«Λίγες μέρες πριν ολοκληρώσω την αποστολή μου στη Ζάμπια, ένας ασθενής μου με HIV αρνιόταν να συνεχίσει τη θεραπεία του. Ισχυριζόταν ότι δεν έχει νόημα να παίρνει τα φάρμακά του αφού έμαθε πως θα φύγω. "Ξέρεις, θέλω να γυρίσω στην οικογένειά μου, είμαι κι εγώ άνθρωπος και έχω ανάγκες" του είπα. "Δεν είσαι άνθρωπος γιατρέ, είσαι η προσευχή μου και η ελπίδα μου, μου αποκρίθηκε".
Αυτή η ιστορία, την οποία θυμάται ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα»Χρήστος Χρήστου, είναι ένα από τα πολλά περιστατικά, που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι γιατροί της οργάνωσης σε όλο τον κόσμο.
Στους εθελοντές αυτούς αφιερώνει το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης την επέτειο των 25 χρόνων από την ίδρυσή του και για το λόγο αυτό δημιούργησε μια νέα ραδιοτηλεοπτική καμπάνια. Η καμπάνια έχει κεντρικό μήνυμα: «25 χρόνια δεν γιορτάζουμε εδώ, γιατί είμαστε εκεί που υπάρχει ανάγκη» και πρωταγωνιστές εθελοντές, όπως τον Χρήστο, χειρουργό στο Νότιο Σουδάν, τη Λία, νοσηλεύτρια στην Κω και τον Κώστα, τεχνικό στη Σερβία.
Οι «Γιατροί Χωρίς Σύνορα» ιδρύθηκαν το 1971 στο Παρίσι από μία ομάδα γιατρών και δημοσιογράφων και σήμερα συγκαταλέγονται στις μεγαλύτερες ιατρικές ανθρωπιστικές οργανώσεις παγκοσμίως με 21 τμήματα σε ισάριθμες χώρες και προγράμματα ιατρικής και ανθρωπιστικής βοήθειας σε περισσότερες από 65 χώρες. Το 1990 Έλληνες γιατροί δημιούργησαν το ελληνικό τμήμα των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα», το οποίο ήταν ένα από τα πρώτα τμήματα της οργάνωσης στο εξωτερικό. Σήμερα, έπειτα από 25 χρόνια, περισσότεροι από 500 Έλληνες γιατροί, νοσηλευτές, μηχανικοί και οικονομικοί διαχειριστές έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε περισσότερες από 50 χώρες. Συμμετείχαν σε αποστολές για την αντιμετώπιση των μεγάλων φυσικών καταστροφών του πλανήτη, όπως το τσουνάμι στην Ινδονησία, ο σεισμός στην Αϊτή και ο τυφώνας στις Φιλιππίνες. Έχουν συνδράμει σε ανθρωπιστικές κρίσεις με εκατοντάδες χιλιάδες θύματα, όπως ο πόλεμος στο Ιράκ, το Αφγανιστάν και το Κόσοβο, η γενοκτονία στη Ρουάντα, οι βομβαρδισμοί στη Γάζα, η εμφύλια σύγκρουση που μαίνεται αυτή τη στιγμή στη Συρία και η προσφυγική κρίση στις ευρωπαϊκές ακτές. Έχουν πάρει μέρος στη μάχη κατά μεγάλων επιδημιών με παγκόσμιο αντίκτυπο, όπως το HIV/AIDS, η φυματίωση, η ελονοσία και ο Έμπολα. 
Στην Ελλάδα, μετά την πρώτη τους παρέμβαση στο ψυχιατρείο της Λέρου το 1991, έχουν αναπτύξει, μεταξύ άλλων, δράσεις για τους σεισμόπληκτους στο Αίγιο και στην Αττική, προγράμματα παροχής ιατρικής φροντίδας σε πρόσφυγες και μετανάστες σε διάφορα μέρη σε όλη τη χώρα, δράσεις κατά της ελονοσίας στη Λακωνία και ιατρικής φροντίδας σε άστεγους και άλλες ευάλωτες ομάδες στην Αθήνα.
Ειδικό αφιέρωμα στα 25 χρόνια δράσης του με επίκεντρο ανθρώπινες ιστορίες έχει δημιουργήσει το ελληνικό τμήμα της οργάνωσης στην ιστοσελίδα http://25years.msf.gr/ Το τηλεοπτικό σποτ των «Γιατρών Χωρίς Σύνορα» με το οποίο ζητούν την υποστήριξη του κοινού, είναι διαθέσιμο εδώ:

πηγη : newpost.gr