Σε αρνητικό έδαφος συνεχίζει το ευρώ μετά το αποτέλεσμα του ελληνικού δημοψηφίσματος, ωστόσο έχει καταφέρει να περιορίσει τις απώλειες του, με τους αναλυτές πάντως να επισημαίνουν ότι η αυξημένη αβεβαιότητα θα διατηρηθεί ενόψει της έκτακτης συνόδου των ηγετών της Ευρωζώνης την Τρίτη.
Το ευρώ υποχωρεί 0,7% στα 1,1043 δολ. έχοντας βρεθεί νωρίτερα να χάνει 1,3% στα 1,0970 δολ. διολισθαίνοντας στο χαμηλότερο σημείο από τις 29 Ιουλίου. Έναντι του γεν το κοινό νόμισμα χάνει 0,9% στα 135,25 γεν. Το ιαπωνικό νόμισμα ενισχύεται 0,2% στα 122,58 ανά δολ.
Έναντι της βρετανικής στερλίνας οι απώλειες για το ευρώ διαμορφώνονται στο 0,65% στα επίπεδα του 0,7092, ενώ έναντι του ελβετικού φράγκου το κοινό νόμισμα σημειώνει μικρές απώλειες 0,2% στα 1,0419.
Οι αναλυτές κάνουν λόγο για αυξημένη αβεβαιότητα μέχρι τουλάχιστον την έκτακτη σύνοδο των ηγετών την Τρίτη. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker έχει ξεκινήσει επαφές με τους ηγέτες των άλλων 18 μελών της Ευρωζώνης καθώς επίσης και με τους επικεφαλής των θεσμικών οργάνων της ΕΕ. Την ίδια στιγμή, πριν τη σύνοδο Κορυφής θα συνεδριάσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης (Eurogroup) για να προετοιμάσουν το έδαφος για τις συζητήσεις των ηγετών.
Το δολ. Αυστραλίας χάνει 0,9% στα 74,52 cents, χάνοντας το επίπεδο των 75 cents για πρώτη φορά από το 2009 καθώς η αυξημένη αβεβαιότητα αμβλύνει την ελκυστικότητα των περιουσιακών στοιχείων υψηλότερων αποδόσεων. Το δολάριο Νέας Ζηλανδίας χάνει 0,5%.
Το αποτέλεσμα του 'όχι' στο ελληνικό δημοψήφισμα οπωσδήποτε αυξάνει τον κίνδυνο εξόδου της χώρας από το ευρώ, αναφέρει η Elsa Lignos, επικεφαλής North American G10 FX της RBC Capital Markets, όπως αναφέρει το Dow Jones. Ωστόσο, "συνεχίζουμε να υποστηρίζουμε ότι το 'όχι' δεν ισούται με έξοδο από το ευρώ. Οι Έλληνες συνεχίζουν να υποστηρίζουν με μεγάλη πλειοψηφία το ευρώ ", προσθέτει.
"Υπάρχει ένα μεγάλο φάσμα απρόβλεπτων αποτελεσμάτων ", αναφέρει ο Mark Lister, επικεφαλής έρευνας private wealth της  Craigs Investment Partners Ltd. μιλώντας στο Bloomberg. "Προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι το ‘όχι’ νίκησε τόσο συντριπτικά, σίγουρα πιο αποφασιστικά απ΄ό,τι είχαν δείξει οι δημοσκοπήσεις. Αυτό μας βάζει σε εκκρεμότητα για πολύ περισσότερο και είναι πολύ αρνητικό για τον κίνδυνο ιδίως όταν εισέρχονται στην εικόνα και οι τελευταίες εξελίξεις στην Κίνα".
Ενισχύεται ο χρυσός καθώς οι επενδυτές στρέφονται σε ασφαλή καταφύγια
Σε ανοδικό έδαφος κινούνται χρυσός και ασήμι καθώς οι επενδυτές στρέφονται στην ασφάλεια που προσφέρουν τα πολύτιμα μέταλλα εν μέσω εντεινόμενων ανησυχιών για την Ελλάδα.
Ο χρυσός άμεσης παράδοσης βρέθηκε να κερδίζει έως 0,6% στα 1.175,45 δολ. ανά ουγγιά, ενώ είναι στα 1.173,75 δολ στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με το Bloomberg. Το συμβόλαιο του χρυσού παραδόσεως Αυγούστου κερδίζει 0,7% στα 1.172,10 στο Comex.
"Νομίζω ότι θα υπάρχει περιορισμένη ανοδική δυναμική για τον χρυσό στην περίπτωση του ‘όχι’ επειδή το δολάριο πιθανότατα θα υποστηριχθεί”, αναφέρει ο  Georgette Boele,  strategist της ABN Amro Bank NV, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
Το ασήμι άμεσης παράδοσης ενισχύεται σε ποσοστό 0,6% στα 15,7961 δολ. ανά ουγγιά. Πλατίνα και παλλάδιο σημειώνουν μικρές μεταβολές στα 1.083,50 δολ. ανά ουγγιά και 685,25 δολ. ανά ουγγιά, αντίστοιχα.
Με τη συντριπτική επικράτηση του "όχι" στο ελληνικό δημοψήφισμα η συζήτηση για το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωζώνη παίρνει δραματικές διαστάσεις. Αναλυτές και τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η JPMorgan Chase & Co. εκτιμούν ότι μια έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον το πιο πιθανό σενάριο, όπως μεταδίδει το Bloomberg.
πηγη : capital.gr