Οι Αφορισμοι..του Μιμη ../ ..Μεμνησο...

,,τίποτα
Τίποτα δε δουλεύει όπως το προσδοκούσες και το σχεδίαζες.
αυτοκριτική
Αρνιέται κάθε αυτοκριτική: “οι φίλοι μου δεν την χρειάζονται, κι οι αντίπαλοί μου έτσι κι αλλιώς θα τη θεωρήσουν ανειλικρινή”
Μαύρες
Όταν πέφτει το βαθύ σκοτάδι όλες οι επιλογές φαίνονται μαύρες
δημιουργική ή σκέτη;
Όταν προσθέτεις το επίθετο “δημιουργική” στα ουσιαστικά “ασάφεια” και “καταστροφή” να θυμάσαι ότι αυτό που συμβαίνει εννιά στις δέκα περιπτώσεις είναι η σκέτη ασάφεια, η σκέτη καταστροφή.
η “Μόσχα”
Μην ξεγελαστείς με την εύκολη, γρήγορη κατεβασιά. Ο Ναπολέων έκανε τη μεγαλύτερη στην ιστορία. Τον άφησαν να προχωρήσει μέχρι τη Μόσχα. Την πήρε, δεν ήξερε τι να την κάνει. Νίκησε, δεν νίκησε ούτε ο ίδιος δεν το’ χε καταλάβει. “Η Μόσχα είναι σαν το σφουγγάρι που θα τον στραγγίξει” είπε ο γερο στραγηγός Κατούλοζ. Μην το ξεχνάς: καθένας και η “Μόσχα” του.
έλλειψη προορισμού
Ένιωθε ασφαλής καθώς κανείς δεν θα μπορούσε να του υποκλέψει αυτό που δεν είχε: κάποιο σκοπό, κάποιο σχέδιο. Αυτή όμως η απόλυτη έλλειψη προορισμού τον μετέβαλε σε μοιραίο θύμα ολέθριων παρερμηνειών και παρεξηγήσεων.
η βδομάδα στην πολιτική
Ο χρόνος επιταχύνεται εν μέσω κρίσης. “Μια βδομάδα είναι πολύ μακρύς χρόνος στην πολιτική” είπε ο Βρετανός Πρωθυπουργός Ουίλσον στην κρίση της στερλίνας.
για να μην ανατιναχτείς
Αν με αμφίσημη γλώσσα λες στον καθένα ό,τι θέλει να ακούσει· αν δηλαδή φουσκώνεις μια λαϊκίστικη πολυσυλλεκτικότητα έχεις δυο – τρεις επιλογές για να μην ανατιναχτείς στον αέρα από τις εσωτερικές της αντιθέσεις:
Ή σκηνοθετείς έναν υψηλού ρίσκου συνεχή πολωτικό πόλεμο με φανταστικούς ή πραγματικούς εχθρούς, εξωτερικούς ή εσωτερικούς(φως – σκοτάδι)
Ή καβάλα στο κύμα των αντιφατικών προσδοκιών το ξεφουσκώνεις σταδιακά και υιοθετείς μια ντε φάκτο στρατηγική που ανασχηματίζει την πολυσυλλεκτικότητά σου σε προγραμματική
Ή εφευρίσκεις κάποιον ευφυή συνδυασμό τους
Κάνε Κάτι
Κάνε κάτι Πρόεδρε, πριν είναι αργά. Η “ομάδα” μοιάζει σαν ένα τσούρμο γεροντοεφήβων που ορμάνε όλοι μαζί στη μπάλα με στραβοκλωτσιές. Τρέχουν-τρέχουν, δεν βλέπουν δίχτυα.
Η τέχνη του αντιπερισπασμού
Όταν στρίβει ¨δεξιά¨- έστω στον πραγματισμό , ανάβει το φλας ¨αριστερά¨. Ο μετρ στην τέχνη του αντιπερισπασμού και της de facto στρατηγικής, ο Ανδρέας Παπανδρέου, προανήγγειλε τις διαπραγματεύσεις για τις αμερικανικές βάσεις που θα έφευγαν μένοντας, ενώ απειλούσε έμμεσα τις ΗΠΑ με το άνοιγμα του ¨φακέλου¨ της Κύπρου, καλούσε τον Αραφάτ στην Αθήνα, έλεγε ένα ηχηρό… όχι στην επίσκεψη του αμερικανικού 6ου Στόλου. Ωστόσο οι επίδοξοι μιμητές του, καλού – κακού, να θυμούνται τη σχέση μεταξύ τραγωδίας και φάρσας στις ιστορικές επαναλήψεις.
σκέψου και την Καρχηδόνα!
Ακολουθεί την υπόδειξη του Κικέρωνα ο οποίος συμβούλευε τους Ρωμαίους να ταξιδέψουν σε μια πόλη που γνώρισε την απόλυτη συντριβή όπως η Καρχηδόνα για να ανακουφιστούν από τα δικά τους βάσανα. Έτσι κι εκείνος σε κάθε κακό επί των ημερών του υπενθύμιζε ένα χειρότερο όπως: -την πτώση στη γη ενός αστεροειδούς (πιθανότητα 0,00013%), ένα σούπερ ηφαίστειο (0,00003%), μια ακραία κλιματική αλλαγή (0,01%), ένα πυρηνικό πόλεμο (0,005%), μια παγκόσμια πανδημία (0,0001%), μια γενικότερη καταστροφή από την τεχνητή νοημοσύνη (0 – 10%), τη συνθετική βιολογία (0,01%) ή την νανοτεχνολογία (0,01%)
θυμήσου τον “Σαγγάριο”
Όταν υπερεκτιμάς τις δυνάμεις σου, υποτιμάς τον αντίπαλο, απλώνεσαι σ’ ένα εκτεταμένο μέτωπο και προελαύνεις προς “Αγκυρα”- μη λησμονείς ότι σε περιμένει ο μοιραίος “ποταμός Σαγγάριος”, η αντιστροφή της τύχης σου. Έτσι ο ελληνικός στρατός παρασύρθηκε στην έρημο από την υποχώρηση του Κεμάλ, απομακρύνθηκε επικίνδυνα από τις βάσεις του, έχασε την επαφή με τις κύριες αρτηρίες και τις γραμμές του ανεφοδιασμού και των επικοινωνιών του και -καθώς δεν διέθετε δεύτερη αμυντική γραμμή για την ανασύνταξη του – κατέρρευσε το μέτωπό του και σκόρπισε σε άτακτη υποχώρηση.
παγίδα
Έχεις πέσει σε παγίδα και σε κάθε απόπειρα να διαφύγεις έστω από την πίσω πόρτα οι τοίχοι της παγίδας μετατοπίζονται και μένεις πάντα εγκλωβισμένος.
Από το “Όπλων Κρίσις”, 2012
Μάταιη προειδοποίηση
Μάταιη προειδοποίηση ενός Παλαιού: κωλοπετσομένοι πολιτικοί, σκληραγωγημένοι σε συγκρούσεις, θα παραμυθιάζονται από ακαδημαϊκούς που με τις προχειροδουλειές τους και την ικανότητά τους να προκαλούν θόρυβο γύρω από το όνομά τους καταφέρνουν να περνούν από τις αίθουσες σεμιναρίων στο μεγαλοκοινό.
Από το “Ε! Πρόεδρε,” 2009
ιδιο πρόσωπο, άλλο νόημα
Το πλαίσιο αναφοράς μεταβάλει το νόημα των προσώπων. Ο Οδυσσέας στο ελληνικό πλαίσιο ταυτίζεται με την ευφυΐα και ευελιξία, ο Ulysses -ο Οδυσσέας δηλαδή- στο ρωμαϊκό πλαίσιο με την μπαμπεσιά και την απάτη.
σκεπτικισμός
Αν διαβάζεις ιστορία θα καταληφθείς από σκεπτικισμό για την ικανότητα των ανθρώπων να διαχειρίζονται στοχευμένα τη μοίρα τους.
ο Αόρατος Γορίλλας
Το σύνδρομο του Αόρατου Γορίλλα (Invisible Gorilla). Προσηλωμένοι με υπερπροσοχή στις κινήσεις της δικής μας “ομάδας” διαφεύγει της προσοχής μας ο “γορίλλας” που περνά μπροστά από τα μάτια μας.
“…την εκτέλεσή μου”
Μπροστά στη λαοθάλασσα που τον υποδεχόταν με απίστευτες εκδηλώσεις ο Ελευθέριος Βενιζέλος έγειρε και ψιθύρισε στη σύζυγό του Έλενα: “θα ήσαν αύριο όλοι εδώ δια να παρακολουθήσουν την εκτέλεσίν μου”. Ήταν μια φράση του Κρόμγουελ σε αντίστοιχη περίπτωση.
το δάγκωμα της μαϊμούς
Το τυχαίο, ένα απροσδόκητο δάγκωμα της μαϊμούς στον Βασιλιά Αλέξανδρο, αναζωπύρωσε τον Εθνικό Διχασμό στις εκλογές του 1920 εν μέσω μικρασιατικής εκστρατείας, σκότωσε ένα εκατομμύριο ανθρώπους κι αφάνισε την προαιώνια παρουσία του Ελληνισμού στη Μικρά Ασία και τον Πόντο. Το υπενθύμιζε -με δόση υπερβολής- ο Ουίνστον Τσόρτσιλ για να υπογραμμίσει ότι μια μικρή μεταβολή στις αρχικές συνθήκες μπορεί να φέρει δυσανάλογα μεγάλα αποτελέσματα.
να φάει φίδι
“το φίδι πρέπει να φάει φίδι για να γίνει δράκος”.
Χρυσός κανόνας για ανάδειξη ηγέτη σε ακραίο ανταγωνιστικό περιβάλλον.
“προ του λουτρού”
Μην αργοπορείς σε μια διαπραγμάτευση όταν ένα έντιμος διακανονισμός ωριμάζει. Διαφορετικά οι περιστάσεις θα συνωμοτούν για να αναβάλλεται, οι υποστηρικτές του θα πέφτουν σε λήθαργο, εσύ θα χάνεσαι με τις μακρόσυρτες διαδικασίες σ’ ένα λαβύρινθο δίχως έξοδο ενώ ο χρόνος θα δουλεύει για τον τορπιλισμό του. Κλείσ’ τον “προ του λουτρού”, πριν σε πετάξουν στη “θάλασσα”.
(Η ελληνική εμπειρία στη Μικρά Ασία)
silent spring
Καβάλα αλλά κράτα τα γκέμια, ανασχημάτιζε την αντζέντα σου με τα θέματα που αναδύονται, επέλεξε ένα προνομιακό σημείο για να παγώσεις τις ψευδαισθήσεις, να πεις όλη την αλήθεια. Ευνόησε, υποδέξου το φαινόμενο “Silent Spring” (Σιωπηλή Ανάδυση). Το ξεπέταγμα μιας σιωπηλής πλειοψηφίας, μιας ήρεμης δύναμης που θα στηρίξει τη νέα ατζέντα σου.
ιστορικό όριο
Υπάρχει ένα ιστορικό όριο στις φαντασιώσεις και τα οράματα των ηγετών: σε κάθε συγκεκριμένη ιστορική φάση υπάρχει ένας συγκεκριμένος κύκλος προβλημάτων που είναι επιλύσιμα. Η ανθρωπότητα, επαναλάμβανε ο Μαρξ, μπορεί να θέσει στην ημερήσια διάταξη μόνο τα προβλήματα που μπορεί να επιλύσει.
η μυστική βουή
“Κασσάνδρα”: ένα όνομα για την βαρηκοΐα της ηγεσίας. Την κρίσιμη διαφορά ανάμεσα σ’ ένα συνήθη πολιτικό αρχηγό κι έναν ηγέτη, ιδρυτή μιας νέας κατάστασης την κάνει η αίσθησή του για τη “μυστική βουή του επερχόμενου” (Καβάφης).
trust, trust, trust!

Εμπιστοσύνη! Αλίμονο αν ο λόγος σου δεν είναι σπαθί. Ο δείκτης εμπιστοσύνης στην ηγεσία σου πρέπει να έχει την αξιοπιστία των σειρήνων κατά το βομβαρδισμό του Λονδίνου. Όταν οι σειρήνες ηχούσαν, ο κόσμος έτρεχε δίχως δεύτερη σκέψη στα καταφύγια. Όταν σταματούσαν οι σειρήνες, ο κόσμος επέστρεφε άφοβα στη δουλειά του. Απόφυγε τους ψεύτικους συναγερμούς, καταστρέφουν την εμπιστοσύνη.
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου