Κλειδί για συμφωνία η νέα συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ


Η συμφωνία στο παρά 1′, με σημαντικό πολιτικό ρίσκο στο εσωτερικό λόγω της διαφαινόμενης απομάκρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ από προγραμματικές του θέσεις, φαντάζει πλέον ως ρεαλιστική-αναγκαστική επιλογή για την κυβέρνηση.
Τα κλειδιά στο τελικό στάδιο των διαπραγματεύσεων των επομένων ημερών θα είναι σύμφωνα με τις εκτιμήσεις εγχώριων και διεθνών πολιτικών και οικονομικών παραγόντων, δύο στοιχεία -με δεδομένες τις συνθήκες οικονομικής ασφυξίας:
- Κατ” αρχάς το αν οι υποχωρήσεις που έχει κάνει ή είναι διατεθειμένη να κάνει η κυβέρνηση θα βαρύνουν πολιτικά στις συνομιλίες με τους δανειστές. Ελπίδα του Μεγάρου Μαξίμου είναι να δοθούν στην Αθήνα κάποια ελάχιστα πολιτικά περιθώρια, προκειμένου να «περάσει» τη συμφωνία στο εσωτερικό και να μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει κερδίσει έστω κάτι ελάχιστο από τετράμηνη διαπραγμάτευση. Εκτιμάται ότι το πεδίο στο oποίο θα μπορούσε να σημειωθεί μία τέτοια εξέλιξη είναι τα εργασιακά.
- Το δεύτερο κρίσιμο στοιχείο των επομένων ημερών, από το οποίο εκτιμάται ότι θα κριθούν πολλά είναι η νέα συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ. Η συνάντηση αυτή αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 21-22 Μαΐου στη Ρίγα, όπου έχει προγραμματιστεί η σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για την Ανατολική Εταιρική Σχέση.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία, η συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί σε οριακό χρονικό σημείο, καθώς θα εξαντλούνται και τα τελευταία διαθέσιμα της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, στον ένα μήνα που θα απομένει έως την λήξη της παράτασης της δανειακής σύμβασης η κυβέρνηση θα πρέπει να έχει καταλήξει σε συμφωνία, να την έχει εγκρίνει με κάποιον τρόπο, να έχει προωθήσει στην Βουλή τα σχετικά νομοσχέδια και να έχει κλείσει το ζήτημα εκλογών, δημοψηφίσματος ή άλλων εξελίξεων που θα υπονομεύσουν τις δυνατότητες σχετικά ομαλής μετάβασης στην «επόμενη ημέρα».
Στο πλαίσιο αυτό, έπειτα και από την νέα πολύωρη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου το απόγευμα της Τρίτης, η κυβέρνηση φαίνεται πως εγκαταλείπει και την ιδέα περί δημοψηφίσματος (σε αυτή τη φάση τουλάχιστον…), αφού την μελέτησε και την συζήτησε τις προηγούμενες ημέρες.
Όπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, στο οριακό σημείο που έχουν φτάσει πλέον οι συζητήσεις οι πραγματικές συνθήκες και τα χρονικά περιθώρια για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι απαγορευτικά.
πηγη : e-kanaliena.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου