Σε εξέλιξη το πρώτο υπουργικό συμβούλιο - Οι εκπλήξεις στη σύνθεση της νέας κυβέρνησης
Ορκίστηκε το μεσημέρι η υπηρεσιακή κυβέρνηση που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, υπό την πρωθυπουργό Βασιλική Θάνου. Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο με τη νέα του σύνθεση ξεκίνησε στις 14:30 και βρίσκεται αυτή την ώρα σε εξέλιξη.
Στην υπηρεσιακή κυβέρνηση μετέχουν:
υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης,
υπουργός Οικονομικών Γ. Χουλιαράκης,
αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών παραμένει ο Τρύφων Αλεξιάδης,
υπουργός Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκης,
υπουργός Εσωτερικών Αντ. Μανιτάκης,
υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Μιχ. Σπουρδαλάκης,
υπουργός Αμυνας ο πτέραρχος ε.α. Ι. Γιάγκος,
υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Ι. Γκόλιας
αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος ο Κ. Μουσουρούλης,
αναπληρωτής Μεταναστευτικής Πολιτικής ο κ. Μουζάλας
υπουργός Προστασίας του Πολίτη Α. Μακρυδημήτρης,
υπουργός Δικαιοσύνης ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.
υπουργός Παιδείας η κα Φρόσω Κιάου,
υπουργός Ναυτιλίας ο Χρ. Ζώης,
υπουργός Τουρισμού, Αλκηστις Πρωτοψάλτη,
υπουργός Πολιτισμού, Μαρίνα Λαμπράκη - Πλάκα,
υπουργός Εργασίας, ο αρεοπαγίτης Δ. Μουστάκας,
υπουργός Υγείας, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θάνος Δημόπουλος,
αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ο Αντώνης Μακρυδημήτρης
υφυπουργός Μακεδονίας - Θράκης ο πρύτανης του ΑΠΘ κ. Κουτσαλίδης.
αναπληρωτής Αγροτικής Ανάπτυξης, ο Δ. Μελάς
αναπληρωτής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων ο κ. Φλογαΐτης
υπουργός Επικρατείας, ο κ. Ελ. Παπαγεωργόπουλος
υπουργός Επικρατείας για θέματα Διαφάνειας, παραμένει ο Π. Νικολούδης
κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Ροδόλφος Μορώνης.
Χθες το απόγευμα ορκίστηκε ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός η κ. Βασιλική Θάνου η οποία στην συνέχεια παρέλαβε το Μέγαρο Μαξίμου από τον απελθόντα πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα.
Η διαδικασία του ορισμού της υπηρεσιακής κυβέρνησης άρχισε χθες αμέσως μετά την παράδωση της διερευνητικής εντολής από τον κ. Παναγιώτη Λαφαζάνη. Παρά τις αντιρρήσεις του Ευάγγελου Μεϊμαράκη και του κ. Λαφαζάνη αλλά και της κ. Φώφης Γεννηματά που ζητούσαν σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών προκειμένου να αποφασιστεί η συγκρότηση της υπηρεσιακής κυβέρνησης ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επικαλούμενος το Σύνταγμα έκανε απλώς γύρο τηλεφωνικών συνεννοήσεων με τους αρχηγούς των κομμάτων. Αφού διαπίστωσε ότι η άρνηση των κ.κ. Αλέξη Τσίπρα, Δημήτρη Κουτσούμπα και Βασίλη Μιχαλολιάκου την σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών προχώρησε σε ορισμό υπηρεσιακής πρωθυπουργού της κας Θάνου ως μίας εκ των τριών προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων της χώρας. Τα πρώτα ονόματα των υπηρεσιακών υπουργών είχαν αρχίσει και έβγαιναν από κύκλους του Προεδρικού Μεγάρου μαζί με το όνομα της κ. Θάνου, που σημαίνει ότι οι συνεννοήσεις είχαν αρχίσει. Εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, βάλλει ο πρόεδρος της ΝΔ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, με αφορμή την διαδικασία για τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης με πρωθυπουργό την πρόεδρο του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου.
Αντιρρήσεις από τη ΝΔ
Η διαδικασία που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας για τον ορισμό της υπηρεσιακής κυβέρνησης προκάλεσε την αντίδραση του προέδρου της ΝΔ κ. Μεϊμαράκη που είχε ζητήσει μετά το πέρας των διερευνητικών εντολών να υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών -στην οποία θα μετείχε και ο αρχηγός της Χρυσής Αυγής. Διευκρίνησε δε ότι ζητούσε την σύγκληση όχι για διερευνηθεί η δυνατότητα σχηματισμού οικουμενικής κυβέρνησης, αλλά για να συζητηθεί ποιά θα είναι η επόμενη υπηρεσιακή κυβέρνηση και ποιοί θα είναι οι υπουργοί της.
Μιλώντας σε ομήγυρη βουλευτών και δημοσιογράφων ΝΔ μετά την συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος χθες το πρωί, έλεγε υπαινικτικά, ότι θα πρέπει να γίνει κατανοητό εάν την κυβέρνηση την ορίζει η υπηρεσιακή πρωθυπουργός ή ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Μεϊμαράκης υποστήριξε ότι επειδή κανείς δεν μπορεί εκ των προτέρων να γνωρίζει ποια θα είναι η διάρκεια της υπηρεσιακής κυβέρνησης -σε περίπτωση που μετά τις εκλογές δεν υπάρξει αυτοδυναμία ή συνεργασία κομμάτων-, οι αρχηγοί των κομμάτων θα πρέπει να εκφράσουν γνώμη για την σύνθεση του υπουργικού συμβουλίου και για τα ονόματα των υπουργών. Αφήνει δεν να εννοηθεί ότι ο κ. Παυλόπουλος κινείται στα όρια της συνταγματικής πρόβλεψης εάν δεν τα παραβιάζει.
πηγη : newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου