Την πιθανότητα οι ΗΠΑ να ασκήσουν πιέσεις στους Ευρωπαίους προκειμένου να υπάρξει λύση στο ελληνικό ζήτημα, κατά τη διάρκεια της συνόδου του G7, τονίζει σε άρθρο του το Reuters, επικαλούμενο και δηλώσεις κορυφαίου Ευρωπαίου αξιωματούχου.
Σημειώνεται ότι αύριο Τετάρτη συναντώνται οι υπουργοί Οικονομικών του G7 (Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία, ΗΠΑ, Ιαπωνία, Ιταλία και Καναδάς) στη Δρέσδη της Γερμανίας και ενώ η Ελλάδα δεν βρίσκεται στην επίσημη ατζέντα όλα υποδεικνύουν ότι θα αποτελέσει θέμα προς συζήτηση.
«Περιμένω ότι οι Αμερικανοί θα πιέσουν τους Ευρωπαίους για το θέμα της Ελλάδας. Οι Αμερικανοί υπογραμμίζουν τους γεωπολιτικούς κινδύνους και μας τονίζουν ότι πρέπει να βρούμε λύση, ότι δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο την Ευρωζώνη εξαιτίας της Ελλάδας», υποστήριξε – ανώνυμα – ο εν λόγω αξιωματούχος. Ο βασικός γεωπολιτικός κίνδυνος κατά τις ΗΠΑ είναι η Ελλάδα να στραφεί για βοήθεια προς τη Ρωσία.
«Εάν η Ελλάδα για κάποιο λόγο στραφεί προς τη Ρωσία και η Μόσχα αποφασίσει ότι θέλει να εμπλακεί περισσότερο στο όλο ζήτημα, τότε θα αποκτήσει μεγαλύτερη επιρροή ακόμη και στο εσωτερικό του ΝΑΤΟ αλλά και στο εσωτερικό της ΕΕ, κυρίως σε ό,τι αφορά τις πολιτικές που εφαρμόζονται για την ίδια τη Ρωσία», τόνισε ο ίδιος αξιωματούχος.
Ένας ακόμη γεωπολιτικός κίνδυνος είναι η απειλή εξτρεμιστικών ομάδων, καθώς «η Ελλάδα έχει μία παράδοση σε εξτρεμιστικές ομάδες και υποθέτω ότι οι Αμερικανοί φοβούνται και γι' αυτόν τον λόγο».
Πάντως ο Ευρωπαίος αξιωματούχος εκτίμησε ότι αν και οι ανησυχίες των Αμερικανών για τις επιπτώσεις μίας ελληνικής κατάρρευσης στην Ευρωζώνη είναι ορθές, αλλά και μία «υποταγή» της Ευρωζώνης στις ελληνικές απαιτήσεις θα ήταν εξίσου καταστροφικό.
«Εάν η Ελλάδα διασωθεί χωρίς να δεσμευθεί, μετά από όσα έχουν κάνει, αφού καταπάτησαν όλες τις υποσχέσεις τους και δεν εφάρμοσαν καμία από τις δεσμεύσεις τους, αυτό θα έχει επίσης σημαντική και αρνητική επίπτωση στη μελλοντική λειτουργία της Ευρωζώνης.», κατέληξε ο αξιωματούχος.
πηγη : newmoney.gr
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου