Στρος Καν: Το ταμείο έκανε λάθη με την Ελλάδα, μην τα επαναλάβει....

Ο πρώην επικεφαλής του ΔΝΤ, ο οποίος κατείχε τη θέση αυτή στην αρχή της ελληνικής κρίσης, κάλεσε σήμερα τους Ευρωπαίους να δεχτούν μια προσωρινή αναστολή των πληρωμών της Αθήνας και επέκρινε επανειλημμένα τον «βλακώδη» η «καταστροφικό» χαρακτήρα των «αυστηρών δημοσιονομικών προσαρμογών» που ήταν ο κανόνας στην ευρωζώνη στη διάρκεια της κρίσης.
Ο Ντομινίκ Στρος - Καν διατυπώνει την πρότασή του σε μια τρισέλιδη δήλωσή του στα αγγλικά και τα γαλλικά με τίτλο «Περί του να μαθαίνει κανείς από τα λάθη του», την οποία δημοσιοποίησε μέσω του λογαριασμού του στο Twitter.
Ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας προτείνει «η Ελλάδα να μην λάβει πλέον καμιά νέα χρηματοδότηση εκ μέρους της ΕΕ, όπως και εκ μέρους του ΔΝΤ, αλλά να της δοθεί μια πολύ εκτεταμένη παράταση της ωρίμανσης, ακόμη και μια μαζική ονομαστική απομείωση του χρέους της έναντι των δημόσιων θεσμών».
«Αυτό θα απελευθερώσει την Ελλάδα απ' όλες τις υποχρεώσεις της έναντι του επίσημου τομέα (επίσημοι θεσμοί) για τα δύο επόμενα χρόνια», συνεχίζει ο άνθρωπος που είχε συμμετάσχει το 2010 στις πρώτες συζητήσεις για τους κινδύνους που συνδέονται με το ελληνικό χρέος.
«Αυτό θα θέσει τη χώρα κάτω από μια δύσκολη δημοσιονομική πίεση, εφόσον δεν θα μπορεί να δανεισθεί από τις αγορές, δεν θα λαμβάνει πλέον πόρους της ΕΕ ή του ΔΝΤ και θα πρέπει συνεπώς να ισοσκελίσει μόνη τον προϋπολογισμό της», επιχειρηματολογεί ο Στρος-Καν.
Υπογραμμίζει πως οι Έλληνες θα πρέπει να κάνουν «δύσκολες δημοσιονομικές επιλογές» και αναφέρει στο πλαίσιο αυτό τη φορολογική μεταρρύθμιση και τις μάχες «εναντίον της ολιγαρχίας, των ιδιωτικών συμφερόντων και του βάρους του κρατικού μηχανισμού». Θα κάνουν οι ίδιοι αυτές τις επιλογές, χωρίς εξαναγκασμό προερχόμενο από το εξωτερικό, επιμένει.
Αν λειτουργήσει αυτή η ιδέα, η Ελλάδα θα μπορούσε τότε να γίνει «υποψήφια για σταδιακές διαγραφές του χρέους της», διευκρινίζει ο πρώην διευθυντής του ΔΝΤ, σύμφωνα με τον οποίο «μόνο τα δέκα δισεκατομμύρια που προβλέπονται για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού συστήματος θα έπρεπε να αποπληρωθούν ώστε να επιτραπεί στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα» να συνεχίσει το πρόγραμμα της έκτακτης αρωγής της.
«Δεν είναι σίγουρο ότι αυτό θα λειτουργήσει», αναγνωρίζει ο Στρος-Καν, ο οποίος καλεί τις ελληνικές αρχές να επιδείξουν θάρρος και ανεξαρτησία.
πηγη : newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου