Ενα τσιγάρο δρόμος μέχρι το σημείο μηδέν

«Κάθε φορά που υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις και αυτή αποτυπώνεται είτε στις δηλώσεις αξιωματούχων είτε σε επίσημα κείμενα, βγαίνει ο Σόιμπλε και την τορπιλίζει».
Αυτή είναι η αίσθηση που επικρατεί σε υψηλόβαθμα κλιμάκια της κυβέρνησης. Στο μέγαρο Μαξίμου δεν έχουν ακόμη καταλήξει αν η τακτική Σόιμπλε παραπέμπει σ’ ένα σχέδιο που έχει στόχο να υποχρεώσει την ελληνική πλευρά να υποχωρήσει εφ’ όλης της ύλης και να τσαλακωθεί ή αν πρόκειται για δόλια μεθόδευση ώστε να οδηγηθεί ο Τσίπρας στην επιλογή της ρήξης με τους θεσμούς, που θα έχει συνέπεια την αντικατάσταση της κυβέρνησής του από ένα «φιλοευρωπαϊκό σχήμα εθνικής ομοψυχίας» χωρίς τα «βαρίδια» των ΑΝ.ΕΛΛ. και της Αριστερής Πλατφόρμας, αλλά με τη συμμετοχή των χρήσιμων προθύμων (Ποτάμι, ΠΑΣΟΚ, τμήμα της Νέας Δημοκρατίας).
Αυτός είναι άλλωστε ο διακαής πόθος των ευρωπαϊκών ελίτ από την πρώτη στιγμή. Μερικοί εκπρόσωποί τους έχουν εκφραστεί δημοσίως, ενώ άλλοι διακινούν το σχετικό σενάριο μέσω των ιμάντων τους στην Ελλάδα.
Εξετάζουν επίσης στην κυβέρνηση τις πληροφορίες που κυκλοφορούν στη Γερμανία και προσπαθούν να τις εντάξουν στο παζλ της διαπραγμάτευσης.
Σύμφωνα μ’ αυτές, η Μέρκελ προτίθεται στο μέσον της θητείας της να μεταπηδήσει στην προεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (στη θέση του Ντόναλντ Τουσκ) και ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επεξεργάζεται συστηματικά την ιδέα να τοποθετηθεί υπουργός Οικονομικών της Ευρώπης (τον εαυτό του φαντάζεται σ’ αυτόν τον ρόλο), προικισμένος με την εξουσία να απορρίπτει ή να εγκρίνει τους προϋπολογισμούς των κρατών-μελών.
Με βάση τα παραπάνω οι συζητήσεις μεταξύ της Ελλάδας και των θεσμών αποκτούν ξεχωριστό νόημα.
Πού είμαστε σήμερα: η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν δέχονται με τίποτε την αναδιάρθρωση του χρέους, συζητούν όμως με θετική διάθεση τις απόψεις της κυβέρνησης για τα εργασιακά και το Ασφαλιστικό.
Από την πλευρά του το ΔΝΤ μιλά για την ανάγκη αναδιάρθρωσης του χρέους, ωστόσο δεν μετακινείται ρούπι στα εργασιακά και το Ασφαλιστικό.
Η κυβέρνηση έχει δεχτεί πλεόνασμα 1% για το 2015, 1,5% για το 2016 και 3% για το 2017 και το 2018.
Θα προχωρήσει στο μέτρο της έκτακτης εισφοράς για εισοδήματα πάνω από 35.000 ευρώ, δεν θα υλοποιήσει τον στόχο του προϋπολογισμού για 15.000 προσλήψεις, αλλά θα εφαρμόσει τον νόμο Κατρούγκαλου που προβλέπει 4.000 προσλήψεις (αντιστέκεται το ΔΝΤ) και σκέφτεται (ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση) να νομοθετήσει αυτοβούλως για τα εργασιακά, στηριζόμενη στη γνωμάτευση του ILO και στην κοινή δήλωση Τσίπρα- Γιούνκερ.
Οσοι εισηγούνται στον πρωθυπουργό τη συγκεκριμένη μονομερή κίνηση πιστεύουν ότι θα περιοριστούν θεαματικά οι διαφωνίες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ και η συμφωνία θα περάσει από τη Βουλή. Με κάποιες διαρροές, όχι όμως τόσες που να δημιουργούν πρόβλημα στην κυβέρνηση (ουσιαστική απώλεια της δεδηλωμένης).

Ανάγωγα

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι διαμαρτύρονται συνεχώς για τα ανακριβή στοιχεία που έχουν οι δανειστές στα χέρια τους και με βάση αυτά κάνουν προτάσεις.
Το διαπίστωσε ο Τσίπρας στη συνάντηση που είχε με τη Μέρκελ στο Βερολίνο, όταν η καγκελάριος τον ρώτησε «γιατί έχετε μειωμένο ΦΠΑ στην Κρήτη;», κάτι που δεν ισχύει, το διαπίστωσαν επίσης και οι αρμόδιοι παράγοντες όταν παρέλαβαν τις ιδέες του ΔΝΤ για το ασφαλιστικό.
Μήπως ν’ αρχίσουν στην κυβέρνηση να ψάχνουν στην Ελλάδα τους υπεύθυνους για τις διαρροές; Μπορεί να βγάλουν λαγούς (χωρίς πετραχήλια).
πηγη : efsyn.gr
Συντάκτης: 
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου