Ο Μίκης και η Αριστερά...

Σήμερα, ολόκληρη η Αριστερά υποκλίνεται μπροστά σε μια προσωπικότητα-σύμβολο. Στην ιστορία της, στους αγώνες της και στον πολιτισμό της, που αναγνωρίστηκε από τον ελληνικό λαό -ανεξάρτητα από πολιτική τοποθέτηση- ως ο δικός του πολιτισμός. Ο Μίκης Θεοδωράκης συμπληρώνει 90 χρόνια ζωής.
Κι ένας λαός, που μάτωσε στο διάβα του 20ού αιώνα για να φτάσει ώς εδώ, είδε στο έργο του τον ίδιο του τον εαυτό να γίνεται τέχνη και να ταυτίζεται με τα πιο απλά και ταυτόχρονα τα πιο υψηλά, τα πανανθρώπινα ιδανικά: έναν καλύτερο κόσμο, μια δικαιότερη κοινωνία, μια καλύτερη ζωή, ένα μέλλον γεμάτο ελευθερία και αλληλεγγύη. Τι άλλο είναι η Αριστερά αν όχι όλα αυτά μαζί, μετουσιωμένα σε πολιτικό λόγο και πράξη;
Το τελευταίο διάστημα η Αριστερά βιώνει μια από τις πιο δύσκολες φάσεις της σε ειρηνική περίοδο. Είτε είναι άφωνη μπροστά στις εξελίξεις και καταφεύγει στις επικλήσεις ενός παραδείσου του μέλλοντος για να συντηρηθεί στη ζωή είτε υποχρεώνεται να συγκρουστεί με τη σκληρή πραγματικότητα, όπως αυτή διαμορφώθηκε πριν από 25 χρόνια, με την κατάρρευση του «υπαρκτού σοσιαλισμού» που σηματοδότησε την πολιτική ήττα όλων των εκφάνσεων και εκφράσεών της.
Τα οράματά της, όμως, για έναν καλύτερο κόσμο έμειναν ζωντανά. Οχι γιατί ήταν αριστερά, αλλά γιατί ταυτίζονται με τη φύση του ανθρώπου, με την πραγματικότητα.
Ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα, αυτή ήταν η δύναμη της Αριστεράς. Το γεγονός ότι η ίδια λειτουργούσε πάντοτε ως η ζωντανή έκφραση του μυθικού Ανταίου. Οπως εκείνος αντλούσε τη δύναμή του πατώντας στη γη, έτσι και η Αριστερά αντλεί τη δύναμή της πατώντας γερά στην εκάστοτε πραγματικότητα. Αν επομένως χρειάζεται κάτι σήμερα η Αριστερά είναι να συνεχίσει να κάνει αυτό που έκανε τόσες δεκαετίες και το οποίο την έφερε ώς εδώ.
Να συνδέει το όραμα με την πραγματικότητα και να μετατρέπει την πραγματικότητα σε όραμα, δηλαδή σε εφαλτήριο για το μέλλον. Εκεί βρίσκεται η δύναμή της, εκεί βρίσκονται η αφετηρία κι η προοπτική της. Η ζωή και το έργο του Μίκη έχουν να της διδάξουν πολλά αυτές τις δύσκολες μέρες...
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου