ΗΠΑ και Κούβα ανακοινώνουν σημερα ,μετα απο 50 χρονια , το επισημο ανοιγμα πρεσβείων σε Αβανα & Ουασινγκτον

Washington (CNN) Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα απο σημερα  Τετάρτη 1 ιουλιου 2015  σφραγίζουν επίσημα την ανανέωση των διπλωματικών σχέσεων που  ξεκίνησε το περασμένο έτος, ανακοινώνοντας την επαναλειτουργία των πρεσβειών στην Ουάσιγκτον και Αβάνα , για πρώτη φορά μετα από το μισό και πλεον αιώνα, οπως δηλωσαν δύο ανώτεροι υπάλληλοι της Αμερικανικης διοίκησης  στο CNN εχθες , Τρίτη .
"Ανακοινωνουμε επίσημα οτι αύριο  ( σημερα ) οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κούβα έχουν καταλήξει σε συμφωνία για την αποκατάσταση επίσημων διπλωματικων  σχέσεων και ανοιγουν πρεσβειες στις πρωτεύουσες  , ενος του άλλου," είπε ένας ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.
"Περιμένουμε τον Πρόεδρο Ομπάμα και τον υπουργό Kerry για να ανακοινωσουν αυτό το νεο αύριο ( σημερα ) το πρωί."
Η ανασύσταση των πρεσβειών είναι ένα τελικό βήμα για την πλήρη διπλωματική αποκαταστασης που ξεκινησε ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα τον Δεκέμβριο του 2014.
Από τότε, οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν χαλαρώσει κάποιους περιορισμούς ταξίδιωτικων διαδικασιων προς την Κούβα και διαμορφωθηκαν δυνατότητες για κάποιες νέες οικονομικές σχέσεις.
Τον Απρίλιο, ο Ομπάμα συναντήθηκε με τον Ραούλ Κάστρο κατά τη διάρκεια της  συνόδου κορυφής στον Παναμά, για πρώτη φορά , μετα  απο περισσότερα από 50 χρόνια.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες αφαιρεσαν  επίσημα την Κούβα από τον κατάλογο των 'κρατων  τρομοκρατίας' τον Ιούνιο, εξαλείφοντας ένα υπόλοιπο εμπόδιο στη διπλωματικη τους
ανανέωση.
Στην Αβάνα, η αμερικανική πρεσβεία θα παραμεινει πιθανώς το ίδιο κτίριο όπου λειτουργεί σήμερα .
Το τμήμα, του Λευκού Οίκου με την ίδια δομή,  θα εξακολουθησει να βρίσκεται στην προκυμαία της Αβάνας, που στέγαζε την αμερικανική πρεσβεία πριν από τη διακοπή των διπλωματικών σχέσεων μετά την Κουβανική Επανάσταση στη δεκαετία του 1950.
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου