Ενα εκατομμύριο λιγότεροι οι ταξιδιώτες στα πλοία μόνο τον Ιούλιο!

Αυτό εκτιμά ο σύνδεσμος επιβατηγού ναυτιλίας - Προτιμούν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους, προκειμένου να πάρουν πίσω το 50% της αξίας σε ρευστό - Η μείωση της επιβατικής κίνησης υπολογίζεται στο 20%-30%, ενώ οι νέες κρατήσεις είναι λιγότερες κατά 50% - Ο μισός τζίρος της χρονιάς γίνεται Ιούνιο-Ιούλιο-Αύγουστο και τα δεδομένα είναι πλέον δραματικά

Ακυρώσεις, μείωση τις κίνησης, τραγικά λιγότερες κρατήσεις και Έλληνες πολίτες, που επιλέγουν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους κι ας χάσουν το 50% της αξίας τους, προκειμένου να αποκτήσουν στο χέρι ρευστό! Στο ένα εκατομμύριο τουριστών υπολογίζει τις απώλειες μόνο για τον Ιούλιο, ο Μιχάλης Σακέλλης, πρόεδρος του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Επιβατηγού Ναυτιλίας (ΣΕΕΝ). Ο κύριος Σακέλλης εξηγεί ότι βάσει των σημερινών δεδομένων, μόνο για τον μήνα αυτό, που θεωρείται ένας από τους «καλύτερους» του έτους - υπό κανονικές συνθήκες - με τα πλοία της ακτοπλοΐας φέτος θα ταξιδέψουν κατά ένα εκατομμύριο λιγότεροι ταξιδιώτες προς τα ελληνικά νησιά. 
Οι ακυρώσεις κρατήσεων έχουν διπλασιαστεί στο 20% από 10% συνήθως και οι νέες κρατήσεις είναι κατά 50% χαμηλότερες από ό,τι πέρυσι τέτοια εποχή, εξηγεί ο κύριος Σακέλλης και τονίζει πως συνολικά, η φετινή χρήση αν τα πράγματα εξελιχθούν τελικά ομαλά θα κλείσει με μείωση της επιβατικής κίνησης της τάξης του 20% με 30%, χωρίς όμως να αποκλείεται και χειρότερο αποτέλεσμα ανάλογα με τις εξελίξεις. 

Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο, άλλωστε, πραγματοποιείται το 50% περίπου της ετήσιας κίνησης. Με βάση τα δεδομένα που αναλύει ο σύνδεσμος ακτοπλοΐας, οι Ελληνες, που είναι οι μισοί πελάτες, θα μειωθούν δραστικά αφού πολλοί δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν τα εισιτήριά τους.

Οι καταστάσεις που ζουν οι άνθρωποι της ακτοπλοΐας εξαιτίας της μεγάλης οικονομικής κρίσης που πλήττει τα νοικοκυριά και της έλλειψης ρευστότητας λόγω της επιβολής των capital controls, είναι εξάλλου πρωτοφανείς, με τους Έλληνες να προτιμούν να ακυρώσουν τα εισιτήριά τους, χάνοντας ακόμα και τα μισά τους χρήματα, προκειμένου να αποκτήσουν ρευστό! 

«Δεν ζητούν να μείνουν με ανοικτή ημερομηνία τα εισιτήρια που έχουν  ήδη κλείσει. Ζητούν την ακύρωσή τους ώστε  να πάρουν το 50% του τιμήματος που έχουν καταβάλει. Διότι στην περίπτωση ακύρωσης δεν παίρνει ο επιβάτης όλο το ποσό. Και προτιμούν να χάσουν τα μισά λεφτά από αυτά που έχουν δώσει προκειμένου να πάρουν «ζεστό» χρήμα στα χέρια τους. Είναι τραγική η κατάσταση» επισημαίνει στο protothema.gr ανώτατο στέλεχος του ακτοπλοϊκού κλάδου.


Μειώθηκαν οι κρατήσεις κατά 75% στην Κρήτη
Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι έχουν μειωθεί σε πολύ μεγάλο βαθμό οι κρατήσεις εισιτηρίων. 

Το μεγαλύτερο πλήγμα το έχει δεχθεί σύμφωνα με στελέχη της ακτοπλοΐας η Κρήτη  όπου οι κρατήσεις έχουν μειωθεί  κατά 75%. 


« Όπου οι γραμμές στηρίζονταν περισσότερο σε Έλληνες τουρίστες και ταξιδευτές εκεί παρατηρείται μειωμένο το ενδιαφέρον για κρατήσεις», τονίζουν ναυτικοί πράκτορες: «Αυτό συμβαίνει και στην Κρήτη».

Μεγάλο πλήγμα έχουν δεχθεί και οι γραμμές του Σαρωνικού, όπου κυρίως μετακινούνται Έλληνες. Υπάρχουν πλοία που φεύγουν με 10 και 20 άτομα ανά δρομολόγιο, στην «καρδιά» του καλοκαιριού.

Ο μέσος όρος της μείωσης των κρατήσεων ανέρχεται στο 50% και προϊδεάζει  για το τι θα συμβεί τους επόμενους μήνες του καλοκαιριού. Προβλήματα έχουν και οι δυτικές Κυκλάδες, Κύθνος, Σέριφος, Σίφνος και Μήλος όπου η μείωση των κρατήσεων φθάνει το 40%. Στην Παροναξία η μείωση των κρατήσεων αγγίζει το 30%.

Οι δραματικές αυτές εξελίξεις οδηγούν τις εταιρείες σε σκέψεις για  μειώσεις δρομολογίων ειδικά στις γραμμές όπου  τα μέλη του πληρώματος είναι περισσότερα από τους  επιβάτες. Ανάλογα με τις κρατήσεις θα πράττουν,  δημιουργώντας όμως με αυτόν τον τρόπο έμφραγμα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες της χώρας και απομονώνοντας τους νησιώτες.

Οι ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις με  χρέη που ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ βλέπουν την καταστροφή κατάματα αφού περιμένουν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να κάνουν τζίρο.  

Αποδεικνύεται στην πράξη ότι ο εσωτερικός τουρισμός είναι ο αιμοδότης της ακτοπλοΐας αφού οι ξένοι τουρίστες προτιμούν τις πτήσεις τσάρτερ για να πηγαίνουν απευθείας από τη χώρα τους στο νησί που επιλέγουν. 


πηγη : prwtothema.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου