Μaca-Maca το superfood της λίμπιντο


H Μάκα είναι ένα από τα αρχαιότερα καλλιεργούμενα είδη. Πιστεύεται ότι καλλιεργήθηκε για πρώτη φορά 2000 χρόνια πριν στην περιοχή San Blas στο κεντρικό Περού. Ιστορικά η καλλιέργεια αυτή γινόταν στα βοσκοτόπια του Περού, στα βουνά των Άνδεων, σε ένα αφιλόξενο μέρος ακατάλληλο για κάθε μορφή γεωργίας. Η Maca σήμερα ευδοκιμεί σε αυτό το εχθρικό περιβάλλον και καλλιεργείται σε ύψος πάνω από τα 3.500 μέτρα, σε φτωχά βραχώδη χώματα όπου το pH μπορεί να είναι στο 5, ενώ μπορεί να αντέξει τους δυνατούς άνεμους και τις θερμοκρασίες στους -10°C που επικρατούν στα βουνά.

 Η ρίζα μπορεί να βρεθεί σε μια ποικιλία χρωμάτων όπως κίτρινο, κρεμ, κόκκινο, μοβ, γκρι, μπλε, μαύρο ή πράσινο.

Στην περιοχή Junín του Περού η Maca καταναλώνεται σε μεγάλες ποσότητες διότι είναι εύκολα διαθέσιμη και είναι μια πηγή φαγητού υψηλής θρεπτικής αξίας σε περιοχές όπου παλεύουν με τις παραδοσιακές αγροτικές τεχνικές. Τρώγεται φρέσκια με κρέας, ενώ μπορεί να μαγειρευτεί σε υπόγειους φούρνους με καυτές πέτρες γύρω που ονομάζονται pachamancas ή αποξηραμένη βρασμένη μέσα στο γάλα για να γίνει ένας χυλός. Η Μάκα είναι επίσης γνωστή για τη χρήση της σε ένα γλυκό ποτό που ονομάζεται ‘’maca chica’’, ενώ η αποξηραμένη ρίζα μπορεί να γίνει αλεύρι για ψήσιμο.

Η Maca είναι ένα φυσικό αφροδισιακό και πολλοί ισχυρίζονται ότι έχει δυναμωτικές ιδιότητες που βοηθούν στη γονιμότητα. Τοπικές παραδόσεις αναφέρουν ότι η Maca αυξάνει την γονιμότητα στα κοπάδια ζώων και στις αγροτικές περιοχές δίνεται σαν θεραπεία για ζευγάρια που παλεύουν να συλλάβουν. 

Σύμφωνα με το θρύλο Tawantinsuyo, οι πολεμιστές των Ίνκας έτρωγαν ρίζα Maca πριν πάνε στον πόλεμο ώστε να αυξηθεί η ενέργειά τους και η ζωτικότατά τους, αλλά τους απαγορευόταν η κατανάλωση της μετά την κατάκτηση κάποιας πόλης ώστε να προστατευτούν οι γυναίκες από τις ισχυρές αφροδισιακές παρενέργειές της. 

Η Μάκα και τα Οφέλη Υγείας

Η Maca λέγεται ότι αυξάνει τα επίπεδα ενέργειας. Στο κεντρικό Περού χωρικοί τρώνε μεγάλες ποσότητες φρέσκιας Maca καθημερινά, οι οποίες μπορούν να διατηρήσουν την ενέργεια των χωρικών αρκετά ώστε να ολοκληρώσουν και τις γεωργικές δραστηριότητες τους και τις συζυγικές τους δραστηριότητες. Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα, ιδιαίτερα σιδήρου, ο οποίος είναι απαραίτητος για να παράγει τα υγιή κύτταρα του αίματος που είναι σε θέση να μεταφέρουν οξυγόνο σε όλο το σώμα και ασβέστιο που είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη των οστών και ιδιαίτερα σημαντικό για τις γυναίκες κατά τη διάρκεια της εμμηνόπαυσης, όταν η πυκνότητα των οστών μπορεί να μειωθεί και να οδηγήσει σε οστεοπόρωση.

Η Maca πιστεύεται επίσης ότι βοηθά στη σταθεροποίηση και την ρύθμιση των επιπέδων ορμονών και λαμβάνεται για να ανακουφίσει τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης στις γυναίκες. Η σκόνη ρίζας Maca περιέχει υψηλά επίπεδα πρωτεΐνης ενώ η υψηλή περιεκτικότητα σε αμινοξέα μπορεί να ευθύνεται για τις ενδοκρινικές βελτιώσεις και για τη βελτίωση της λειτουργίας του θυρεοειδούς.

Η Maca περιέχει επίσης φυτικές Στερόλες που μπορεί να ευθύνονται για τις αναφερόμενες αφροδισιακές επιπτώσεις ενώ προτείνεται και σε αθλητικές που θέλουν να ενισχύσουν την αθλητική τους απόδοση.

Η Maca καταναλώνεται στο Περού για χιλιάδες χρόνια και η φήμη της και η δημοτικότητά της σήμερα μιλάει από μόνη της. Δοκιμάστε να προσθέσετε Maca σε σκόνη σε γρανίτες ή όπως είναι σε συνταγές για ψήσιμο, ώστε να επωφεληθείτε από την υψηλή φυσική περιεκτικότητα σε ανόργανα άλατα που περιέχει αυτή η «χαμένη καλλιέργεια των Ίνκας».

πηγη : govastileto.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου