H ηγεσία δεν είναι συλλογική. Ο Πρωθυπουργός είναι εκείνος που αποφασίζει

“Πρέπει να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να φερθεί ως Πρωθυπουργός και όχι ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Βγαίνουν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και λένε ότι το 52% του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θέλει ρήξη. Αυτοί όμως δεν είναι η Ελλάδα. Είναι το κομματικό τους ακροατήριο. Οι υπόλοιποι Έλληνες δε θέλουν ρήξη” τόνισε ο Σταύρος Θεοδωράκης στην εκπομπή του ΣΚΑΪ “Καλημέρα με τον Γιώργο Αυτιά” όπου βρέθηκε καλεσμένος σήμερα το πρωί και παράλληλα κάλεσε τον Πρωθυπουργό “να αποφασίσει με βάση την εθνική εντολή, η οποία είναι σκληρή διαπραγμάτευση μεν, αλλά μέσα στην Ευρώπη δε”.
Ο επικεφαλής του Ποταμιού απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις του Γιώργου Αυτιά και της Μάγδας Τσέγκου και τοποθετήθηκε για τα όλα τα μεγάλα θέματα της επικαιρότητας.
Μεταξύ άλλων είπε:
Για τη διαπραγμάτευση:
Η παράταση μια διαπραγμάτευσης δεν είναι ποτέ υπέρ του αδύνατου. Πρέπει να τελειώσουμε με τη διαπραγμάτευση τις επόμενες ημέρες. Ελπίζω ο κ. Τσίπρας να φερθεί ως Πρωθυπουργός και όχι ως αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Βγαίνουν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ και λένε ότι το 52% του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ θέλει ρήξη. Αυτοί όμως δεν είναι η Ελλάδα. Είναι το κομματικό τους ακροατήριο. Οι υπόλοιποι Έλληνες δε θέλουν ρήξη. Δεν πιστεύω ότι ο Αλ. Τσίπρας έχει πρόθεση να ρίξει τη χώρα στα βράχια. Καμιά φορά όμως η καταστροφή έρχεται από λάθος. Πρέπει ο Πρωθυπουργός να κάνει κάτι για να μην έρθει η καταστροφή. Δεν φτάνει όμως μόνο να το θέλει. Αυτό τη ιστορία με τη χρεοκοπία εντός του ευρώ πολύ σύντομα θα σημάνει εθνικό νόμισμα, δραχμή. Ήμασταν οι πρώτοι που είπαμε πως  με τη συμφωνία που θα έρθει με την υπογραφή του Πρωθυπουργού και των εταίρων, θα συμφωνήσουμε. Στηρίζουμε τη συμφωνία διότι αυτό που προέχει είναι να σωθεί ο ασθενής. Πρέπει να πάρει οξυγόνο. Μετά μπορούμε να συζητήσουμε τα υπόλοιπα. Έχουμε διαφωνίες με τον ΣΥΡΙΖΑ, θα συγκρουστούμε, αλλά προέχει να σωθεί ο ασθενής. Ο πολιτικός πρέπει να αποφασίζει ανάμεσα σε δυσάρεστα πράγματα. Μπορεί να πρέπει να επιλέξεις κάτι δυσάρεστο γιατί ή εναλλακτική είναι η καταστροφή. Τους τρεις πρώτους μήνες ο κ. Τσίπρας ήταν στα μέλια με τους Ευρωπαίους και έπρεπε σε εκείνη τα φάση να προχωρήσει στη συμφωνία. Σημερά παραδέχονται πως έκαναν λάθος. Τότε όμως, όταν τους λέγαμε ‘’πάρτε τα χρήματα’’, απαντούσαν “δεν θέλουμε τα μνημονιακά λεφτά”. Εκεί λοιπόν που οι Ευρωπαίοι πήγαν να στηρίξουν, άρχισαν οι της κυβέρνησης τις καθυστερήσεις και τις παλινωδίες. Μετά τον Μάρτιο χάθηκε η εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και όταν χάνεται η εμπιστοσύνη, οι όροι που θέτουν είναι πιο σκληροί. Δεν υπάρχει πια ένας Πρωθυπουργός ή ένας υπουργός της Ευρωζώνης που να είναι στο πλευρό μας. Μείναμε μόνοι μας. Υπάρχουν αυτή τη στιγμή επτά χώρες που ζητούν να φύγουμε από το ευρώ και αυτό οφείλεται στη λάθος διαπραγματευτική τακτική του κ. Τσίπρα. Πρέπει να καταλάβει ο Πρωθυπουργός ότι η ηγεσία δεν είναι συλλογική και αυτός είναι που πρέπει να αποφασίσει. Εμείς παραμένουμε στο πλευρό του Πρωθυπουργού για τη διαπραγμάτευση. Πρέπει όμως να αποφασίσει με βάση την εθνική εντολή και αυτή είναι σκληρή διαπραγμάτευση μεν, αλλά μέσα στην Ευρώπη δε. Παράλληλα το ότι το πρόγραμμα στην Ελλάδα απέτυχε πρέπει να το εξετάσουμε. Γιατί αποτύχαμε, ενώ άλλες χώρες πέτυχαν; Τι κάνουμε λάθος; Το βασικό λάθος είναι ότι δεν έχουμε εθνική πορεία.
Για τη στάση του Ποταμιού:
Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ έχουν απωθημένα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ. Εμείς όμως δεν έχουμε κανένα κόμπλεξ με το παρελθόν μας. Είμαστε διατεθειμένοι να βοηθήσουμε τη χώρα να κάνει συμφωνίες. Είμαστε διατεθειμένοι ν’ αναλάβουμε μέρος της ευθύνης. Είπα και στον κ. Τσίπρα να αναζητήσει τους αρχηγούς της ευρωπαϊκής προοπτικής αν θεωρεί ότι το βάρος είναι πολύ μεγάλο για να το πάρει μόνος του. Υπάρχουν αρκετοί βουλευτές της αντιπολίτευσης που είναι αποφασισμένοι να βάλουν πλάτη για την ευρωπαϊκή πορεία. Αρκεί να είναι και ο κ. Τσίπρας αποφασισμένος. Δεν θα υπάρξει διέξοδος αν δεν υπάρχει εθνική συνεννόηση. Με αυτό δεν εννοώ να μοιραστούμε τα υπουργεία μεταξύ μας αλλά να βρούμε τους ικανούς να δώσουν τις λύσεις- από οποιονδήποτε χώρο- και να τους στηρίξουμε. Αν για παράδειγμα βρούμε κάποιον ο οποίος κρίνουμε ότι μπορεί να λύσει το ασφαλιστικό, τον στηρίζουμε.
Για μετανάστευση και ιθαγένεια:
Οι Έλληνες είναι στην πλειονότητά τους αλληλέγγυοι στο πρόβλημα των μεταναστών. Πρέπει όμως να βρούμε λύση μαζί με την Ευρώπη. Διαφωνούμε με τη ρύθμιση για την ιθαγένεια. Η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ είναι λάθος και η πρότασή του συντηρητική. Λένε πως θα δώσουν ιθαγένεια, αν οι γονείς έχουν συνεχή παρουσία, εργασία και άδεια παραμονής στη χώρα. Μα γίνεται αυτό; Εμείς λέμε πέντε χρόνια για τους γονείς και έξι χρόνια για τα παιδιά στο σχολείο.
Για το ασφαλιστικό και τις συντάξεις:
Εμείς λέμε από την αρχή την αλήθεια. Δεν υπάρχουν λεφτά για όλους στο ασφαλιστικό, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να σκεφτούμε αυτούς που έχουν πραγματικά ανάγκη. Θα πρέπει να σκεφτούμε τα παιδιά μας. Δεν μπορούμε πλέον να έχουμε πρόωρες συντάξεις. Εξαιρούνται βεβαίως ορισμένες κατηγορίες όπως οι ανάπηροι. Μετά από πέντε χρόνια μνημόνιο υπάρχουν άνθρωποι που βγαίνουν στη σύνταξη πριν καν φτάσουν τα 50 χρόνια τους. Δε μπορεί επίσης να υπάρχει σύνταξη 2.500 ευρώ. Θα πρέπει να βάλουμε ένα πλαφόν γύρω στις 2.000 και όταν η Ελλάδα σταθεί ξανά στα πόδια της, τότε να επανεξετάσουμε το θέμα. Τώρα πληρώνουμε φόρους για να πληρωθούν κάποιες πρόωρες συντάξεις και αυτό πρέπει να σταματήσει.
Για την κατάσταση του ασφαλιστικού έχουν τεράστια ευθύνη τα παλιά κόμματα τα οποία είχαν ως μοναδικό ενδιαφέρον το να ταΐσουν τα δικά τους κομματικά παιδιά. Έτσι φτάσαμε στο σημείο να υπάρχουν δισεκατομμύρια στο ασφαλιστικό που δε μπορούν να απορροφηθούν από τη δύναμη της οικονομίας. Το πλιάτσικο απέναντι στη χώρα είναι μια παλιά υπόθεση. Δυστυχώς αυτοί που παίρνουν από την ελληνική κοινωνία το μεγαλύτερο κομμάτι- το κάτι παραπάνω- είναι αυτοί που έχουν μπάρμπα στην Κορώνη και όχι εκείνοι που το δικαιούνται. Για μας όμως η πολιτική για εμάς δεν είναι επάγγελμα. Εμείς μπήκαμε στην πολιτική για να προσφέρουμε στην ελληνική κοινωνία. Το μισό σημερινό υπουργικό συμβούλιο είναι άεργοι. Πληρώνονταν από το κόμμα και τώρα είναι στην κυβέρνηση. Και οι πολιτικοί λοιπόν πρέπει να παίρνουν σύνταξη συμπληρώνοντας τα απαραίτητα χρόνια, και στον κλάδο εργασίας στον οποίο ανήκουν. Δεν πρέπει να υπάρχει προνομιακή μεταχείριση τους.
Για τους φόρους:
Οι φόροι είναι επιλογή των δειλών πολιτικών γιατί αρνούνται να περιορίσουν τις σπατάλες του κράτους. Εμείς λέμε για παράδειγμα σε σχέση με τη σπάταλη στις προμήθειες να υπάρχει μια ενιαία Αρχή Προμηθειών. Αν αυτό γίνει τότε θα τελειώσει το πλιάτσικο και η διαφθορά. Αντί να σχεδιάζουν ένα εμπεριστατωμένο φορολογικό λένε ‘’τι χρήματα μας λείπουν;’’ και απλά βάζουν νέους φόρους για να συγκεντρώσουν πάση θυσία το ποσό που τους λείπει.
Για τις επενδύσεις:
Βλέπω υπουργούς να βγαίνουν και να λένε ‘’σώσαμε τις συντάξεις’’. Μόνο που για να υπάρχουν συνταξιούχοι πρέπει να υπάρχουν εργαζόμενοι. Εδώ και τόσο καιρό δεν έχει δημιουργηθεί ούτε μία θέση εργασίας. Αυτές μπορούν να δημιουργηθούν μόνο με επενδύσεις και ιδιωτικοποιήσεις, εάν και εφόσον δεν προκύπτει σκάνδαλο στην παραχώρηση. Αυτά τα μεγάλα έργα που ήταν να γίνουν σε Αττική και περιφέρεια δεν γίνονται λόγω ιδεοληψιών καθώς υπάρχουν υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ που πιστεύουν ότι η ιδιωτική πρωτοβουλία πρέπει να περιορίζεται στα περίπτερα. Θα μπορούσε λοιπόν ο ΣΥΡΙΖΑ που εκπροσωπεί τον κόσμο της Αριστεράς και της εργασίας να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις και να δημιουργηθούν σχεδόν 50.000 θέσεις εργασίας. Δεν το κάνει διότι υπάρχουν συνδικαλιστές που αντιδρούν. Όταν σε απασχολεί μονάχα το ποιος συνδικαλιστής θα αντιδράσει και δεν ενδιαφέρεσαι για την κοινωνία, όταν είσαι αποφασισμένος να εξυπηρετείς το κομματικό σου δυναμικό και όχι το όφελος των πολλών, τότε η χώρα δε μπορεί να πάει μπροστά.
Η χώρα δε θα βγει από την κρίση αν δεν υπάρξουν συγκρούσεις. Συγκρούσεις με βαρόνους και με συμφέροντα που παίρνουν υπέρ τους τις αποφάσεις για τα δημόσια έργα, για τις επενδύσεις και τις προμήθειες. Εμείς δε θα μπορούσαμε να είμαστε σε μια τέτοια κυβέρνηση γιατί θέλουμε μια κυβέρνηση που να κοιτάει τους πολλούς και όχι το κόμμα.
14 Ιουνίου 2015
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου