Η... «Δρακουλέσκου» επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα

Αλλαγή φρουράς συντελείται στο κλιμάκιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στην τρόικα, αφού ο μέχρι πρότινος επικεφαλής του κ. Ρίσι Γκογιάλ, αποχωρεί και σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή» τη θέση του φέρεται να αναλαμβάνει μια παλαιά γνώριμη της Ελλάδας και της Κύπρου, η Ρουμάνα μελαχρινή τεχνοκράτης κ. Ντέλια Βελκουλέσκου, γνωστή και με το παρατσούκλι... «Δρακουλέσκου».
Η κ. Βελκουλέσκου έχει πολύ καλή γνώση τόσο της ελληνικής πραγματικότητας όσο και της εφαρμογής προγραμμάτων, καθώς ήταν επικεφαλής του ΔΝΤ στην τρόικα για το πρόγραμμα της Κύπρου. Πριν από αυτή τη θέση, όμως, βρισκόταν στην ομάδα του Ταμείου που επέβλεπε το ελληνικό πρόγραμμα. Η ίδια, δε, ασχολούνταν με την Ελλάδα και την ελληνική οικονομία προτού εφαρμοστεί το πρώτο Μνημόνιο, το 2010.
Στο πλαίσιο των εκθέσεων που συνέτασσε το Ταμείο για την Ελλάδα στην προ-μνημονιακή εποχή, ήταν εκ των συντακτών έκθεσης που είχε δημοσιοποιηθεί το καλοκαίρι του 2009 την οποία και συνυπέγραφε, μεταξύ άλλων, και ο πρώην επικεφαλής του γραφείου του ΔΝΤ στην Ελλάδα, κ. Μπ. Τράα.
delia11
Η «σκληρή» και «έμπειρη» τεχνοκράτης με το αυστηρό καρέ
Η αλλαγή φρουράς στο ΔΝΤ έρχεται ως αποτέλεσμα της στάσης του κ. Ρίσι Γκογιάλ στις διαπραγματεύσεις αφού εμφανιζόταν ως ένας αυστηρός τεχνοκράτης που δεν συνήθιζε να δείχνει ευελιξία.
Ωστόσο, η νέα επικεφαλής του Ταμείου στην τρόικα θεωρείται εξίσου έμπειρη και σκληρή τεχνοκράτης. Η ίδια παρουσιάστηκε κατά καιρούς πολύ σκληρή από τα Κυπριακά μέσα ενημέρωσης, τα οποία σε πολλά ρεπορτάζ τους ανέφεραν ότι «βασάνιζε» τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη κατά την παραμονή της στη Μεγαλόνησο.
delia10
Μάλιστα, όπως αναφέρει η κυπριακή εφημερίδα «Φιλελεύθερος», στην Κύπρο της είχαν δώσει ένα ιδιαίτερο παρατσούκλι, συνδυάζοντας το επώνυμο της και με το όνομα του Δράκουλα, αφού και οι δύο μοιράζονται την ίδια πατρίδα. Την φώναζαν λοιπόν, «Δρακουλέσκου».
Η Βελκουλέσκου έχει κερδίσει τη φήμη «σκληρής» μονεταρίστριας εξαιτίας των εργασιών και των μελετών που έχει εκπονήσει. Από το 2002 έως το 2011 έχει υπογράψει τουλάχιστον 14 μελέτες. Μάλιστα θεωρείται ο ιθύνων νους για το σχέδιο σταδιακής απόλυσης 150.000 δημοσίων υπαλλήλων στην Ελλάδα κατά το δεύτερο μνημόνιο.
delia6
Ποια είναι;
Η Ντέλια Μοράου γεννήθηκε το 1975 στην Ρουμανία και το 1992 πήρε το απολυτήριό της από το Γκεόργκε Λαζάρ. Η ίδια θεωρούταν άριστη μαθήτρια και επιβραβεύθηκε για τις επιδόσεις της όταν κέρδισε μια υποτροφία για τις ΗΠΑ, στο γυναικείο κολέγιο Ουίλσον, από όπου αποφοίτησε το 1997.
Εκείνα τα χρόνια γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο Βίκτορ Βελκουλέσκου, φοιτητή τότε στη σχολή Βιολογίας του Stanford. Σήμερα ο δρ. Βελκουλέσκου είναι ένας από τους πιο σπουδαίους Ρουμάνους επιστήμονες.
Με το σύζυγό της απέκτησαν τρία παιδιά. Ωστόσο, αντί να αφοσιωθεί στην καριέρα της επέλεξε να συνεχίσει την σκληρή και δύσκολη εργασία της και να γράφει έρευνες σε σημαντικά θέματα μακροοικονομίας.

delia5
delia7
πηγη : newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου