Και τώρα βιώσιμη συμφωνία ! του Δημήτρη Κουκλουμπέρη

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος συνιστά αναμφισβήτητα μια νίκη-ανάσα για την κυβέρνηση που είχε βρεθεί σε τεράστιο αδιέξοδο προ μιας εβδομάδας και επέλεξε να καταφύγει σε μια κίνηση με υψηλό ρίσκο. 
Μετά το κλείσιμο της κάλπης, η επιλογή της προφανώς δικαιώνεται. Αρκεί να σκεφθεί κανείς ότι ο κυβερνητικός συνασπισμός ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ είχε απέναντί του σύσσωμη την αντιπολίτευση, τους Ευρωπαίους εταίρους που ανοιχτά προέτρεπαν τους πολίτες να ψηφίσουν "ναι" και τη συντριπτική πλειοψηφία των μέσων ενημέρωσης που καλλιέργησαν ένα κλίμα άκρατου πανικού.  
Αν μη τι άλλο, ο φόβος και όσοι επένδυσαν σε αυτόν ηττήθηκαν κατά κράτος. 
Παρ' όλα αυτά, η συγκυρία παραμένει εξαιρετικά κρίσιμη και δύσκολη και δεν επιτρέπει κανέναν πανηγυρισμό. 
Η κυβέρνηση χωρίς την παραμικρή καθυστέρηση οφείλει να επανεκκινήσει τις διαπραγματεύσεις και να κλείσει τη συμφωνία με τους εταίρους, στο πλαίσιο της δέσμευσης του ίδιου του πρωθυπουργού για συμφωνία εντός 48 ωρών μετά το δημοψήφισμα. Μια συμφωνία βιώσιμη, λειτουργική και μακράς πνοής. 
Οι πρώτες αντιδράσεις από το μέγαρο Μαξίμου δείχνουν ότι στο κυβερνητικό επιτελείο έχουν συναίσθηση της βαριάς τους ευθύνης και της επείγουσας κατάστασης που καλούνται να διαχειριστούν, με το πλεονέκτημα ότι η θέση τους είναι ισχυροποιημένη λόγω του "καθαρού" όχι της ελληνικής κοινωνίας. 
Από την άλλη πλευρά, αποτελεί ερώτημα η στάση των δανειστών που ήταν κάτι περισσότερο από εχθρικοί έναντι της κυβέρνησης. Η επίτευξη συμφωνίας εξαρτάται σε σημαντικό βαθμό από τη βούλησή τους, φανταζει όμως αδιανόητο να κάνουν πως δεν άκουσαν και να μη σεβαστούν το μήνυμα των Ελλήνων. Η Δημοκρατία στην Ευρώπη πρέπει να αρχίσει και πάλι να λειτουργεί.   
Εξαιρετικής σπουδαιότητας είναι εξάλλου η συνέχιση της παροχής ρευστότητας στις ελληνικές τράπεζες, που θα αποφασιστεί στην αυριανή συνεδρίαση της ΕΚΤ. 
Τέλος, να μην παραλείψουμε να αναφερθούμε στο πιο σημαντικό: Η ελληνική κοινωνία, η οποία έδωσε τη δική της απάντηση δεν πρέπει να διχαστεί. Αυτό θα ήταν ολέθριο λάθος. Είμαστε όλοι πολίτες αυτής της χώρας και είτε επιλέγοντας ναι είτε όχι το κριτήριό μας ήταν το εθνικό συμφέρον.  
πηγη : efsyn.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου