Πώς σχολιάζουν τα διεθνή ΜΜΕ την απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για δημοψήφισμα

Σχεδόν άμεσα όλα τα διεθνή ΜΜΕ μετέδωσαν τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις στις χώρα μας και την απόφαση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει σεδημοψήφισμα με ερώτημα τη συμφωνία ή τη διαφωνία με την πρόταση που κατατέθηκε από τους θεσμούς.
Το BBC αναφέρει πως ο κ. Τσίπρας στο διάγγελμά του ανέφερε ότι ζητήθηκε από την κυβέρνησή του να δεχθεί μέτρα λιτότητας που δεν μπορούν να γίνουν ανεκτά.
Η βρετανική εφημερίδα Telegraph τονίζει πως σε περίπτωση αρνητικής απάντησης, ηΕλλάδα θα χρεοκοπήσει και θα αναγκαστεί να εγκαταλείψει το κοινό νόμισμα.
«Η μοίρα της Ελλάδας επρόκειτο να αποφασιστεί στη σύνοδο του Eurogroup το Σάββατο» αναφέρει το δημοσίευμα.
Το αμερικανικό δίκτυο Bloomberg δίνει έμφαση στο γεγονός ότι όπως είπε οπρωθυπουργός, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι έχουν ενημερωθεί για το σχέδιο του.
«Ο Τσίπρας προανήγγειλε δημοψήφισμα για τις 5 Ιουλίου» αναφέρει το InternationalBusiness Times που αναφέρει πως ο έλληνας πρωθυπουργός εμφανίστηκε να απορρίπτει τις προτάσεις των πιστωτών.
Το CNBC από την πλευρά του αναφέρει πως «έλληνες αξιωματούχοι διαβεβαίωσαν πως οι τράπεζες θα ανοίξουν τη Δευτέρα και τόνιζαν ότι δεν υπάρχει απόφαση για ελέγχους στην κίνηση κεφαλαίων».
Η απόφαση του έλληνα πρωθυπουργού έρχεται έπειτα από την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες όπου οι δανειστές κατέθεσαν μία συμφωνία που απορρίφθηκε από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ο Guardian, ενώ υπογραμμίζει ότι η Αθήνα θα ζητήσει ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος που λήγει στις 30 Ιουνίου.
Αναφορά στην απόφαση του κ. Τσίπρα κάνουν και οι Financial Times που υπογραμμίζουν ότι «σε ένα σημάδι για το πόσο σκληρή θα είναι η διαδικασία, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επικεφαλής της Αριστερής Πλατφόρμας ανακοίνωσε πως η ομάδα του  δεν θα στηρίξει το “ναι”».
«Ο Αλέξης Τσίπρας ανέφερε πως είναι υποχρεωμένος να απαντήσει με βάση την απόφαση του ελληνικού λαού, ο οποίος θα ερωτηθεί εάν  συμφωνεί ή διαφωνεί με την πρόταση των θεσμών» μεταδίδει το βρετανικό δίκτυο Skynews.
«Ο έλληνας πρωθυπουργός την Παρασκευή ανακοίνωσε ένα δημοψήφισμα – έκπληξη για τις 5 Ιουλίου και οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι καλούν σε καταψήφιση της συμφωνίας» τονίζει το Associated Press.
Οι New York Times χαρακτηρίζουν απροσδόκητη την κίνηση του πρωθυπουργού και υπογραμμίζουν την αποστροφή του λόγου του περί τελεσιγράφου από τους θεσμούς.
πηγη ; newpost.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου