Εν εξελίξει το «σκληρό» πόκερ, διατηρείται το χάσμα.

Οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη, όπως αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες, όμως οι διαφωνίες παραμένουν μεγάλες. Για μια ακόμη φορά η ελληνική πλευρά φέρεται να δυσφορεί όχι μόνο για το γεγονός ότι οι δανειστές αντιδρούν  με τη φορολόγηση των επιχειρήσεων αλλά και την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών στην εργασία αλλά και από το γεγονός ότι δεν δέχονται διάφορες μορφές ισοδύναμων μέτρων που προτείνει η ελληνική πλευρά.
Οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας ούτως ώστε να υπάρξει βάση διαβουλεύσεων μεταξύ των υπουργών οικονομίας των χωρών της Ευρωζώνης. Χαρακτηριστικό πάντως είναι ότι η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των Θεσμών κρατά άνω των 5 ωρών, γεγονός που δημιουργεί ιδιαίτερη νευρικότητα για το τι μέλλει γενέσθαι ενώ η έναρξη του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί με καθυστέρηση. 

Αισιόδοξος ότι οι διαπραγματεύσεις θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία εντός των επόμενων 48 ωρών εμφανίστηκε αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης, μιλώντας στο πρακτορείο Reuters. Ο Έλληνας αξιωματούχος υποστήριξε ότι οι προτάσεις των δανειστών είναι απαράδεκτες, ενώ πρόσθεσε ότι η Αθήνα επιμένει στο ζήτημα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Αξιωματούχοι έχουν επισημάνει σε όλους τους τόνους πως το ζήτημα του χρέους είναι κάτι που πρέπει να απασχολήσει σε δεύτερη φάση. Ωστόσο σε δηλώσεις του ο Υπουργός Οικονομικών της Γαλλία, Μισέλ Σαπέν είπε πως οι σημερινές συνομιλίες στο Eurogroup θα αγγίξουν το ζήτημα του χρέους, σε αντίθεση δηλαδή με ότι λέει το Βερολίνο.
Η ακάμπτη στάση του Βερολίνου αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά με τελευταίο περιστατικό τις δηλώσεις του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών, Μάρτιν Γιέγκερ, λίγες ώρες πριν τις κρίσιμες διαβουλεύσεις στο Eurogroup και τις επαφές του Έλληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Συγκεκριμένα, ο κ. Γιέγκερ σημειώνει πως η οποιαδήποτε συμφωνία πρέπει να συμπεριλαμβάνει οπωσδήποτε το ΔΝΤ, διαψεύδοντας έμμεσα τα διάφορα σενάρια περί σύγκρουσης Ευρώπης με το Ταμείο. 
Αξιοσημείωτο είναι επίσης πως παρά την κατάθεση της ελληνικής πρότασης η οποία χαρακτηρίσθηκε ως βάση συζήτησης με αντικειμενικά σημαντικές υποχωρήσεις ο Μάρτιν Γιέγκερ τονίζει ξανά πως είναι η ώρα «η ελληνική πλευρά να μετακινηθεί». Για να καταλήξει πως, χρειάζεται ακόμη πολλή δουλειά για να καταλήξουν οι δύο πλευρές σε συμφωνία.  
 
Εν κατακλείδι, οι τελευταίες ώρες είναι για μια ακόμη φορά δραματικές καθώς οι δανειστές επανήλθαν με αντιπρόταση που αυξάνει το κόστος των μέτρων στα 11 δισ. ευρώ με την ελληνική κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό να εκφράζει με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο τη δυσαρέσκεια του.
 
http://www.sofokleousin.gr
 
 
Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου