Νηνεμία πριν την καταιγίδα στο Μέγαρο Μαξίμου

Σε ρυθμούς θερινής ραστώνης σε επίπεδο «πολιτικής έντασης» αναμένεται να κινηθούν οι επόμενες μέρες εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, κάτι που επιβεβαιώνεται και από πηγές στο Μέγαρο Μαξίμου, καθώς φαίνεται πως την επόμενη εβδομάδα θα ληφθούν οι κρίσιμες πολιτικές πρωτοβουλίες που θα ορίσουν το μέλλον της διακυβέρνησης της χώρας.
Όπως σημειώνουν κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου το ζήτημα είναι πολυπαραγοντικό και απαιτούνται λεπτοί χειρισμοί, την ώρα που βρίσκονται εν εξελίξει οι διεργασίες σε πανευρωπαϊκό επίπεδο για την τελική σύναψη της συμφωνίας, κάτι που δεν πρέπει να επηρεαστεί αρνητικά καθώς απώτερος στόχος είναι η επίλυση της βιωσιμότητας του χρέους (αναδιάρθρωση), κάτι στο οποίο ποντάρει η ελληνική πλευρά. 
Οι σημερινές επαφές του πρωθυπουργού με διάφορους Υπουργούς είχε ενημερωτικό χαρακτήρα για σειρά ζητημάτων, όπως τουλάχιστον διαμηνύεται. Το χάσμα βέβαια ανάμεσα σε αυτούς που στηρίζουν την συμφωνία και τους διαφωνούντες έχει πλέον ορατά διερυνθεί και οι ριζικές αποφάσεις δεν μπορούν να αναβληθούν επι μακρόν. Ωστόσο, η ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων είναι όπως φαίνεται ένα «προαπαιτούμενο» για το επιτελείο του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα. Σε όλα αυτά συντηρείται πολύ υψηλά στην ατζέντα το σενάριο των θερινών τμημάτων για να περάσουν τα δύσκολα νομοσχέδια, λύνοντας τα χέρια των κυβερνητικών από την ψυχοφθόρα και κοστοβόρα πολιτικά διαδικασία μέσω της Ολομέλειας και μεταθέτει το χρονοδιάγραμμα των πιθανών πρόωρων εκλογών μετά την πρώτη αξιολόγηση που θα συμπέσει και με το «ακανθώθες» ζήτημα του χρέους. 
Διαβάστε αναλυτικά:  Κλείνει τη Βουλή ο Τσίπρας, κρατά τον έλεγχο των εξελίξεων
Πολιτικοί αναλυτές, από την άλλη πλευρά, σχολιάζουν πως η παράταση της αβεβαιότητας δεν μπορεί να συνεχιστεί από εκείνο το σημείο και έπειτα καθώς η φθορά του κυβερνητικού επιτελείου και του πρωθυπουργού θα είναι εμφανής, ίσως και από τα πρώτα «απόνερα» των μέτρων (φόροι κλπ), ενώ και η αντιπολίτευση, ιδιαιτέρως η ΝΔ, έχει διαμηνύσει σε όλους τους τόνους πως δνε μπορεί να συνεχιστεί η άσκηση πολιτικής με τις ψήφους της. Υπάρχει άλλωστε και η άποψη συνεργατών στο επιτελείου του πρωθυπουργού που κάνουν λόγο για άμεσο ξεκαθάρισμα, ώστε η κυβέρνηση να εκμεταλλευτεί την δημοτικότητα που διατηρεί ακόμα και να μην σέρνεται από τους διαφωνούντες...Όπως έχει διαφανεί όμως οι δανειστές επιθυμούν πρώτα την ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων και την αξιολόγηση του προγράμματος και μετά να υπάρξουν πολιτικές εξελίξεις.
Στον αντίποδα, έκρυθμη είναι η κατάσταση στην Αριστερή Πλατφόρμα που διερωτάται γιατί η κυβέρνηση μπορεί να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης, όταν 222 βουλευτές συνολικά ψήφισαν το τρίτο Μνημόνιο, ασκώντας σκληρή κριτική. Στελέχη της Αριστερής Πλατφόρμας κάνουν λόγο για τους τακτικισμούς του κυβερνητικού επιτελείου, όμως η πλειοψηφία θεωρεί πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα στην κοινή γνώμη ότι «έριξαν την πρώτη αριστερή κυβέρνηση», κάτι που διαρρέουν διάφοροι κύκλοι. Χαρακτηριστικά ήταν τα σχόλια, μέσω του iskra.gr που καυτηριάζουν τις τελευταίες ενέργειες της κυβέρνησης:  Τι λέει η Αριστερή Πλατφόρμα περί ψήφου εμπιστοσύνης
Για την ώρα το κυβερνητικό επιτελείο θέλει να φέρει στο προσκήνιο και νομοσχέδια που δεν εντάσσονται στις μνημονιακές υποχρεώσεις, δείγμα των προσπαθείων που λαμβάνουν χώρα και σε άλλους τομείς. Συγκεκριμένα, εξελίξεις θα υπάρξουν σε ζητήματα καταπολέμισης της διαφθοράς και φοροδιαφυγής. Αύριο το μεσημέρι στο Μέγαρο Μαξίμου θα γίνει διυπουργική σύσκεψη για τη διαφθορά στην οποία θα μετέχουν μεταξύ άλλων ο αρμόδιος υπουργός Επικρατείας Π. Νικολούδης και ο αρμόδιος υφυπουργός Παύλος Πολάκης. Κατά τις ίδιες πληροφορίες αναμένεται να έρθουν στο φως νέες υποθέσεις φοροδιαφυγής, διαφθοράς και διασπάθισης του δημοσίου χρήματος.


 
 του Βάιου Κρόκου


www.sofokleousin.gr
 
Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου