Σοκ στη Γερμανία από το -1,8% του PMI - Vacation effect βλέπει ο Σόιμπλε.

Σοκ και κόντρες πυροδοτούν τα στοιχεία για τις βιομηανικές παραγγελίες στη Γερμανία, καθώς καταγράφεται νέα μεγάλη αλλά παορσδόκητη πτώση, τον Αύγουστο προσθέτοντας στην μεγάλη κάμψη του Ιουλίου. Αν και οι αναλυτές αποδίδουν την κάμψη στην επιβράδυνση της Κίνας, ο Βόλγκανγκ Σόιμπλε επιχειρεί να δώσει άλλη διάσταση μιλώντας για vacation effect. Όπως επισημαίνουν καλά πληροφορηένες πηγές στην ΕΚΤ, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ επιχειρεί με αυτό τον τρόπο να υπαρυμυνθεί της περιοριστικής πολιτικής και να απορέψει νέες κινήσεις χαλάρωσης από τον Μάριο Ντράγκι.

Τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα αποδεικνύουν ότι η ανάσχεση των ρυθμών ανάπτυξης στην Κίνα επηρεάζει άμεσα και καταλυτικά την ευρωπαϊκή οικονομία, πλήττοντας μάλιστα την ατμομηχανή της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τους αναλυτές.
Οι μέχρι στιγμής εξελίξεις αναμένεται πάντως να πυροδοτήσουν νέο κύκλο συζητήσεων για ανάληψη αντισυμβατικής δράσης από την ΕΚΤ, δημιουργώντας νέες εστίες κόντρας με το το Βερολίνο.
Τα στοιχεία για τον γερμανικό PMI επιβεβαιώνουν την Κριστίν Λαγκάρντ που κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη αναπτυξιακών δράσεων και παρεμβάσεων προκειμένου να περιοριστεί το china effect και να μπορέσουν οι αναπτυγμένες οικονομίες να σταθούν στα πόδια τους.
Σύμφωνα με τα στοιχεία οι βιομηχανικές παραγγελίες στη Γερμανία, εποχικά προσαρμοσμένες, υποχώρησαν κατά 1,8% σε μηνιαία βάση, έναντι πρόβλεψης για πτώση 0,3%. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι παραγγελίες από χώρες εκτός ευρωζώνης μειώθηκαν κατά 3,7%. 
Η ζήτηση από χώρες ης ζώνης του Ευρώ ενισχύθηκε κατά 2,5% τον Αύγουστο, έναντι του Ιουλίου, ωστόσο η γερμανική αγορά σημείωσε πτώση 2,6%.
Αναλυτλες υποστηρίζουν πως η κάμψη της εσωτερικής ζήτησης στη Γερμανία είναι το πλέον ανησυχητικό στοιχείο καθώς δείχνει τη διάθεση των βιομηχάνων στη χώρα να μειώσουν την παραγωγή. Αυτό είναι πολύ πιθανό όμως να οδηγήσει σε αύξηση της ανεργίας.
Αν μάλιστα προστεθεί σε αυτά το σκάνδαλο VW τότε η κατάσταση επιδεινώνεται και κινδυνεύει να ξεφύγει από τον έλεγχο.
Το υπουργείο Οικονομικών στη Γερμανία απέδωσε τη συνεχιζόμενη κάμψη σε «ραστώνη των διακοπών» . Ωστός εντύπωση προκαλεί η αναπροσαρμογή των στοιχείων του Ιουλίου όπου οι αρχές αναθεώρησαν επί τα χείρω διογκώνοντας την πτώση από το 1,4% στο 2,2% σε μηνιαία βάση, έναντι του Ιουνίου.

Χρήστος Φράγκου
Χρήστος Φράγκου

http://www.sofokleousin.gr/
Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου