Τουαρέγκ: μουσουλμάνοι, μα πιο απελευθερωμένοι κι απ' τους Δυτικούς!

Οι Τουαρέγκ (Tuareg), είναι ένας Βερβερικός νομαδικός λαός της κεντρικής και νότιας Σαχάρας και τμήματος του Σαχέλ στη δυτική Αφρική.

Η ονομασία "Τουαρέγκ" είναι αραβική και σημαίνει "περιπλανόμενος".
Ο πληθυσμός τους φθάνει περίπου το 1.200.000 σε όλη την περιοχή εξάπλωσης τους, που περιλαμβάνει τα κράτη ανά σειρά πληθυσμού: Νίγηρας, Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο, Αλγερία, Λιβύη.

Είναι μουσουλμάνοι σουνίτες (χαλαρής μορφής) στο θρήσκευμα, αλλά διατηρούν πολλά προ-ισλαμικά ήθη και έθιμα, όπως για παράδειγμα τα πολλά φυλαχτά που φορούν, κυρίως οι γυναίκες.

Στους Τουαρέγκ ο κανόνας κάλυψης του προσώπου που επιβάλει το ισλάμ αντιστρέφεται, κι έτσι οι άντρες είναι εκείνοι που καλύπτουν το πρόσωπό τους, αφήνοντας μόνο την περιοχή των ματιών τους ακάλυπτη, σε αντίθεση με τις γυναίκες που δεν το καλύπτουν.

Αυτό εξυπηρετεί, όχι μόνο για λόγους τήρησης των παραδόσεων, αλλά και για την προφύλαξη τους στις μετακινήσεις τους από τις αμμοθύελλες που θερίζουν τη Σαχάρα, ενώ είναι και μια «θερμομονωτική» λύση ενάντια στην αφόρητη ζέστη και τον καυτό ήλιο της ερήμου.
Ονομάζονται και μπλε άνθρωποι, γιατί με τα χρόνια το δέρμα τους αρχίζει να βάφεται μπλε, αφού τα ρούχα τους είναι βαμμένα φυτικά με το χαρακτηριστικό λουλακί χρώμα.

Πίσω από τον παραδοσιακό τρόπο ζωής τους, η κουλτούρα τους είναι τόσο προοδευτική, που θα μπορούσε να κάνει ορισμένους Δυτικούς να κοκκινίσουν.
Το πιο εντυπωσιακό είναι πως παρότι η φυλή έχει προσχωρήσει στο Ισλάμ, έχει κρατήσει αναλλοίωταπολλά έθιμά της που δεν θα ήταν αποδεκτά στον ευρύτερο μουσουλμανικό κόσμο.

Πριν το γάμο, η γυναίκα έχει δικαίωμα σε προγαμιαίες σχέσεις και πολλαπλούς εραστές.
Οι άνδρες Tουαρέγκ έχουν το δικαίωμα να μπουν στη σκηνή όπου κοιμάται η κοπέλα που ποθούν- όχι από το μπροστινό άνοιγμα, πάντως- ενώ η καμήλα τους περιμένει απ’ έξω.
Έτσι, περνούν τη νύχτα μαζί, ενώ η οικογένεια της κοπέλας -όλοι μοιράζονται την ίδια σκηνή-προσποιείται διακριτικά πως δεν την αφορά αυτό που συμβαίνει.
Αν η γυναίκα την επόμενη ημέρα επιλέξει να υποδεχθεί έναν άλλο άνδρα, είναι δικαίωμά της.

Υπάρχει ωστόσο ένας κώδικας συμπεριφοράς άγραφος και απαραβίαστος.
Η ιδιωτικότητα -ακόμα και σε αυτή τη μορφή ζωής, όπου κανείς δεν είναι σχεδόν ποτέ μόνος του- είναι σημαντική εδώ και αιώνες.
Οι κανόνες της ευγένειας επιβάλλουν ο εραστής να φύγει από την τέντα της κοπέλας, πριν το ξημέρωμα.

Οι ελεύθερες σεξουαλικές σχέσεις έχουν ως αποτέλεσμα τα κορίτσια να παντρεύονται σε μεγαλύτερες ηλικίες από το συνηθισμένο, γύρω στα 20.
Για να παντρευτούν, οι άνδρες τα γοητεύουν με…ποίηση, αφιερώνοντας ώρες στη λεκτική αποπλάνησή τους.

Μετά το γάμο, οι γυναίκες δεν χάνουν καμία από τις «εξουσίες» που είχαν πριν και δεν περιορίζονται στην προετοιμασία φαγητού και την ανατροφή των παιδιών.
Το σπίτι και τα ζώα της οικογένειας θεωρούνται δικά της -και ειδικά τα ζώα είναι ανεκτίμητος πόρος για τους Τουαρέγκ στη Σαχάρα.


Οι γάμοι τους, είναι πιθανό να καταλήξουν σε διαζύγιο.
Όταν αυτό συμβεί, η γυναίκα κρατά τη σκηνή και τα ζώα και συνήθως είναι εκείνη που παίρνει και την απόφαση για διαζύγιο.
Τα προγαμιαία συμβόλαια είναι πολύ συνηθισμένη πρακτική και συχνά έχουν ως αποτέλεσμα οι άνδρες να επιστρέφουν στη σκηνή της μαμάς τους, μόνο με την καμήλα τους...
Μάλιστα, για να ενημερωθούν οι υπόλοιποι άνδρες πως μια γυναίκα είναι και πάλι ελεύθερη, συνηθίζονται τα...πάρτι διαζυγίων!

Ίσως το πιο παράδοξο χαρακτηριστικό τους, είναι πως θεωρείται πολύ αγενές ένας άνδρας να τρώει μπροστά σε μια γυναίκα με την οποία δεν μπορεί να έχει σεξουαλική σχέση ή σε γυναίκα που είναι μεγαλύτερή του.
Η μεγαλύτερη ντροπή, είναι να φάει μπροστά στην πεθερά του.


Οι Tουαρέγκ δεν παραπονιούνται ποτέ, ούτε καταδέχονται την αυτολύπηση. Θεωρείται ντροπή.
Θα κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν την αξιοπρέπειά τους, θα υποφέρουν.
Αν δεν τους προσφερθεί νερό, δεν θα το ζητήσουν ποτέ, ακόμα κι αν διψούν.
Ίσως γι’ αυτό το λόγο η φιλοξενία τους θεωρείται θρυλική.
Δεν αμελούν ποτέ να προσφέρουν νερό και οι ταξιδιώτες που συναντούν, τυγχάνουν υποδοχή βασιλιά.
πηγη : eyedoll.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου