Κρίσιμες επαφές στις ΗΠΑ για χρέος και προσφυγικό

Την πρώτη του επίσκεψη στις ΗΠΑ με την ιδιότητα του πρωθυπουργού και την πρώτη του ομιλία στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ θα πραγματοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της παρουσίας του στη Νέα Υόρκη από το Σαββατοκύριακο μέχρι και την Πέμπτη.
Ήδη υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ξένους ηγέτες να συναντηθούν και να ανταλλάξουν απόψεις με τον Έλληνα πρωθυπουργό στο περιθώριο της συνόδου.
Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να έχει συνάντηση με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι, ενώ θα συναντηθεί, μεταξύ άλλων, με τους ηγέτες της Βραζιλίας, της Αιγύπτου, της Παλαιστίνης, με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν και τον Τούρκο πρωθυπουργό Αχμέτ Νταβούτογλου.
Προσφυγική κρίση και Κυπριακό
Στο επίκεντρο των συνομιλιών του Έλληνα πρωθυπουργού θα βρεθεί η προσφυγική κρίση και η αντιμετώπισή της με διεθνή συνεργασία. Με τον Αχμέτ Νταβούτογλου οΑλέξης Τσίπρας θα συζητήσει τις διμερείς σχέσεις και τη συνεργασία των δύο χωρών για τους πρόσφυγες, καθώς και το Κυπριακό, θέμα που θα κυριαρχήσει στην συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη.
Το Κυπριακό, αλλά και το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ θα συζητηθεί κατά την συνάντησή του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπαν Κι Μουν. Μεγάλο θέμα των συζητήσεων που θα γίνουν στη Νέα Υόρκη αφορά και το θέμα του ISIS και την αντιμετώπισή του.
Στην ατζέντα και το χρέος
Με δεδομένο ότι οι ΗΠΑ δείχνουν αμείωτο ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στην ευρωζώνη, ο Αλέξης Τσίπρας προτίθεται να θέσει το θέμα της αναδιάρθρωσης του χρέους στην αμερικανική ηγεσία στη συνάντηση που θα έχει στα μέσα της εβδομάδας με τον Αμερικανό ΥΠΕΞ, Τζον Κέρι, εκτιμώντας ότι θα βρει «ευήκοα ώτα» στην απέναντι πλευρά.
Χαρακτηριστική είναι η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, μετά την τηλεφωνική επικοινωνία του Μπαράκ Ομπάμα με τον Αλέξη Τσίπρα για την εκλογική επιτυχία του ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές.
Για πρώτη φορά στην ανακοίνωση περιλαμβάνεται μία φράση που δεν είχε χρησιμοποιηθεί ξανά στο παρελθόν και πλέον σηματοδοτεί δημόσια τη στάση της αμερικανικής πλευράς για τη διευθέτηση του ελληνικού δημόσιου χρέους.
«...Ο πρόεδρος Ομπάμα σημείωσε ότι οι ΗΠΑ αναμένουν με ανυπομονησία να συνεργαστούν με τη νέα ελληνική κυβέρνηση όσο αυτή θα κάνει βήματα προς την εφαρμογή των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων, την επιστροφή στην ανάπτυξη, και την επίτευξη βιωσιμότητας του χρέους της χώρας μέσα στην ευρωζώνη,συμπεριλαμβανομένης μιας συμφωνίας για την ελάφρυνση του χρέους με τους πιστωτές της», αναφέρεται χαρακτηριστικά.
Αυτό που είναι πλέον ορατό είναι πως η αμερικανική κυβέρνηση συγκεκριμενοποιεί τη θέση της ως προς το τι πρέπει να γίνει για να αντιμετωπιστεί το μείζον ζήτημα του ελληνικού χρέους.
πηγη : efsyn.gr 

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου