Ξεκινά το κρίσιμο Eurogroup για την Ελλάδα

Η ψήφιση του τρίτου Μνημονίου από την ελληνική Βουλή, έστω και με οδυνηρές απώλειες για το κυβερνών κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ, ανοίγει τον δρόμο για την έγκριση του προγράμματος και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης.
Θετικές θα μπορούσαν να χαρακτηρισθούν οι πρώτες δηλώσεις των ΥΠΟΙΚ της ζώνης του ευρώ, με τον πρόεδρο του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ να επαναλαμβάνει την ανάγκη συμμετοχής στο νέο πρόγραμμα στήριξης της ελληνικής οικονομίας.
Η συμμετοχή του Ταμείου, όπως τόνισε ο κ. Ντάισελμπλουμ, θα εξετασθεί το φθινόπωρο, προσθέτοντας ότι εάν υπάρξει ανάγκη να γίνουν κάποιες βελτιώσεις στο ελληνικό πρόγραμμα προκειμένου το Ταμείο να «ενταχθεί» σε αυτό, τότε θα γίνουν.
Την απόλυτη ανάγκη το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο νέο πρόγραμα στήριξης τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, διαφορετικά το Βερολίνο φαίνεται ότι τάσσεται υπέρ ενός ταμείου-γέφυρα. Εξέφρασε, πάντως, την αισιοδοξία του ότι στο σημερινό Eurogroup θα υπάρξει «ένα θετικό αποτέλεσμα».
Από την πλευρά του ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μ. Σαπέν, ξεκαθάρισε ότι η συζήτηση για το ελληνικό χρέος θα γίνει το φθινόπωρο και όχι στο σημερινό Eurogroup, προσθέτοντας ότι στόχος της σημερινής συνεδρίασης είναι να ληφθεί απόφαση για την ελληνική συμφωνία.
Σόιμπλε: Απαραίτητη η συμμετοχή του ΔΝΤ
Ευδιάθετος και αρκετά αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας, εμφανίστηκε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Β. Σόιμπλε, προσερχόμενος στο σημερινό Eurogroup.
Ήταν, πάντως, απόλυτα ξεκάθαρος για το ότι η Γερμανία θεωρεί απόλυτα απαραίτητη τη συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ εάν αυτή δεν εξασφαλιστεί, τότε ο Βερολίνο φαίνεται ότι προτιμά να υπάρξει συμφωνία για δάνειο-γέφυρα.
Επίσης εμφανίστηκε αρκετά ανήσυχος - αλλά και ενημερωμένος - για τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα και το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.
Αναλυτικότερο ο κ. Σόιμπλε τόνισε τα ακόλουθα: «Είναι ωραίο που βρισκόμαστε πάλι όλοι μαζί εδώ. Τι να σας πω; Πιστεύω ότι θα καταλήξουμε σήμερα αποτέλεσμα. Σήμερα θα δούμε κατά πόσο τα συμφωνηθέντα στη Συνοδο Κορυφής τηρήθηκαν. Θα κοιτάξουμε να επιτύχουμε τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Για εμάς είναι πολύ σημαντικό αυτό. Φυσικά το ΔΝΤ έχει τους κανόνες του, θα δούμε τι μπορούμε να κάνουμε γι' αυτό το ζήτημα. Θα πρέπει επίσης να ενημερωθούμε από τους Έλληνες συναδέλφους μας για τον τρόπο εφαρμογής των μέτρων, αλλά και για το γεγονός ότι ακούγεται ότι θα ζητηθεί ψήφος εμπιστοσύνης στην Αθήνα. Εάν δεν επιτευχθεί η συμμετοχή του ΔΝΤ, τότε θα υπάρξει ένα δάνειο-γέφυρα».
Ντάισελμπλουμ: Η συνεδρίαση δεν θα είναι σύντομη
Την πεποίθηση του πως το νέο μνημόνιο είναι επαρκώς εκτενές και περιλαμβάνει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις επανέλαβε ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Ντάισελμπλουμ από τις Βρυξέλλες λίγο πριν ξεκινήσει η συνάντηση των Υπουργών.
Τονίζοντας πως το μνημόνιο αναμένεται να ξεκαθαριστεί περαιτέρω και πως υπάρχουν κριτικές για την βιωσιμότητα του από Κράτη Μέλη, ο Ολλανδός Πρόεδρος τόνισε πως η σύσταση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων και η παρουσία του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι δύο ζητήματα προς συζήτηση σήμερα.
Τα 16 δις που θα ανέρχεται η συμμετοχή του ΔΝΤ θα εξεταστούν τον Οκτώβριο μόλις το ταμείο ετοιμάσει το πακέτο αποκρατικοποιήσεων. Επίσης σημείωσε πως θα εξεταστεί και το κατά πόσο οι τράπεζες που ανήκουν στο ελληνικό δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψουν τα χρήματα που δέχθηκαν κατά τη διάρκεια ανακεφαλαιοποίησης τους, με την ένταξη τους στο ταμείο αποκρατικοποιήσεων.
Τέλος προσέθεσε πως το ζήτημα βιωσιμότητας του χρέους θα συζητηθεί εκτενώς και αναμένεται να υπάρξουν αποφάσεις μέσα στον Οκτώβριο, έτσι ώστε να συμμετάσχει και το ΔΝΤ στο πρόγραμμα. 
Σαπέν: Το φθινόπωρο θα ασχοληθούμε με το ελληνικό χρέος
Το θέμα της αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους θα συζητηθεί το φθινόπωρο και όχι στο σημερινό Eurogroup, όπως ξεκαθάρισε ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Μισέλ Σαπέν.
Προσερχόμενος για τη σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο κ. Σαπέν υποστήριξε ότι στόχος των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης είναι να αποφασίσουν για την έγκριση του ελληνικού προγράμματος, προσθέτοντας, πάντως, ότι εάν υπάρχουν θέματα τα οποία πρέπει να συζητηθούν τότε αυτό θα γίνει.
Τόνισε ακόμη ότι τόσο οι θεσμοί όσο και η ελληνική κυβέρνηση έχουν εργαστεί σκληρά. 
πηγη :newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου