Θέατρο "Κάτω απ` την Γέφυρα" | ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2015-2016


ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Οι Αλλοπαρμένοι»
των Thomas Middleton, William Rowley

Κάθε Παρασκευή και Σάββατο στις 21:00
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ 20 ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Σκηνοθεσία: Κοραής Δαμάτης
Βοηθός σκηνοθέτης: Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου
Σκηνικά – κοστούμια: Άννα Μαχαιριανάκη

Παίζουν αλφαβητικά:
Ελένη Δαφνή, Οδυσσέας Κιόσογλου, Κώστας Κλάδης, Πασχάλης Μερμιγκάκης, Σπύρος Περδίου, Κώστας Τζαφέρης, Πέτρος Τσαμπαλιάρης, Κατερίνα Τσεβά, Γιώργος Χαλεπλής


Λίγα λόγια για το έργο
Νέα Τάξη Πραγμάτων
1600 - Εικοστός αιώνας
Κοινωνικές αναταραχές, εξαθλίωση αγροτικών πληθυσμών, αστυφιλία, εκατοντάδες άνθρωποι απελπισμένοι και πεινασμένοι συσσωρεύονται στα αστικά κέντρα, οι επιστήμες κι η θεολογία εξελίσσονται απ’ τη μια αλματωδώς, αλλά απ’ την άλλη συμπορεύονται άρρηκτα με τον αποκρυφισμό και τον παγανισμό. Όλο και περισσότερα ερωτήματα απασχολούν τον άνθρωπο. Η σχέση του με τα γύρω του, η επίδραση του Θεού και του Σατανά στην συμπεριφορά του. Αυτές οι συνθήκες μοιραία αντανακλώνται και στο θέατρο. Όλο και περισσότεροι ήρωες θεατρικών έργων επαναστατούν, αρνούνται να αποδεχτούν τη θέση τους στην κοινωνία, ή την υποχρέωσή τους να παραμείνουν στην κοινωνική θέση που τους δόθηκε με τη γέννησή τους. Θυγατέρες αρνούνται να υποταχθούν στη θέληση του πατέρα τους, υπηρέτες αρνούνται να υποταχθούν στη θέληση του αφέντη τους, καθημερινοί άνθρωποι αρνούνται να υποταχθούν στα δεδομένα της Εκκλησίας.
Ο πολυγραφότατος, αντιμοναρχικός Μίντλετον θεωρείτε ένας συγγραφέας ισάξιος του Σαίξπηρ με τη διαφορά ότι είναι απίστευτα σύγχρονος, νοιώθεις ότι γράφει για τον δικό σου κόσμο, για το σήμερα!
Η πλοκή του έργου Οι Αλλοπαρμένοι, εκτυλίσσεται σε δύο παράλληλα επίπεδα: το πρώτο στην αυλή των αριστοκρατών όπου η βία και ο ερωτισμός οδηγούν μια γυναίκα στην καταστροφή και την αυτοκαταστροφή, και το δεύτερο σε ένα άσυλο φρενοβλαβών, στο οποίο δέχονται να εγκλειστούν δηλώνοντας «τρελοί» διάφοροι νέοι της ίδιας πόλης, στην προσπάθειά τους να αποκτήσουν την εύνοια της πανέμορφης συζύγου του ηλικιωμένου διευθυντή. Ο συνδυασμός των δύο στοιχείων, τραγικού και γκροτέσκο, η υποβλητική ατμόσφαιρα και οι καταιγιστικοί ρυθμοί υπογραμμίζουν τη σύγκρουση και τις διαφορές των δύο κόσμων, των γνωστικών και των τρελών, των αρχόντων και των παρακατιανών, των θυμάτων και των θυτών.
Ο Μίντλετον, μαζί με τον συνεργάτη του Ρόουλεϋ, μέσα απ’ την κινηματογραφική σχεδόν ταχύτητα της υπόθεσης των Αλλοπαρμένων, σαρκάζουν την απολυταρχία, τον πουριτανισμό, την θρησκοληψία και τις μεταφυσικές φοβίες.

Γενική είσοδος :15€, φοιτητικό-ανέργων-προπώληση: 10€2. «Πιστωμενο Στον Αύγουστο Στρίντμπεργκ»
(«Οι Δανειστές» & «Η πιο Δυνατή»)

ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΤΙΣ 10 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ
Παραστάσεις κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 20:30, έως 25 Οκτώβρη

«Οι Δανειστές»:
Μετάφραση Ερρίκου Μπελιέ,
Σκηνοθεσία: Εύης Θεοδωρίδου
Παίζουν: Βίκυ Ευαγγέλου, Ανδρέας Κουτσούδης και Μιχάλης Χάιδας

«Η πιο Δυνατή»:
Μετάφραση: Άννα Κάζαγλη
Σκηνοθεσία: Εύης Θεοδωρίδου
Παίζουν: Βίκυ Ευαγγέλου και Άννα Κάζαγλη.

Λίγα λόγια για το έργο
Η παράσταση με τίτλο «Πιστωμένο Στον Αύγουστο Στρίντμπεργκ» περιλαμβάνει τα έργα «Οι Δανειστές» και «Η Πιο Δυνατή».
«ΟΙ Δανειστές»: Πρόκειται για ένα δυνατό ψυχόδραμα, βασισμένο στη βασανιστική σχέση των δυο φύλων, γνώριμο χαρακτηριστικό του ιδιοφυούς και πρωτοπόρου συγγραφέα. Έργο σκληρό και κανιβαλικό, αποκαλύπτει την κόλαση των ανεξόφλητων λογαριασμών στο έρεβος της ανθρώπινης ψυχής. Μια αναμέτρηση μέχρι θανάτου στην αέναη αντιπαλότητα των δυο φύλων. Υποσχέσεις και οδυνηρές διαψεύσεις που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν, αιμορραγούν στο παρόν και υπονομεύουν το μέλλον.
«Η πιο Δυνατή»: Οι σχέσεις των ηρωίδων  και οι ζωές τους ισορροπούν πάνω σε κρυμμένα μυστικά που το έρεβος της ανθρώπινης ψυχής παλεύει να τα εξωραΐσει.

Γενική είσοδος: 7€


3. «Γυναίκα loser» (Πονεμένες ιστορίες) της Βίλης Σωτηροπούλου
Μια πότε γλυκιά, πότε πικρή, πότε αστεία και πότε δραματική κομεντί
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 29 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ ΚΑΙ ΚΑΘΕ ΠΕΜΠΤΗ ΣΤΙΣ 21:00
ΕΩΣ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΗ
Σκηνοθεσία: Βίλη Σωτηροπούλου
Μουσική : Xρήστος Θηβαίος
Φωτογραφίες : Ανδρέας Κατσικούδης, Μίνα Λαμπροπούλου, Γιώργος Μακρίδης
Παίζουν οι:
Aγγελική Ελευθεράκη, Aννα Μακρή, Καλλιόπη Μανδρέκα, Βίλη Σωτηροπούλου.

Λίγα λόγια για το έργο
Οι γυναίκες του έργου μοιράζονται τις ιστορίες τους , ( οι τέσσερις ηθοποιοί παίζουν και τους ανδρικούς ρόλους) διατρέχοντας τρείς δεκαετίες και πολλά θέματα.. Ο έρωτας, το σέξ, η φιλία, η ψυχανάλυση, η μοναξιά, η καριέρα, η ανεργία, η κλιμακτήριος, η άνοδος και η πτώση της μεσαίας τάξης, όλα επι τάπητος ( κυριολεκτικά)..
Η Γυναίκα loser ( πονεμένες ιστορίες) ακολουθεί την πορεία της σύγχρονης γυναίκας. Από την εφηβεία στην ενηλικίωση, από τις φιλελεύθερες του ‘80 στις μοναχικές καριερίστες του 2000, από τις μεσαίες super επιτυχημένες του 2008 στις super απελπισμένες του 2014. Και φυσικά οι γυναίκες δεν είναι μόνες τους , οι άνδρες, είτε μαζί είτε χώρια, είναι εκεί στο ίδιο ταξίδι, άλλοτε με γέλιο κι άλλοτε με κλάμα, σ΄ ένα ταξίδι προς την Γνώση...
Ιστορία πρώτη: Η (γνωστή από το 2000) ‘’καλόγρια’’ ή ‘’ οι φίλες μου οι φιλελεύθερες’’ Ιστορία δεύτερη : ‘’ H ανδροδιώχτρα καριέρας ‘’( κομμένη και γραμμένη το 2011) Ιστορία Τρίτη : ‘’Το χρυσόψαρο μέσα στη γυάλα’’ ( τελευταίας εσοδείας , 2014)
Γενική είσοδος: 10€, φοιτητικό-ανέργων-προπώληση: 7€

ΠΙΣΩ ΧΩΡΟΣ
«Πέντε σιωπές» της Σίλα Στίβενσον (Shelagh Stephenson)
2ος ΧΡΟΝΟΣ
Μια οικογένεια… Τέσσερις σιωπές
Και μια πέμπτη… Η δική σου

Κάθε Σάββατο και Κυριακή στις 19:00 και Δευτέρα στις 21:00
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΣΑΒΒΑΤΟ 31 ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΗ

Σκηνοθεσία, σκηνικά, κοστούμια, επιμέλεια φωτισμού και μουσικής:
Κοραής Δαμάτης
Παίζουν οι:
Νίκος Δαφνής, Κων/να Σαραντοπούλου, Δανάη Καλαχώρα και Μαρία Χριστοδούλου

Λίγα λόγια για το έργο
Πέντε σιωπές. Δέκα. Εκατό σιωπές. Χίλιες. Στη φασαρία των δρόμων, στων σπιτιών τις συνευρέσεις, στα φωτισμένα γήπεδα των συναυλιών… αφουγκράζεσαι τον ήχο της σιωπής. Παντού. Εκκωφαντική σιωπή… όπως κι ο φόβος που την γεννάει. Ναι. Φοβάσαι. Φοβάσαι να μιλήσεις αληθινά για σένα. Φοβάσαι να ακούσεις τον άλλον. Φοβάσαι να καταγγείλεις. Φόβος. Απ’ την οικογένεια, απ’ το Σχολείο, απ’ το Κράτος, απ’ τη Θρησκεία, απ’ τα Μέσα Επικοινωνίας, απ’ την Πολιτική, απ’ τις Ιδεολογίες. Φόβος. Η βασική αιτία της σιωπής. Κονταίνει τους ανθρώπους τόσο φόβος, αδειάζει τα βλέμματα, μικραίνει τις κινήσεις, κι αρχίζουν ψιθυρίσματα και λειψές ανάσες κι άρρωστες ζωές. Ναι. Ο φόβος… γέμισε το δωμάτιο… γέμισε τον κόσμο όλο… η ώρα της σιωπής… για πόσο θα αφήσουμε να μας φοβίζει αυτός ο φόβος;
«Πρόκειται για το σχεδόν ντοκιμαντερίστικο δοκίμιο πάνω στην ενδοοικογενειακή βία με κύριο πυρήνα την αιμομιξία. Ένας πατέρας που με τη βιασμένη σιωπή της συζύγου του βιάζει τις δύο κόρες του. Όχι, το έργο δεν σκανδαλοθηρεί, δεν κραυγάζει, δεν επιθυμεί να προκαλέσει τον οίκτο, καταγράφει και συνάμα διαπιστώνει το γνωστό σύνδρομο της κοινωνικής ενοχής δια της αιδήμονος σιωπής. Μια υποδειγματική παράσταση». (Κώστας Γεωργουσόπουλος)
«Το έργο της Στίβενσον θέλει να κάνει τα άηχα ηχηρά και ορατά τα αόρατα, με την κατά πρόσωπο ανάκλαση του θύματος πάνω στη δική μας αθωότητα κι απερισκεψία. Αγωνίζεται με δυο λόγια να διαλύσει τη σιωπή, πράγμα διόλου εύκολο εφόσον το αστικό θέατρο διαθέτει ως γνωστόν εξαιρετική ηχομόνωση και δοκιμασμένες δικλίδες ασφαλείας σε παρόμοια ζητήματα. Σε κάθε περίπτωση αυτή είναι η κατάληξη: η δική μας σιωπή, η ακινησία μας, η αβελτηρία να δούμε τη βία ως απειλή της ανθρωπιάς και της ησυχίας μας». (Γρηγόρης Ιωαννίδης)
«Στο Θέατρο κάτω από τη γέφυρα δίνεται ένα ομόλογης διάνοιας έργο, οι Πέντε σιωπές». (Λέανδρος Πολενάκης)
«Είναι μια συγκλονιστική στιγμή, από τις πιο δυνατές θεατρικές εμπειρίες που μπορεί να βιώσει ο θεατής που πάσχει με τις ηρωίδες, αλλά ξαφνικά τίθεται και ενώπιον της δικής του ευθύνης, με τη σιωπή της καθημερινότητάς του. Αυτό το φορτίο, σε ακολουθεί για πολύ μετά την παράσταση, και αυτός είναι ένας λόγος όχι απλά συγχαρητηρίων σε όλη την ομάδα της παράστασης, αλλά ενός μεγάλου ευχαριστώ». (Κάτια Σωτηρίου)
Γενική είσοδος :15€, φοιτητικό-ανέργων-προπώληση: 10€

ΠΑΙΔΙΚΗ - ΝΕΑΝΙΚΗ ΣΚΗΝΗ

«Η Σολομώντεια λύση» του Γιάννη Καλατζόπουλου
Κάθε Κυριακή στις 12:00 π.μ. και 15:30 μ.μ.
ΠΡΕΜΙΕΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 1η ΤΟΥ ΝΟΕΜΒΡΗ

Σκηνοθεσία: Νίκος Δαφνής
Μουσική: Δημήτρης Λέκκας
Χορογραφία: Αρετή Μώκαλη
Σκηνικά-κοστούμια: Δέσποινα Βολίδη
Ζωγραφική σκηνικών-αφίσα: Ελένη Σουμή
Φωτισμοί: Χρήστος Τσαμπάς
Παίζουν οι:
Κώστας Κλάδης, Κωνσταντίνα Σαραντοπούλου, Κατερίνα Τσεβά, Κώστας Τζαφέρης, Πασχάλης Μερμιγκάκης και Οδυσσέας Κιόσογλου

Λίγα λόγια για το έργο
Η «Σολομώντεια λύση» του Γ. Καλατζόπουλου είναι βασισμένη στο κινέζικο παραμύθι «Ο κύκλος με την κιμωλία» από το οποίο εμπνεύστηκε το αριστούργημά του ο Μπέρτολντ Μπρεχτ «Ο Καυκασιανός κύκλος με την κιμωλία».
Το ερώτημα που βάζει η παράστασή μας, δεν έχει εύκολη απάντηση.
Σε ποιόν ανήκει ένα αγαθό; Στο φυσικό ιδιοκτήτη του, ή σ’ αυτόν που το χρειάζεται, το φροντίζει και το αγαπά πραγματικά;
Μήπως αυτό σας θυμίζει κάτι από την υστερία μιας απάνθρωπης καταναλωτικής κοινωνίας, που όλοι έχουμε πέσει θύματα;
Μήπως τα άπειρα ρούχα, τα παπούτσια και τις τσάντες, που σχεδόν καινούργια παραμένουν στις ντουλάπες μας, επειδή … πέρασε η μόδα τους, την ώρα που χιλιάδες κυκλοφορούν ρακένδυτοι;
Μήπως τα βιβλία που αδιάβαστα σκονίζονται στα ράφια της βιβλιοθήκης μας, όταν εκατομμύρια άνθρωποι παραμένουν αναλφάβητοι;
Μήπως τους τόνους φαγητών που πετάμε, όταν δισεκατομμύρια σ’ όλο τον κόσμο πεθαίνουν απ’ την πείνα;
Ασφαλώς, δεν ξεχνάμε ότι κάνουμε θέατρο για παιδιά και ότι το γέλιο είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό «εργαλείο» σ’ αυτό το είδος θεάτρου.
Πιστεύουμε ότι τα παιδιά, πρέπει να είναι χαρούμενα και αισιόδοξα.
Γιατί απ’ αυτά θα αλλάξει (αν αλλάξει) αυτός ο κόσμος.

Η παράστασή μας είναι εξαιρετικά διασκεδαστική.
Είναι σκηνοθετημένη σαν «θέατρο μέσα στο θέατρο» και νομίζουμε ότι θα είναι μια παράσταση –σταθμός στην δεκαοχτάχρονη ιστορία του θεάτρου μας.
Γενική είσοδος :10€, ανέργων-ομαδικό-προπώληση: 7€ΘΕΑΤΡΟ «ΚΑΤΩ ΑΠ’ ΤΗ ΓΕΦΥΡΑ»
Πλατεία ηλεκτρικού σταθμού Ν. Φαλήρου

Τηλέφωνο 210 4816200, τηλ.&φαξ 210 4816207
Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου