Τα πήραν από τις τράπεζες για να γλιτώσουν τον κίνδυνο... δραχμοποίησης σε περίπτωση Grexit, ή για να αποφύγουν τα capital controls - και τώρα κινδυνεύουν να τα χάσουν από διαρρήκτες και ληστές: Περίπου 25 δισ. ευρώ βρίσκονται κρυμμένα σε σεντούκια, σε στρώματα και σε άλλα απίθανα απίθανα μέρη, τα οποία οι αποταμιευτές τα θεώρησαν... ασφαλέστερα από τις τράπεζες. Είναι ένα μέρος των χρημάτων που αποσύρθηκαν τους τελευταίους μήνες από καταθετικούς λογαριασμούς και αντί να τοποθετηθούνη κάπου με ασφάλεια και απόδοση, καταχωνιάστηκαν σε κρυψώνες.
Από τις τράπεζες έφυγαν συνολικά 45 δισ. ευρώ, σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ. Το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ποσού ήταν αναλήψεις μετρητών, τα οποία δεν βγήκαν από τη χώρα. Υπολογίζεται ότι περί τα 25 δισ. ευρώ σε δεσμίδες χαρτονομισμάτων "θάφτηκαν" σε κρυψώνες - και αποτελούν πρόκληση για ληστές και διαρρήκτες.
Τα χρήματα αυτά θ' αρχίσουν να επιστρέφουν στις τράπεζες μόλις υπογραφεί η συμφωνία της χώρας με τους δανειστές και εκλείψει ο φόβος χρεοκοπίας, Grexit. H επιστροφή των καταθέσεων θα γίνει με αργούς ρυμούς, ανάλογα με τις εξελίξεις και το βαθμό αποκατάστασης της εμπιστοσύνης.
Πάντως αυτή η αντίστροφη κίνηση αποταμιευτικού χρήματος δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα των τραπεζών. Οι συστημικές τράπεζες οφείλουν ήδη στον ELA σχεδόν 90 δισ ευρώ.
Το πόσο "στεγνή" είναι η αγορά φαίνεται από το γεγονός ότι στα επίπεδα του Ιουνίου 2012 έχει επιστρέψει η κυκλοφορία τραπεζογραμματίων, μετά από τις αθρόες αναλήψεις καταθέσεων από τις τράπεζες. Όπως προκύπτει απο τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, το μεγαλύτερο μέρος από τις εκροές των καταθέσεων αφορά σε μετρητά, τα οποία οι (πρώην) καταθέτες διακρατούν με τους όποιους κινδύνους αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για τον Μάιο η Τράπεζα της Ελλάδος, η αξία των τραπεζογραμματίων που κυκλοφορούσαν στην αγορά, έφθασε τα 45,20 δισ. ευρώ, όση περίπου ήταν και τον Ιούνιο του 2012 (43,3 δισ. ευρώ), όταν κατέφθαναν οι περιβόητες αερομεταφερόμενες αποστολές τραπεζογραμματίων από τη Φρανκφούρτη.
Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, τα οποία, ωστόσο έχουν ξεπεραστεί, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, η εξάρτηση των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και τον ELA αυξήθηκε στο τέλος Μαΐου στα 116,4 δισ. ευρώ από 112,8 δισ. ευρώ που ήταν στο τέλος Απριλίου.
Συγκεκριμένα, η χρηματοδότηση των πιστωτικών ιδρυμάτων απο το Μηχανισμό Έκτακτης Ρευστότητας ανήλθε στα 77,6 δισ. ευρώ τον Μάιο, ενώ η χρημαοτοδότηση από την ΕΚΤ διαμορφώθηκε για το ίδιο διάστημα στα 38,8 δισ. ευρώ.
Ωστόσο, μετά απο τις αλλεπάλληλες "ενέσεις ρευστότητας", μέσω του ELA, από τις αρχές Ιουνίου μέχρι και σήμερα, ο δανεισμός των τραπεζών από το μηχανισμό αυτό έχει προσεγγίσει πλέον τα 89 δισ. ευρώ.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου