνα Ζέας,  ώρα: 16.00- 21.00)

Να κάτι που σίγουρα δεν έχετε ξαναδεί. Το καταδυτικό συνεργείο Intermare Divers θα ξεναγήσει το κοινό στον κόσμο του βυθού, δείχνοντας διαφορετικά στιγμιότυπα του επαγγέλματος του δύτη μέσα από οθόνες υψηλής ανάλυσης. 
Διαγωνισμοί
Διαγωνισμός Βιτρίνας Καταστημάτων
(30/5 στα Εμπορικά Καταστήματα του Πειραιά, ώρα: 20.00-21.00)
Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας, διοργανώνεται Διαγωνισμός Βιτρίνας Καταστημάτων με θέμα «Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας». Η κριτική Επιτροπή, θα αξιολογήσει τις βιτρίνες που θα μετέχουν στον διαγωνισμό, με βάση την αισθητική εμφάνιση, ευρηματικότητα, πρωτοτυπία και εμπορικότητα.

Διαβάστε το αναλυτικό πρόγραμμα για την Κυριακή 31 Μαΐου χωρισμένο σε υποκατηγορίες.
Αθλητισμός 
Αγώνες Κωπηλασίας από τον Όμιλο Ερετών
(31/5 από το Σκαφάκι μέχρι τη Μαρίνα Ζέας,  ώρα: 09.00- 12.00)
Ο Όμιλος Ερετών, το αρχαιότερο αθλητικό σωματείο της Ελλάδας και των Βαλκανίων με συμμετοχές σε Πανελλήνιους, Βαλκανικούς, Μεσογειακούς, Πανευρωπαϊκούς, Παγκόσμιους και Ολυμπιακούς αγώνες, διοργανώνει αγώνες κωπηλασίας με ανοικτή συμμετοχή σωματείων με αφετηρία την περιοχή Σκαφάκι και τερματισμό στη μαρίνα της Ζεάς.
Kayak Greece στο Μικρολίμανο
(31/5 στο Μικρολίμανο,  ώρα: 09.00- 19.00)
H Kayak Greece κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα προς όλο τον κόσμο διοργανώνοντας μια σειρά διεθνών αγώνων Canoe-Kayak Flatwater, μέρος των οποίων θα γίνει στο Μικρολίμανο στα πλαίσια των Ημερών Θάλασσας. Επιπλέον, προωθώντας το πρόγραμμα Όλη η Ελλάδα τραβάει κουπί, η Kayak Greece επιδιώκει τη θέσπιση μιας «αθλητικής γιορτής» με διάφορες εκδηλώσεις, φιλανθρωπικές δράσεις και zumba. 
Ποδηλατοβόλτα στους δρόμους του Πειραιά
(31/5 από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας, ώρα: 09.00- 12.30)
Ίσως δεν το ξέρατε, αλλά η ιστορία του ποδηλάτου ξεκίνησε από τον Πειραιά. Εκεί πρωτοεμφανίστηκε το ποδήλατο, αλλά και ο Πειραιώτης Βασίλειος Καψαμπέλης ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα, που συνέλαβε την ιδέα της συνάθροισης και ένωσης διεσπαρμένων ποδηλατών το 1881. Τιμώντας την παραδοσιακή συνήθεια, οι ποδηλάτες θα ξεκινήσουν από το στάδιο Ειρήνης και Φιλίας για να καταλήξουν στο κέντρο των παραθαλάσσιων εκδηλώσεων.
Γνωριμία με την Ιστιοπλοΐα με τους ΠΟΙΑΘ και ΝΟΕ
(31/5 στο Μικρολίμανο,  ώρα: 11.00- 18.00)
Ο Ναυτικός Όμιλος Ελλάδος  σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Όμιλο Ιστιοπλοΐας Ανοικτής Θαλάσσης συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Θάλασσας με δράσεις όπως εισαγωγή στην ιστιοπλοΐα ως άθλημα, γνωριμία με τα σκάφη ιστιοπλοΐας, προβολές στιγμιότυπων αγώνων, συναντήσεις με Έλληνες πρωταθλητές ιστιοπλοΐας κ.α. 
Συναυλίες 
Μουσικός Περίπατος στη Πειραϊκή με τη Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά 
(31/5 στην Μαρίνα Ζέας,  ώρα: 10.30- 12.00)
https://youtu.be/7TbpH5KZS_8
Η Φιλαρμονική του Δήμου Πειραιά καλεί σε έναν εορταστικό μουσικό περίπατο από τη Μαρίνα Ζέας έως το γήπεδο Πορφύρα, με συνοδεία γνωστές μελωδίες. 
Οι Napoleon’s Coup στα σκαλιά του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά
(31/5 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ώρα: 18.30- 19.30)

Το Δημοτικό Ωδείο Πειραιά (Πρότυπο Μουσικό Κέντρο Πειραιά) συνεχίζοντας τον κύκλο των μουσικών εκδηλώσεων με στόχο την εξοικείωση του πειραϊκού κοινού με την κλασσική αλλά και τη σύγχρονη μουσική συμμετέχει στην μεγάλη γιορτή της θάλασσας, συμπράττοντας με την funk, soul μπάντα Napoleon’s Coup που θα παίξει διασκευές των Stevie Wonder, James Brown κ.α. 
Ξεναγήσεις 
Βιομηχανία-Τρένο-Λιμάνι-Μετανάστευση/ Ξενάγηση στο βιομηχανικό Πειραιά
(31/5 στην αποβάθρα παλιού σταθμού του μηχανοστάσιου ΟΣΕ, ώρα: 11.00- 15.00)
Η Ομάδα Πολιτισμού του Λιμανιού της Αγωνίας σε συνεργασία με το το Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών Πειραιά συμμετέχουν στους εορτασμούς με τη διοργάνωση ξενάγησης κατά μήκος της εγκαταλειμμένης σιδηροδρομικής γραμμής και στη συνέχεια μιας πολύχρωμης διαπολιτισμικής γιορτής  με μουσικές, χορούς και φαγητά από τις χώρες προέλευσης των μαθητών.
Παραστάσεις/Πάρτυ
Mare Nostrum, στην αγκαλιά σου θάλασσα από την ομάδα ΑΞΑΝΑ
(31/5 στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, ώρα: 21.00- 22.30)
Mare Nostrum είναι η θάλασσά μας, η Μεσόγειός μας. H ενδιαφέρουσα παράσταση σε επιμέλεια Τατιάνας Λύγαρη εμπνευσμένη από τη θεματολογία της  Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, μας καλεί να εξερευνήσουμε τη «θάλασσα με τα 23 διαφορετικά πρόσωπα, εκείνη που βρέχει τις ακτές 23 διαφορετικών χωρών». 

Περισσότερες πληροφορίες εδώ. 

πηγη : popaganda.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου