Γερμανία: 25 χρόνια μετά την ένωση η «διαίρεση» Ανατολής-Δύσης παραμένει

Όταν ανατολική και δυτική Γερμανία ενώθηκαν πριν από 25 χρόνια – στις 3 Οκτωβρίου 1990 – η ευφορία που διακατείχε την χώρα ήταν κάτι από εντυπωσιακή.
Τότε ο Χέλμουτ Κολ είχε υποσχεθεί «μία χώρα που θα ανθίσει», ενώ ο προκάτοχός τους, Βίλι Μπράντ δηλώσει: «Όσο είμαστε μαζί, θα αναπτυσσόμαστε και μαζί». Τί συμβαίνει, όμως, στη Γερμανία σήμερα.
Σύμφωνα με έρευνα του Institute for Population and Development του Βερολίνου, το 50% των Γερμανών θεωρεί, ακόμη, ότι υπάρχουν περισσότερες διαφορές παρά ομοιότητες μεταξύ των κατοίκων της Ανατολικής (έστω και πρώην) και της Δυτικής Γερμανίας.
Μπορεί η ζωή στις δύο πλευρές της χώρας να έχει συγκλίνει, αλλά αυτή η σύγκλιση σε καμία περίπτωση δεν είναι «επιθετική» με την ανατολική πλευρά να συνεχίζει να μαστίζεται από υψηλότερη ανεργία, χαμηλότερο βιωτικό επίπεδο, ενώ σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ινστιτούτου, Reiner Kingholz «η εκτίμηση ότι τα πολιτικά συστήματα που επικρατούσαν στις δύο πλευρές θα μπορούσαν να «ενωθούν» δεν ήταν κάτι που έχει συμβεί ποτέ στην ιστορία. Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να ενώσεις δύο περιοχές με εντελώς διαφορετικά πολιτικά συστήματα. Ακόμη και εάν οι δύο περιοχές ήταν χωρισμένες για 41 χρόνια – δηλαδή λιγότερο από δύο γενιές – οι κάτοικοι δυτικής και ανατολικής Γερμανίας κοινωνικοποιήθηκαν με τόσο διαφορετικό τρόπο ώστε η «ολοκληρωτική ένωση» ήταν μάλλον μία ουτοπία».
Το Ινστιτούτο εξέτασε εννέα βασικούς κοινωνικούς δείκτες, προκειμένου να συγκρίνει τις δύο «πλευρές» της Γερμανίας.
Τα ευρήματά του:
Πλούτος
Ο πλούτος των κατοίκων της ανατολικής πλευράς είναι κατά 50% χαμηλότερος από αυτών της δυτικής. Εκ των 500 πλουσιότερων Γερμανών, μόνο 21 ζουν στην ανατολική πλευρά και εξ αυτών οι 14 βρίσκονται στο Βερολίνο. Από τις 20 πλουσιότερες πόλεις της Γερμανίας, μόνο μία – η Jena – βρίσκεται στην ανατολική πλευρά. Οι μισθοί στην πρώην ανατολική Γερμανία είναι χαμηλότερη – περί των 2.800 ευρώ μηνιαίως, ενώ η αξία των ακινήτων είναι κατά 50% χαμηλότερη σε σύγκριση με την δυτική πλευρά. Ο μέσος πλούτος ενός κατοίκου της δυτικής πλευράς φθάνει στα 153.000 ευρώ, ενώ στην ανατολική πλευρά στα 110.000 ευρώ. Οι κάτοικοι της δυτικής πλευράς το πιθανότερο είναι ότι οδηγούν BMW, ενώ της ανατολικής αρκούνται σε ένα... Skoda.
Φτώχεια και υγεία
Ο κίνδυνος ένας κάτοικος της ανατολικής πλευράς έχει 25% περισσότερες πιθανότητες να διολισθήσει στη φτώχεια από αυτόν της δυτικής. Πάντως το προσδόκιμο ζωής έχει ενισχυθεί σημαντικά. Η παχυσαρκία στην ανατολική πλευρά έχει αυξηθεί στο 18% (το 2013) από 12%-16% που ήταν το 1999, ενώ αυξητική είναι η πορεία και στη δυτική πλευρά, κυμαινόμενη από 14% έως 18% (το 2013) από 10%-12% το 1999.
Παραγωγικότητα
Η παραγωγικότητα στην πρώην ανατολική Γερμανία βρίσκονταν στο 70% της αντίστοιχης στην δυτική το 1999 και έφθασε στο 73% το 2012, εξαιτίας, κυρίως, της αγοράς εργοστασίων στην ανατολική πλευρά από Δυτικογερμανούς επιχειρηματίες. Όμως καμία από τις 30 εταιρείες που είναι εισηγμένες στον DAX 30 δεν έχει την έδρα της στην ανατολική πλευρά.
Ισότητα
Στην ανατολική πλευρά υπάρχουν περισσότερες γυναίκες που εργάζονται (75%) απ' ότι στη δυτική (70%). Πιθανώς συνέχεια της παράδοσης του σοσιαλιστικού συστήματος όπου οι γυναίκες ενθαρρύνονταν να δουλεύουν. Αποτέλεσμα οι παιδικοί σταθμοί στην ανατολική πλευρά να είναι πολύ καλύτεροι από αυτούς στη δυτική. Πάντως οι γυναίκες στην ανατολική πλευρά επιστρέφουν στην εργασία τους σε συντομότερο χρόνο μετά την γέννηση ενός παιδιού και το πιθανότερο είναι ότι θα εργαστούν με πλήρες ωράριο.
Επιχειρηματικές συνεργασίες
Οι επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ επιχειρηματιών ανατολικής και δυτικής Γερμανίας αντιστοιχούν μόλις στο 10% των συνολικών, δηλαδή όσο είναι και το ποσοστό συνεργασίας μεταξύ Γερμανών επιχειρηματιών και ανθρώπων που έχουν μεταναστεύσει στη χώρα.
Εθελοντισμός
Αν και σε σύνολο το 37% των Γερμανών συμμετέχουν σε κάποια εθελοντική δράση, το ποσοστό αυτό πέφτει στο 30% στην ανατολική πλευρά. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το χαμηλότερο ποσοστό οφείλεται στο γεγονός ότι το προηγούμενο πολιτικό σύστημα, υποχρέωνε τους Ανατολικογερμανούς να συμμετέχουν σε εθελοντικές δράσεις.
Κατανάλωση
Τα δυτικά καταναλωτικά αγαθά – από jeans έως σοκολάτες – ήταν μεταξύ αυτών που λάτρεψαν οι Ανατολικογερμανοί μετά την πτώση του Τείχους του Βερολίνου. Όμως πολύ λίγα είναι τα προϊόντα που παράγονται στην ανατολική πλευρά και βρίσκονται στα supermarkets της ενωμένης Γερμανίας. Οι κάτοικοι της ανατολικής πλευράς καταναλώνουν περισσότερα τυποποιημένα προϊόντα, ενώ αυτοί στην δυτική περισσότερο φρέσκα προϊόντα και μάλιστα υψηλότερης διατροφικής αξίας.
Μετανάστευση
Υπάρχουν περισσότεροι μετανάστες στην δυτική πλευρά, οι οποίοι αντιστοιχούν στο 4% έως 9% του πληθυσμού, ενώ σε αρκετές περιοχές φθάνει και στο 25%.
Εκπαίδευση
Και όμως εδώ η ανατολική πλευρά έχει τον πρώτο λόγο. Συγκρίνοντας τα 16 γερμανικά ομοσπονδιακά κρατίδια, διαπιστώνεται ότι η εκπαίδευση στην ανατολική πλευρά είναι καλύτερη. Οι μαθητές είναι καλύτεροι σε μαθηματικά, φυσικές επιστήμες, βιολογία, χημεία και φυσική.
πηγη : newmoney.gr

Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου