Μετά τόσα αγαπημένα μυθιστορήματα, η Φωτεινή Τσαλίκογλου επιστρέφει με ένα παραμύθι, το «Ευτυχισμένο νησί». «Τα παραμύθια κοιμίζουν τα παιδιά, ξυπνάνε τους μεγάλους», μας λέει. Και το δικό της μας κάνει και συλλογιζόμαστε πάνω στην έννοια του πένθους. Το έχουμε ανάγκη
Eχει γράψει πολλά επιστημονικά βιβλία και δοκίμια για θέματα ψυχολογίας αλλά και πολυδιαβασμένα μυθιστορήματα όπως «Η κόρη της Ανθής Αλκαίου», «Ονειρεύτηκα πως είμαι καλά», «Το χάρισμα της Βέρθας». Η Φωτεινή Τσαλίκογλου, από τις πλέον αγαπητές και δραστήριες καθηγήτριες στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, επανήλθε. «Μια μαγική ιστορία για όλους όσοι επιμένουν να ζουν και να ονειρεύονται με μάτια ανοιχτά», όπως επισημαίνει η ίδια.
«Το ευτυχισμένο νησί» (εκδ. Καστανιώτη) διαθέτει βασιλιά και βασιλοπούλα και κλασικούς ήρωες παραμυθιού. Εμπεριέχει όμως και πολλούς συμβολισμούς και μεταφορές, θα μπορούσε να διαβαστεί ως μια αλληγορία της σύγχρονης Ελλάδας. Αποτελεί συνέχεια του τελευταίου της επιτυχημένου μυθιστορήματος «8 ώρες και 35 λεπτά», το οποίο αντανακλά την Ιστορία της Ελλάδας στον 20ό αιώνα, μεταφράστηκε σε αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά, κυκλοφορεί σε Ευρώπη και Αμερική και πήρε πολύ θετικές κριτικές εντός κι εκτός.
Το παραμυθένιο νησί με τους ασυνήθιστα ευτυχισμένους κατοίκους, τον βασιλιά Αιγέα που όλοι αγαπούν, τους θησαυρούς, την ασφάλεια, τη γενναιόδωρη φύση, είναι ένας επίγειος παράδεισος, που καταρρέει όταν η βασιλοπούλα Κοραλλένια τυφλώνεται έπειτα από ένα παράξενο όνειρο. Τότε από τη «χώρα του πολέμου» όπου επικρατεί ο θάνατος, το μίσος και ο φόβος (τα παιδιά μαθαίνουν πώς να κρατούν από μωρά το όπλο στο χέρι) καταφτάνει με τη βάρκα του στο νησί, για να σωθεί, ένα αγόρι. Κουβαλάει μαζί του μια γυάλα με ένα μαγικό χρυσόψαρο που σε στιγμές δύσκολες λέει: «Ναι! Είναι δυνατόν!». Αυτό το αγόρι είναι που θα αποκαλύψει το απαγορευμένο μυστικό του ευτυχισμένου νησιού, τον θάνατο της βασίλισσας στη γέννα. Ετσι η Κοραλλένια θα καταφέρει να βρει το φως της, να «δει» το πρόσωπο της μητέρας της και με διαφορετική ματιά τον κόσμο γύρω της, όπως και οι κάτοικοι του νησιού.
♦ Ολόκληρη η συνέντευξη στην Παρή Σπίνου στη σελ. 26 της «Εφημερίδας των Συντακτών - Σαββατοκύριακο» που κυκλοφορεί.
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου