Φόβοι δολιοφθοράς στη Σύνοδο Κορυφής.

Ενώ οι ηγέτες προετοιμάζονται για τη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας αναζητώντας κάτι παραπάνω από κοινό έδαφος, κοινή αναπτυξιακή θεώρηση, προοπτική, σύμπνοια και εμπιστοσύνη, μια άλλη ομάδα υψηλόβαθμων κυβερνητικών αξιωματούχων κινείται στα παρασκήνια μεθοδεύοντας ρήξη, δημιουργώντας έκρυθμες καταστάσεις. Ετσι οι ηγέτες δεν καλούνται μόνο να γεφυρώσουν τις –ομολογουμένως- μεγάλες πολιτικές διαφορές τους πάνω στον πιο «λογικό» τεχνικό άξονα, είναι αναγκασμένοι να προλάβουν ή ακόμα και να εξουδετερώσουν τέτοιες προσπάθειες δολιοφθοράς.

Ενώ οι ηγέτες έχουν κατεβάσει τους τόνους αφήνοντας περιθώρια πρωτοβουλιών στους «γεφυροποιούς», όπως ο Αυστριακός καγκελάριος Φάιμαν, οι υπουργοί Οικονομικών επιμένουν στους υψηλούς τόνους, τις διαρροές και συντηρώντας το κλίμα ρήξης. Οι εντάσεις ήταν τόσο μεγάλες και ο φόβος ναρκοθέτησης ακόμα και της απόφασης που ελάμβαναν οι ηγέτες τόσο μεγάλος που ο πρόεδρος του του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αναγκά.στηκε να τους βάλει εκ νέου στο παιχνίδι με δήλωσή του, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «η τελική λύση θα προκύψει μετά από Eurogroup».
Παρά την προσπάθεια του Ντόναλντ Τουσκ να αμβλύνει το χάσμα που έχει δημιουργηθεί, από την επικράτηση του σεναρίου της «πολιτικής λύσης», μεταξύ των υπουργών οικονομικών και των ηγετών, όπως στην περίπτωση Μέρκελ-Σόιμπλε και Τσίπρα-Βαρουφάκη, εν τούτοις κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό. Αντιθέτως η επαναφορά των  ΥΠΟΙΚ στην κεντρική πολιτική σκηνή και η δέσμευση για συμμετοχή τους στη διαμόρφωση της πολιτικής λύσης εντείνει την ανασφάλεια.
Οι υπουργοί Οικονομικών δεν έχασαν την ευκαιρία με νέο γύρο άρθρων, παρεμβάσεων και συνεντεύξεων δυναμιτίζοντας το κλίμα. Έντονες είναι οι κινήσεις της ίδιας ομάδας στο παρασκήνιο  των διαπραγματεύσεων όπου μέσω διαρροών «καίνε» σενάρια και προτάσεις οι οποίες βρίσκονται στο τραπέζι και θα μπορέσουν να αποτελέσουν τον κορμό της λύσης.
Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορημένες πηγές, που μίλησαν υπό τον όρο της ανωνυμίας, στο πλαίσιο της στρατηγικής ναρκοθέτησης της Συνόδου Κορυφής εντάσσεται και η διαρροή από τη γερμανική FAZ του ρεαλιστικού σεναρίου της παράτασης του προγράμματος μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου, την ημέρα μάλιστα που σε άλλη γερμανική εφημερίδα δίνει συνέντευξη ο Γιάνης Βαρουφάκης.
Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι ήταν η ίδια ομάδα ανθρώπων που οδήγησε σε εμπλοκή του -κατάτα άλλα παραγωγικό- Brussels Group, αναγκάζοντας τους ηγέτες να αναλάβουν πρωτοβουλία υπέρβασης του Eurogroup, με τον Ντόναλντ Τουκ να δηλώνει μέσω twitter ότι ήρθε «η ώρα να συζητήσουμε το θέμα της Ελλάδας σοβαρά στο υψηλότερο πολιτικό επίπεδο». Με τον τρόπο αυτό Τουσκ «σκότωσε» το Eurogroup, το οποίο αναγκάστηκε να «αναστήσει» στη συνέχεια.
Το sofokleousin.gr έχει και στο παρελθόν αναδείξει το θέμα των παρασκηνιακών παρεμβάσεων της ομάδας των υπουργών Οικονομικών και των εμπλοκών που προκαλούν, ενώ ακολούθησαν δημοσιεύματα του Bloomberg, των FT και του Reuters σύμφωνα με τα οποία «πρέπει να ακούμε μόνο τους ηγέτες».
Ενώ λοιπόν στην κεντρική πολιτική σκηνή προετοιμάζονται για τη μεγάλη συνθηκολόγηση στα παρασκήνια επιμένουν στον πόλεμο των διαρροών και της προπαγάνδας δημιουργώντας εκρηκτικό κλίμα και περιορίζοντας τα περιθώρια συναινέσεων.


http://www.sofokleousin.gr/search_resaults.html?q=%CE%A7%CF%81%CE%AE%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%82+%CE%A6%CF%81%CE%AC%CE%B3%CE%BA%CE%BF%CF%85+&cx=partner-pub-5299683524721240%3A8770410833&cof=FORID%3A10&ie=UTF-8&sa= Του Χρήστου Φράγκου


http://www.sofokleousin.gr 
Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου