Στ. Θεοδωράκης: Δεν συναινούμε σε λύσεις που δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού

«Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν, στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ» ανέφερε ο Σταύρος Θεοδωράκης, μιλώντας το πρωί της Δευτέρας στο Ράδιο Θεσσαλονίκη και στον δημοσιογράφο Στέφανο Διαμαντόπουλο. Ο επικεφαλής του Ποταμιού επεσήμανε ότι η χώρα έχει ανάγκη από μια ισχυρή κυβέρνηση συνεργασίας που θα εκφράζει τουλάχιστον το 51% του εκλογικού σώματος και ξεκαθάρισε ότι το Ποτάμι δεν συναινεί σε λύσεις που δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.

Εξαπέλυσε παράλληλα δριμεία επίθεση στον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά στον απερχόμενο Πρωθυπουργό, τονίζοντας ότι μετά από επτά μήνες διακυβέρνησης μπορούμε να εξετάσουμε ποιος είναι το παιδί του συστήματος και ποιος έμεινε στα λόγια. «Ο κ. Τσίπρας» είπε ο Σταύρος Θεοδωράκης «έκανε όλα τα λάθη του παρελθόντος και μερικά δικά του». «Πιστεύει κανείς ότι άλλαξαν οι όροι για το δημόσιο επί ΣΥΡΙΖΑ;» αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι «καθημερινά έχουμε πράξεις διορισμού ημετέρων. Είναι η συνέχεια του παλιού συστήματος». Κατηγόρησε ακόμη την κυβέρνηση Τσίπρα ότι βοήθησε τους στυλοβάτες του παλιού συστήματος κι ακόμη ότι «τίποτα απ’ αυτά που έλεγε περί σύγκρουσης με τη διαπλοκή δεν έγινε πράξη».
Από τα πυρά του Σταύρου Θεοδωράκη δεν ξέφυγε ούτε η ΝΔ, για την οποία σημείωσε πως «ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας. Η ΝΔ είναι αυτή που έδινε υποσχέσεις στον κόσμο, δεν εφάρμοσε τίποτα και μετά δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε». «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια λογική. Τη λογική του πελατειακού κράτους», συμπλήρωσε.
Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης του Σταύρου Θεοδωράκη είναι:
– Ο κ. Τσίπρας έχει επτά μήνες πίσω του. Μπορούμε επομένως να εξετάσουμε ποιος είναι παιδί του συστήματος και ποιος έμεινε στα λόγια. Ο κ. Τσίπρας έκανε όλα τα λάθη του παρελθόντος και μερικά δικά του. Πιστεύει κανείς ότι άλλαξαν οι όροι για το δημόσιο επί ΣΥΡΙΖΑ; Καθημερινά έχουμε πράξεις διορισμού ημετέρων. Είναι η συνέχεια του παλιού συστήματος.
– Ο καθένας μπορεί να υπόσχεται ο,τιδήποτε. Και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ τα έχει υποσχεθεί όλα. Ρωτώ: αυτούς τους επτά μήνες υπήρξε μια σύγκρουση ολοκληρωμένη με το παλιό σύστημα; Με το πελατειακό κομματικό κράτος; Το πρώτο που έκαναν ήταν να βάλουν ανθρώπους αγνώστων στοιχείων να διοικούν οργανισμούς και να δίνουν αυξήσεις στους εαυτούς τους. Στην Παιδεία, είχαν επίσης τη λογική να διορίσουν τα δικά τους παιδιά. Το είπε ο Αλ. Τσίπρας και στη Βουλή. Αυτά όλα αποδεικνύονται στην πράξη.
– Υπήρξε καμιά ώθηση της αληθινής ιδιωτικής οικονομίας; Το θέμα είναι να παραμερίσουμε τα παλιά βαρίδια, αλλά να δώσουμε και μια ώθηση στους ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν. Και ξέρετε τι έκαναν; Είπαν θα είμαστε ελαστικοί μ’ αυτούς που χρωστούν. Χωρίς κανένα όριο όμως; Εμείς τους είπαμε στη Βουλή ότι οι πολλοί πλούσιοι που χρωστούν δεν θα πρέπει να συμπεριληφθούν στις διατάξεις ελάφρυνσης. Εκείνοι όμως τους συμπεριέλαβαν. Αυτό είναι αριστερό; Στην πράξη βοήθησαν αρκετά αυτούς οι οποίοι είναι οι στυλοβάτες του παλιού συστήματος.
– Είναι πολύ εύκολο να λες κουβέντες χωρίς να αποδεικνύεις τίποτα. Τα έχει πει κι ο Γκέμπελς αυτά. Στην πρώτη μου ομιλία στη Βουλή είπα να γίνει νόμος για να ξεκαθαρίσει το τοπίο στην τηλεοπτική αγορά. Όμως βλέπετε ότι παραδοσιακά μιντιακά συγκροτήματα παρουσιάζουν τον Αλ. Τσίπρα σαν τον μέγα Αλέξανδρο που θα σώσει τη χώρα. Τίποτα απ’ αυτά που έλεγε ο ΣΥΡΙΖΑ περί σύγκρουσης με τη διαπλοκή δεν έγινε. Εμείς προτείναμε συγκεκριμένα πράγματα. Η διαπλοκή υπάρχει, αλλά τη χρησιμοποιούν τα κόμματα εξουσίας υπέρ τους και εναντίον των αντιπάλων τους. Διαπλοκή έχουν τα μεγάλα κόμματα που υπόσχονται και που λένε «βοήθα με κι εγώ εδώ θα είμαι». Πιστεύει κανείς ότι οι άνθρωποι της διαπλοκής επενδύουν στο 6%, 7% ή 8% του Ποταμιού και όχι στο 25% του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ; Αυτά είναι αστεία πράγματα.
– Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν. Να μην επιστρέψουμε ούτε στον ΣΥΡΙΖΑ ούτε στο κράτος της ΝΔ. Γιατί η ΝΔ έχει ουρά. Ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας. Η ΝΔ είναι αυτή που έδινε υποσχέσεις στον κόσμο, δεν εφάρμοσε τίποτα και μετά δεν έκανε τις μεταρρυθμίσεις που έπρεπε. ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ έχουν την ίδια λογική. Τη λογική του πελατειακού κράτους.
– Εμείς λέμε κάτι ξεκάθαρο: ότι θα πρέπει να συνέλθουμε και να μιλήσουμε για κυβερνήσεις συνεργασίας που θα έχουν σχέδιο. Υπάρχουν οι υγιείς δυνάμεις και στον ΣΥΡΙΖΑ και στη ΝΔ. Οι συνεργασίες -όπως και στο εξωτερικό- πρέπει να γίνονται με βάση προγραμματικές θέσεις. Υπάρχει λοιπόν το μνημόνιο, αλλά υπάρχουν κι άλλα πράγματα που πρέπει να γίνουν. Όπως η μεταρρύθμιση στην Παιδεία και την Υγεία. Πράγματα που δεν προβλέπει το μνημόνιο.
– Έφεραν ένα μνημόνιο με δυσάρεστες πλευρές, δεν έχει όμως περιθώριο η χώρα να μην το εφαρμόσει, διορθώνοντας κάποια πράγματα. Είπαμε από την πρώτη στιγμή ότι πρέπει να διορθώσουμε κάποια πράγματα. Να βάλουμε κάτω αυτά που πρέπει να κάνουμε και να συμφωνήσουμε και στον χρόνο και στον τρόπο.
– Δεν μπορεί το 35% ή το 38% να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο. Χρειάζεται μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων. Τουλάχιστον το 51% του κόσμου πρέπει να εκφράζεται από μια κυβέρνηση. Κι αυτό το Ποτάμι το είπε από την πρώτη στιγμή. Εμείς δεν συναινούμε σε λύσεις που δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Διαβάστε την πλήρη απομαγνητοφώνηση:
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Πρόεδρος του Ποταμιού είναι στη γραμμή, καλημέρα κ. Θεοδωράκη.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλημέρα, καλημέρα σε όλους.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Καλή επιτυχία στις εκλογές.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Καλό κουράγιο σε όλους μας.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κι ελπίζω εσείς να μη λέτε «δε συνεργάζομαι με κανέναν» όπως οι δύο μονομάχοι.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι εντάξει…
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πώς θα συνεργαστείτε τώρα με τον Τσίπρα που σας τα ρίχνει κατάμουτρα σαν παιδί του συστήματος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, ναι, ξέρεις, η πολιτική είναι μια πράξη υποσχέσεων, αλλά πλέον ο Τσίπρας έχει εφτά μήνες πίσω του, οπότε μπορούμε να εξετάσουμε ποιος είναι παιδί του συστήματος, ποιος συγκρούστηκε στη σωστή κατεύθυνση και ποιος έμεινε στα λόγια.
Η άποψή μας είναι πολύ ξεκάθαρη, ότι ο κ. Τσίπρας ακολούθησε την πεπατημένη, έκανε όλα τα λάθη του παρελθόντος, συν μερικά δικά του. Δηλαδή υπάρχει έστω κι ένας από αυτούς που μας ακούνε, από τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ, που να πιστεύει ότι αλλάξανε οι όροι για το δημόσιο και για τα δικά μας παιδιά, τις μέρες που ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία;
Καθημερινά έχουμε πράξεις διορισμού ημετέρων, προώθηση ξαδέρφων, φίλων, ανθρώπων του κόμματος, αυτή είναι η λογική τους, συνέχεια του παλιού συστήματος.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Στάσου Σταύρο Θεοδωράκη, ποιου παλιού συστήματος μπορεί να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αφού ήταν έξω, ήταν ένα ριζοσπαστικό αριστερό κάτω από το ΚΚΕ κόμμα το οποίο δεν διοικούσε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Για να το καταλάβουμε και να δείχνουμε ειλικρίνεια. Ο καθένας μπορεί να πει το οτιδήποτε και ειδικά ο ΣΥΡΙΖΑ τα είχε υποσχεθεί όλα. Συμφωνούμε; Νομίζω ναι, συμφωνούμε.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Εγώ συμφωνώ, εγώ τουλάχιστον.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Και ειδικά στη Θεσσαλονίκη ξέρετε τι πάει να πει υπόσχεση, έτσι; Το πρόγραμμα Θεσσαλονίκης, που τίποτα από αυτά δεν έγινε. Ας το αφήσουμε αυτό, εγώ λέω και ρωτώ συγκεκριμένα, αυτούς τους εφτά μήνες υπήρξε μία σύγκρουση ολοκληρωμένη με το παλιό σύστημα και ποια θα ήταν η σύγκρουση η ολοκληρωμένη με το παλιό σύστημα;
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τι είναι το παλιό σύστημα, πως θα καθορίσουμε τα τρία βασικά του χαρακτηριστικά;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα σου πω, πρώτον το πελατειακό-κομματικό κράτος.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ας πούμε το δημόσιο είναι αυτό, έτσι δεν είναι;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι μόνο με το δημόσιο, όλα γενικά..
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Υποσχέσεις κρατικοσυγκρουόμενες ας πούμε.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Μπράβο, μπράβο. Το πρώτο πράγμα που κάνανε ήταν να βάλουν κάποιους ανθρώπους αγνώστων λοιπών στοιχείων και ταυτότητας να διοικούν οργανισμούς, τα ξέρετε αυτά τώρα, που να δίνουν αυξήσεις στους εαυτούς τους, αυτή ήταν η συμπεριφορά του νέου συστήματος του ΣΥΡΙΖΑ, έτσι;
Τη δεύτερη μέρα πήραν απόφαση για διπλασιασμό του μισθού τους στις εταιρίες του δημοσίου. Έγινε φασαρία και το πήρανε πίσω, αλλά αυτή ήταν η πράξη τους, στην παιδεία, στους Επιθεωρητές, ήταν η λογική ότι θα πρέπει να διορίσουμε τα δικά μας παιδιά, μου το είπε ο Αλέξης Τσίπρας μέσα στη Βουλή.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Το προηγούμενο αφορούσε τα Ελληνικά Πετρέλαια;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια. Αφορά όλους αυτούς τους τύπους που λένε όταν είναι έξω από το χορό ότι «εμείς είμαστε αριστεροί» κι όταν είναι μέσα στο χορό είναι με τις μεγάλες μασέλες. Αυτά όλα αποδεικνύονται στην πράξη αγαπητέ μου φίλε. Λοιπόν το ένα είναι το κομματικό κράτος, έτσι; Ωραία. Θα μου πεις εντάξει, ας το αφήσουμε αυτό, είναι σαφές.
Δεύτερον, υπήρξε καμία ώθηση της αληθινής ιδιωτικής οικονομίας; Γιατί το θέμα είναι να παραμερίσουμε τα παλιά συμφέροντα, τα παλιά βαρίδια, αλλά να δώσουμε μία ώθηση και στην υγιή οικονομία, στους υγιείς ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν; Υπήρξε κάποια πρωτοβουλία να ενισχυθεί λίγο ο άνθρωπος της δουλειάς; Όχι βέβαια.
Και να σας πω τι κάνανε και το καταγγείλαμε από την πρώτη μέρα στη Βουλή. Είπαν ότι θα είμαστε πολύ ελαστικοί σε αυτούς που χρωστάνε και συμφωνήσαμε κι εμείς, να δώσουν δόσεις και συμφωνήσαμε κι εμείς, να δώσουν πολλά περιθώρια στους ανθρώπους που έχουν χρεωθεί, ναι. Χωρίς κανένα όριο;
Εμείς του είπαμε στη Βουλή ότι οι πάρα πολύ πλούσιοι της χώρας, που χρωστάνε, δε θα πρέπει να ελαφρυνθούν μέσα σε αυτές τις διατάξεις. Αυτοί όμως ελαφρύνανε και τους πάρα πολλούς πλούσιους. Αυτό είναι αριστερό; Αυτό είναι προς τον εκσυγχρονισμό της χώρας;
Άλλο είναι να δίνεις τη δυνατότητα σε έναν άνθρωπο ο οποίος έχει χρεωθεί, έχει φτιάξει μία μικρή επιχείρηση και έχει βυθιστεί στα χρέη και να του πεις ότι σε διευκολύνω, σου χαρίζω ένα κομμάτι των χρεών, αυτά που έγιναν και άλλο να λες ότι κάποιος έχει την περιουσία του στο εξωτερικό, έχει κάποιες επιχειρήσεις που βγάζει εκατομμύρια, αλλά από την παθητική του εταιρεία στην οποία δεν μπόρεσε να πάει καλά το δημόσιο θα χάσει και λεφτά.
Το δεύτερο λοιπόν ζήτημα είναι ότι στην πράξη δηλαδή βοήθησαν αρκετά αυτούς που είναι οι στυλοβάτες του παλιού συστήματος, το οικονομικό παλιό σύστημα.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Παλιό σύστημα επίσης και η διαπλοκή, δηλαδή μέσα μαζικής ενημέρωσης και μερικές επιχειρήσεις στις οποίες σε χρεώνουν. Δηλαδή στον ΣΥΡΙΖΑ χρεώνουν το Σταύρο Θεοδωράκη σαν το παιδί των…
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Το ξέρω, αυτά τα έχει πει και ο Γκέμπελς, έτσι; Είναι πολύ εύκολο να λες διάφορες κουβέντες χωρίς να αποδεικνύεις το τίποτα. Στη Βουλή η πρώτη μου ομιλία ήταν ότι «ελάτε σήμερα να φτιάξουμε ένα νόμο που να βάλει τάξη στις συχνότητες» θα το θυμάστε πάρα πολύ καλά.
Στην πρώτη μου ομιλία μιλώ, το Φεβρουάριο στη Βουλή, ήρθε ο νόμος αυτός; Όχι και να σου πω εγώ γιατί δεν ήρθε; Όχι γιατί δεν προκάνανε, γιατί ήταν στα παζάρια και γιατί είναι στα παζάρια και γι΄ αυτό υπάρχει αυτή η συμπεριφορά των μέσων σήμερα, ο Μέγας Αλέξανδρος που ξανάρχεται. Πολλά μέσα έχουν μία συμπεριφορά ότι έχουν μπροστά τους το Μέγα Αλέξανδρο.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ο Μέγας Αλέξανδρος είναι ο Αλέξης Τσίπρας;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, βλέπετε ότι παραδοσιακά συγκροτήματα έχουν την άποψη ότι έχουμε απέναντί μας..
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ότι δεν υπάρχει άλλη λύση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι δε λένε ότι δεν έχουμε άλλη λύση, λένε ότι είναι ο Μέγας Αλέξανδρος, υπάρχει άρθρο μεγάλης εφημερίδας ότι «έρχεται ο νέος Μέγας Αλέξανδρος που θα σώσει τη χώρα». Αυτά όλα γιατί γίνονται; Γιατί ξαφνικά είδαν το φως τους τα παλιά συγκροτήματα;
Όχι βέβαια. Γιατί τίποτα από αυτά που έλεγε ο Τσίπρας περί σύγκρουσης με τη διαπλοκή δεν έγινε. Εμείς τους είπαμε εδώ είμαστε, αποδείξτε λοιπόν εσείς που τα λέτε ότι μπορείτε να συγκρουστείτε κι εμείς θα σας στηρίξουμε και τους προτείναμε συγκεκριμένα πράγματα για τα κανάλια, συγκεκριμένα πράγματα για τους πλούσιους.

Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Η διαπλοκή υφίσταται, υπάρχει, δεν είναι κάτι που δεν υπάρχει και το εφηύρε ο ΣΥΡΙΖΑ για να χτυπάει ομίλους.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, μα η διαπλοκή υπάρχει αλλά τη χρησιμοποιούν τα κόμματα εξουσίας κάθε φορά υπέρ τους και εναντίον των αντιπάλων τους. Αυτό είναι το θέμα της διαπλοκής. Διαπλοκή δεν έχει ένα κόμμα του 5% που δεν έχει να χαρίσει τίποτα, ούτε δάνειο σε κανένα από τα κανάλια. Διαπλοκή έχει ένα μεγάλο κόμμα εξουσίας που είναι μπροστά, που υπόσχεται και που λέει «βοήθα με κι εγώ εδώ θα ‘μαι».
Πιστεύει κανείς, συγνώμη, γιατί μιλώ και σε έξυπνους ανθρώπους, πιστεύει κανείς ότι οι άνθρωποι της διαπλοκής επενδύουν στο 6% του Ποταμιού ή στο 7 ή στο 8 του Ποταμιού και δεν επενδύουν στο 25 του ΣΥΡΙΖΑ ή στο 25 της Νέας Δημοκρατίας; Τώρα είναι αστεία πράγματα.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν τα δύο Νέα Δημοκρατία και ΣΥΡΙΖΑ είναι κοντά στις δημοσκοπήσεις υπάρχει ζήτημα για το Ποτάμι, διότι κάποιοι που θέλουν να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη μέση θα πάνε στη Νέα Δημοκρατία και κάποιοι που βλέπουν ότι δε βγαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ θα φύγουν από το κομμάτι το δικό σας να πάνε στο ΣΥΡΙΖΑ.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Άσε να το δούμε, άσε να το δούμε, νομίζω όμως ότι ο κόσμος πρέπει να καταλάβει και έχουμε χρόνο να τον πείσουμε κι έχουμε χρόνο πιστεύω να το ακούσει, ότι πρέπει να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στο παρελθόν, ούτε στο παρελθόν του Αλέξη Τσίπρα που είδαμε πόσο επιπόλαια φέρθηκε ως κυβερνήτης εφτά μήνες.
Ποιος μπορεί να υπερασπιστεί σήμερα ποιον Υπουργό του ΣΥΡΙΖΑ; Πείτε μου. Πείτε μου, ποιον μπορεί να υπερασπιστεί; Ακόμα και σήμερα όταν ρωτήσεις κάποιους φίλους θα σου πει «εντάξει, ήταν εφτά μήνες ατυχίας». Εφτά μήνες ατυχίας; Λοιπόν εμείς λέμε να μην επιστρέψουμε ούτε στο ΣΥΡΙΖΑ και βέβαια να μην επιστρέψουμε και στο κράτος της Νέας Δημοκρατίας.
Η Νέα Δημοκρατία έχει ουρά, η Νέα Δημοκρατία δεν είναι μόνο τα χαμόγελα τα σημερινά του Μεϊμαράκη, η Νέα Δημοκρατία ευθύνεται για την κατάσταση της χώρας, η Νέα Δημοκρατία είναι αυτή που έδινε τις υποσχέσεις στον κόσμο, δεν εφάρμοσε τίποτα και μετά που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις δεν τις έκανε.
Γιατί ακριβώς και η Νέα Δημοκρατία και ο ΣΥΡΙΖΑ έρχονται από την ίδια λογική, σας είπα, η λογική του κομματικού κράτους, η λογική των δικών μας παιδιών.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, όμως η συνεργασία είναι υποχρεωτική.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Έτσι φαίνεται, τουλάχιστον η ατμόσφαιρα μυρίζει, δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις και πολλοί πολίτες οι περισσότεροι έχουν απογαλακτιστεί, δεν υπάρχει ο κομματισμός που υπήρχε, μετακινούνται οι πολίτες εύκολα. Φαίνεται λοιπόν έχασε, είναι αλήθεια ότι υπέστη σοβαρή ζημιά στο πολιτικό του δυναμικό του Ιανουαρίου ο ΣΥΡΙΖΑ, φαίνεται πεντακάθαρα.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, συνεργασίες..
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Συνεργασίες λοιπόν. Αν είναι να γίνει μια αδύναμη συνεργασία έρμαιο των ισορροπιών και των καταστάσεων είναι πολύ χειρότερο από το να κάνουμε μια Κυβέρνηση έστω ξέρω ΄γω οποιαδήποτε. Εννοούμε τρεις τέσσερις ετερόκλητες δυνάμεις που συνεργάζονται και ισορροπούν στο πουθενά. Δεν ξέρω αυτό πως αντιμετωπίζεται;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, αυτό είναι το παράδειγμα των παλιών κομμάτων; Δηλαδή η ισορροπία ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η ισορροπία παλαιότερα της Νέας Δημοκρατίας του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ. Εμείς λέμε κάτι πιο ξεκάθαρο, λέμε ότι θα πρέπει να υπάρχουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν οι υγιείς δυνάμεις στη Νέα Δημοκρατία, αλίμονο αν πίστευα ότι η μόνη υγιής πολιτική είναι στο Ποτάμι, υπάρχουν.
Εμείς λοιπόν τι λέμε; Ότι θα πρέπει πλέον να συνέλθουμε και να μιλήσουμε για ουσιαστικά δυναμικές Κυβερνήσεις συνεργασίας που θα έχουν ένα σχέδιο. Δηλαδή οι Κυβερνήσεις συνεργασίας στο εξωτερικό δε γίνονται με παζάρια 4-2-1 ή εγώ τα καλά Υπουργεία, πάρε κι εσύ ένα και τελειώσαμε. Οι συνεργασίες στο εξωτερικό γίνονται με βάση τις προγραμματικές θέσεις, βάζεις 20…
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι αλλά κάτω από συνθήκες μνημονιακές οι προγραμματικές θέσεις είναι το μνημόνιο.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Έχεις δίκιο.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Άντε δεξιά λίγο αριστερά.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Όχι, δεν είναι δεξιά αριστερά, το ένα είναι η εφαρμογή του μνημονίου και το δεύτερο είναι διάφορα άλλα πράγματα που δεν περιλαμβάνει το μνημόνιο. Δηλαδή παιδεία, το μνημόνιο δε μιλάει για παιδεία, έτσι; Υγεία, δεν περιλαμβάνει μεταρρυθμίσεις της υγείας το μνημόνιο. Υπάρχουν μερικά πράγματα λοιπόν που πρέπει να προωθηθούν σαν πολιτικές δίπλα από το μνημόνιο του Τσίπρα, βεβαίως. Αυτό το μνημόνιο που έχει υπογράψει η χώρα του Τσίπρα…
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Κύριε Θεοδωράκη το μνημόνιο είναι μνημόνιο δεν αλλάζει, αυτό λέτε;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι το είπα.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν μπορούμε παρά μόνο να κάνουμε..
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βελτιώσεις.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Βελτιώσεις και αυτό με μεγάλη προσπάθεια και πάντοτε υπό τον έλεγχο των δανειστών μας.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια, έτσι ακριβώς είναι και θα τολμήσουν να πουν την αλήθεια στον ελληνικό λαό. Φέρανε ένα μνημόνιο, το οποίο έχει δυσάρεστες πλευρές, το οποίο όμως δεν έχει περιθώρια η χώρα να μην το κάνει, ταυτόχρονα διορθώνοντάς το.
Από την πρώτη μέρα που μπήκαμε να συζητήσουμε αυτό το μνημόνιο είπαμε ότι θα πρέπει να διορθώσουμε μερικά πράγματα, αλλά ξέρουμε και δεν πετάμε στα σύννεφα και δε θα πούμε ψέματα στον κόσμο ότι είναι μία δέσμευση πολύ μεγάλη για τον ελληνικό λαό. Εμείς λοιπόν λέμε βάλτε κάτω αυτά που πρέπει να κάνουμε και να συμφωνήσουμε και στο χρόνο και στο….
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Πάντως για την ώρα στην προεκλογική περίοδο δεν τα έχετε βάλει κάτω. Εσείς κ. Θεοδωράκη υπάρχει ένα ενδεχόμενο να είστε ο συνεργάτης ενός πρώτου κόμματος.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Εμείς θα δείτε, δεν είναι τόσο εύκολο..
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Να το βάλω λίγο διαφορετικά. Και ενδέχεται αυτή η πλειοψηφία να είναι της τάξεως των 155-158 εδρών.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Ναι, δεν αλλάζει η χώρα με 150 έδρες.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Δεν αλλάζει. Θέλω να σας ρωτήσω λοιπόν αν υποστηρίζετε έναν μεγαλύτερο των δύο κομμάτων συνασπισμό Κυβέρνησης.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Θα πάρει ο ΣΥΡΙΖΑ 28% πόσο έλεγε η Αυγή, έτσι; Και θα πάρει και το Ποτάμι εγώ σου λέω 10%. Μπορεί το 38%, το 35%, το 40% αυτή τη στιγμή να βγάλει τη χώρα από το αδιέξοδο; Εγώ θα σου πω όχι, ακόμα κι αν είμαι μέτοχος σε αυτή την προσπάθεια θα σου πω όχι. Χρειάζεται λοιπόν μία μεγαλύτερη συσπείρωση δυνάμεων, αυτό είναι το ζήτημα που θέτει το Ποτάμι.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Τη βάζετε αυτή σαν μια προϋπόθεση.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό είναι το ζήτημα που έθεσε το Ποτάμι από την πρώτη στιγμή της ίδρυσής του. Θυμάστε τι είχαμε πει, ότι το 51% του κόσμου τουλάχιστον πρέπει να εκφράζεται σε μία Κυβέρνηση, όχι της Βουλής το 51%, το 51% του κόσμου τουλάχιστον, μια μεγάλη πλειοψηφία..
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Αν δεν εξασφαλίζεται αυτό δε θα πάρετε μέρος σε έναν σχηματισμό κυβερνητικό;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Είσαι πολύ καλός Δημοσιογράφος και καλπάζεις, θετικά καλπάζεις, αλλά άφησέ με να πω και μερικά πράγματα για τις επόμενες μέρες του προεκλογικού αγώνα.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ευχαριστούμε πολύ!
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Αυτό που σου λέω τώρα όμως είναι ότι εμείς δεν συναινούμε σε λύσεις που δεν εκφράζουν την πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Μάλιστα. Σήμερα το βράδυ σε μια πολύ ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση στην παραλία στις 8:00΄ η ώρα αυτή θα είναι η κεντρική εκδήλωση του κόμματος;
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Βέβαια και μπορεί να ξανάρθουμε, η Θεσσαλονίκη μου αρέσει πάρα πολύ όπως ξέρεις.
Σ. ΔΙΑΜΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ: Ναι, ναι, σας καλώ στο στούντιο την επόμενη φορά να συνομιλήσουμε και με τους ακροατές κ. Θεοδωράκη. Σας ευχαριστώ και καλή επιτυχία.
Σ. ΘΕΟΔΩΡΑΚΗΣ: Πολύ ωραία κι εγώ ευχαριστώ.
31 Αυγούστου 2015, Ράδιο Θεσ/νίκη
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου