Διαφωνια .. ΟΥΕΦΑ - Κοντονή για την σύνθεση του διαιτητικού δικαστηρίου της ΕΠΟ...

Με επιστολή του προς τον Τζιάνι Ινφαντίνο στις 18 Αυγούστου και χωρίς καν να ενημερώσει την ΕΠΟ γι' αυτή την ενέργεια, ο Κοντονής απαίτησε από τον γενικό γραμματέα της ΟΥΕΦΑ να εξαναγκάσει την ομοσπονδία να στελεχώσει το διαιτητικό δικαστήριο με τακτικούς δικαστές, όπως αναφέρει ο νόμος για τις υπόλοιπες πειθαρχικές επιτροπές. Απείλησε, μάλιστα, με κυρώσεις που φτάνουν έως την άρση της αθλητικής αναγνώρισης της ΕΠΟ, που σημαίνει αυτομάτως την διαγραφή της από την ΕΟΕ και τον αποκλεισμό των όλων ελληνικών ομάδων από τις διεθνείς διοργανώσεις.

Ο Ινφαντίνο, όμως, στην απάντηση που του έστειλε στις 21/8 του έριξε «πόρτα» λέγοντάς του ότι το διαιτητικό δικαστήριο δεν είναι πειθαρχική επιτροπή, αν και ουσιαστικά πρόκειται για τον τελευταίο βαθμό επίλυσης όλων των ποδοσφαιρικών ζητημάτων. Η ΟΥΕΦΑ, δηλαδή, έγραψε στα παλαιότερα των υποδημάτων της την απαίτηση του Κοντονή για την σύνθεση του διαιτητικού δικαστηρίου με τακτικούς δικαστές, διότι σύμφωνα με το εγκεκριμένο καταστατικό της ΕΠΟ η εν λόγω επιτροπή που κρίνει τελεσίδικα και αμετάκλητα όλες τις υποθέσεις δεν συμπεριλαμβάνεται στις πειθαρχικές επιτροπές της ομοσπονδίας.

Και ξαφνικά ο Κοντονής, ξύπνησε... Oύτε τακτικούς δικαστές μπορεί να βάλει στο διαιτητικό δικαστήριο, αλλά ούτε και την δυνατότητα έχει να τιμωρήσει την ΕΠΟ γι' αυτή την εξέλιξη, αφού η ομοσπονδία είναι νομικά καλυμμένη. Έπεσε, δηλαδή, στον λάκκο που ο ίδιος έσκαψε με το νόμο του, για κάποιους άλλους βέβαια...  

ΓΚΙΡΤΖΙΚΗΣ: «ΣΤΑΘΕΡΗ ΣΤΗΝ ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΞΑΡΤΗΣΙΑΣ ΤΗΣ Η ΕΠΟ» 


Θρίαμβος Γκιρτζίκη
Η επιστολή του Κοντονή και η απάντηση του Ινφαντίνο κοινοποιήθηκαν σε όλες τις ενώσεις και τις ΠΑΕ από τον πρόεδρο της ΕΠΟ Γιώργο Γκιρτζίκη, αφού για άλλη μία φορά ο Σταύρος Κοντονής επανέφερε με αυτή την συμπεριφορά τον κίνδυνο αποκλεισμού των ελληνικών ομάδων από την Ευρώπη.

«Επισημαίνουμε τη σπουδή του κ. Κοντονή - και δια της επιστολής αυτής - την οποία ουδέποτε κοινοποίησε στην Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία να επιχειρεί να συνομιλεί απευθείας με την ΟΥΕΦΑ στην προσπάθειά του να επιβάλλει, μέσω μονομερούς ενημέρωσης και υπό τη σαφή διατύπωση απειλών τις απόψεις του», τόνισε ο Γκιρτζίκης και συμπλήρωσε: « Η ΕΠΟ παραμένει σταθερή στη διαφύλαξη της ρήτρας ανεξαρτησίας της απέναντι στις δημόσιες ή ιδιωτικές επιθυμίες περιορισμού της». 

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΚΟΝΤΟΝΗ ΣΤΗΝ ΟΥΕΦΑ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ, ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
ΥΦΥΠΟΥΡΓΟΣ

Αυστηρά εμπιστευτικό

Αθήνα 18/8/2015

ΠΡΟΣ: ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΣΥΝΟΜΟΣΠΟΔΙΑ
ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟΥ

Κ. ΤΖΙΑΝΝΙ ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ

κ. Ινφαντίνο, αγαπητέ Τζιάννι,

Ελπίζω ότι είσαι καλά και ότι οι προσπάθειές σου για το καλό του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου βαίνουν καλώς.

Εδώ στην Ελλάδα συνεχίζουμε το δύσκολο έργο μας για την πρόοδο και τη σταθεροποίηση του ελληνικού ποδοσφαίρου. Συγκεκριμένα, εργαζόμαστε για την εφαρμογή όλων των μέτρων που προβλέπονται στον πρόσφατο νόμο κατά της βίας, ταυτόχρονα, η Προπαρασκευαστική Επιτροπή για τις απαραίτητες και σημαντικές αλλαγές στην αθλητική μας νομοθεσία έχει ήδη συγκροτηθεί.

Το σημαντικότερο έργο είναι φυσικά η εφαρμογή του πρόσφατου νόμου και, κυρίως, η πλήρης λειτουργία των συστημάτων ηλεκτρονικής παρακολούθησης και το ηλεκτρονικό ονομαστικό εισιτήριο, καθώς και η νέα σύνθεση των οργάνων με τακτικούς δικαστές. Αυτό το τελευταίο είναι ακριβώς ο λόγος αυτής της επιστολής.

Παρότι η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (ΕΠΟ) έχει ήδη ζητήσει τους δικαστές, σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου, οι δικαστές έχουν ανταποκριθεί (αυτό ήταν το δύσκολο κομμάτι) και η διαδικασία έχει προχωρήσει, πληροφορήθηκα ξαφνικά ότι η ΕΠΟ προχώρησε στη σύνθεση του ανώτατου δικαιοδοτικού της οργάνου («Διαιτητικό Δικαστήριο» του άρθρου 66 του Καταστατικού της ΕΠΟ) ενάντια στις διατάξεις του νόμου, ενώ είχε υιοθετηθεί από το Κοινοβούλιο. Συγκεκριμένα, κατά την Γενική της Συνέλευση τον Ιούνιο, η ΕΠΟ ενέκρινε έναν Κανονισμό αυτού του «Δικαστηρίου» ο οποίος ορίζει μια διαφορετική σύνθεση από αυτή που προβλέπει ο πρόσφατος νόμος, επιτρέποντας ακόμα και να αποτελείται από μη τακτικούς δικαστές, με μια διαδικασία συγκρότησης επίσης διαφορετική από αυτή που ορίζει ο νόμος.

Όπως μπορείς να καταλάβεις, αυτό δεν θα γίνει – και δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει – αποδεκτό. Δεν θα υπάρξει ποτέ τέτοια εξαίρεση στην εφαρμογή του νέου νόμου και αυτό είναι ακριβώς που ήδη είπα στον Πρόεδρο της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας. Του ζήτησα να αλλάξει αυτές τις προβλέψεις άμεσα, αλλιώς αυτή η παράβαση του νόμου θα θεωρηθεί αιτία πολέμου. Οφείλω να πω ότι οι κυρώσεις που προβλέπονται από τη νομοθεσία μας για τέτοια παραπτώματα είναι πολύ σοβαρές και, ειλικρινά, δεν θα ήθελα να βρεθώ στην άβολη θέση να τις επιβάλλω. Εκτός των άλλων, θα έθεταν το Ελληνικό ποδόσφαιρο και την Ελληνική Ομοσπονδία εκτός έννομης τάξης, δεν θα αναγνωρίζονταν πλέον επισήμως από το Κράτος και την Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, με όλες τις σχετικές συνέπειες.

Αγαπητέ Τζιάννι,

Έχουμε μέχρι τώρα μια πολύ καλή, ειλικρινή και γόνιμη συνεργασία και ειλικρινά επιθυμώ να συνεχιστεί έτσι. Για το λόγο αυτό ήθελα να ενημερωθείς για αυτή την κατάσταση, η οποία ελπίζω θα επιλυθεί σύντομα.

Με εκτίμηση,

Σταύρος Κοντονής
Υφυπουργός Πολιτισμού,
Παιδείας και Θρησκευμάτων

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΙΑΝΙ ΙΝΦΑΝΤΙΝΟ 

UEFA                               

Κύριο Σταύρο Κοντονή,
Υφυπουργό Πολιτισμού, Παιδείας και Θρησκευμάτων
Οδός Παπανδρέου αρ. 37,
151 80 Μαρούσι/Ελλάδα
Αρ. Φαξ: +302 131316601

Ημερομηνία
21 Αυγούστου 2015

Αγαπητέ Κύριε Κοντονή,

Σας ενημερώνουμε ότι παραλάβαμε την επιστολή σας με ημερομηνία 18 Αυγούστου 2015 και σας ευχαριστούμε για την ενημέρωση που μας παρείχατε σε σχέση με την εφαρμογή του  «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις » στην Ελλάδα.  

Σε σχέση με τα σχόλιά σας για τη σύνθεση του Διαιτητικού Δικαστηρίου, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή σας στο άρθρο 61 του Καταστατικού της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (Ε.Π.Ο.), σύμφωνα με το οποίο «Τα δικαστικά όργανα της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας είναι: α. η Πειθαρχική Επιτροπή, β. η Επιτροπή Δεοντολογίας, γ. η Επιτροπή Εφέσεων.» Ενώ το Διαιτητικό Δικαστήριο σύμφωνα με το άρθρο 66 του Καταστατικού της Ε.Π.Ο. «επιλύει, σε τελευταίο βαθμό (αφού όλες οι άλλες εσωτερικές διαδικασίες και τα ένδικα μέσα έχουν εξαντληθεί), όλες τις εσωτερικές εθνικές διαφορές μεταξύ της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, των Μελών, Ομάδων, Ποδοσφαιριστών, Αξιωματούχων και διαμεσολαβητών αγώνων και ποδοσφαιριστών της με τον αποκλεισμό κάθε τακτικού - εθνικού δικαστηρίου, εκτός αν απαγορεύεται από τον ελληνικό νόμο».

Το ανωτέρω άρθρο δεικνύει ότι ένα τέτοιο όργανο δεν μπορεί να θεωρηθεί  ως μέρος των δικαστικών οργάνων της Ε.Π.Ο. και γι΄ αυτό δεν εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του άρθρου 5 του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα («Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις»), το οποίο ορίζει ότι «Μέσα σε προθεσμία τεσσάρων (4) μηνών από τη δημοσίευση του παρόντος και κατόπιν απόφασης του αρμοδίου οργάνου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία πρέπει να ληφθεί εντός της ίδιας προθεσμίας, ανασυγκροτούνται τα πειθαρχικά και δικαιοδοτικά όργανα του ποδοσφαίρου, αποτελούμενα εφεξής από τακτικούς δικαστές µε βαθμό Πρωτοδίκη στα πρωτοβάθμια όργανα και Προέδρου Πρωτοδικών στα δευτεροβάθμια όργανα, µε τριετή θητεία η οποία δεν ανανεώνεται».

Είναι αναγνωρισμένο χαρακτηριστικό της επίλυσης διαφορών στον αθλητισμό, η δυνατότητα εφέσεων [κατά αποφάσεων] αθλητικών δικαστικών οργάνων ενώπιον διαιτητικών οργάνων, για παράδειγμα, αυτό είναι το σύστημα εντός της UEFA, όπου υπάρχουν εφέσεις [κατά αποφάσεων]  της Επιτροπής Εφέσεων της UEFA στο Διαιτητικό Αθλητικό Δικαστήριο (CAS), στη Λωζάννη. Ωστόσο, είναι σημαντικό σε κάθε διαιτητική διαδικασία ότι τα  μέρη της διαφοράς  μπορούν να ορίζουν διαιτητές της επιλογής τους και να μην περιορίζονται σε κρατικούς δικαστές. Αυτός είναι ο λόγος που το Διαιτητικό Δικαστήριο δεν περιλαμβάνεται στον ορισμό των δικαστικών οργάνων στο Καταστατικό της Ε.Π.Ο. και ως εκ τούτου κανόνες που ισχύουν για τα δικαστικά όργανα δεν εφαρμόζονται σε αυτό.

Αυτή φαίνεται επίσης να είναι η έννοια του διαιτητικού δικαστηρίου, όπως  χρησιμοποιείται στη Σύμβαση περί Αναγνωρίσεως και Εκτελέσεως Αλλοδαπών Διαιτητικών Αποφάσεων- «Σύμβαση της Νέας Υόρκης», που κυρώθηκε από την Ελλάδα στις 16 Ιουλίου 1962. 

Στο πλαίσιο αυτό, με ευχαρίστηση διαβάζουμε ότι έχουν γίνει όλα τα αναγκαία βήματα από πλευράς Ε.Π.Ο. σε σχέση με τη συγκρότηση των εσωτερικών δικαστικών οργάνων  της, που ήταν τελικά ένας από τους σκοπούς  του νομοσχεδίου που ψηφίστηκε πρόσφατα, ωστόσο, θα θέλαμε να επαναλάβουμε ότι η σύνθεση του Διαιτητικού Δικαστηρίου δεν μπορεί να εμπίπτει εντός του πεδίου εφαρμογής του άρθρου 5 του νέου νομοσχεδίου «Επείγοντα μέτρα για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό και άλλες διατάξεις».

Τέλος, παρακαλώ σημειώσατε ότι για λόγους διαφάνειας θα κοινοποιήσουμε αντίγραφο αυτής της  επιστολής στην ΕΠΟ και στη FIFA.

Ειλικρινά δικός σας,
UEFA
Gianni Infantino
Γενικός Γραμματέας

Κοινοποίηση σε : -Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία (Ε.Π.Ο.)

    -FIFA, Ζυρίχη
πηγη : flogasport.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου