Τι φέρνουν τα πρώτα 48 μέτρα του Μνημονίου

Μπροστά σε νέες εκπλήξεις θα βρεθούν χιλιάδες φορολογούμενοι. Εκτός από τη δόση του ΕΝΦΙΑ και τις υπόλοιπες φορολογικές υποχρεώσεις, θα έρθουν αντιμέτωποι με αναδρομικά χαράτσια. Σύμφωνα με το πολυνομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση με τα πρώτα μνημονιακά μέτρα,  η εφαρμογή πολλών εξ' αυτών ξεκινάει αναδρομικά από την πρώτη του 2015, παρόλο που είμαστε ήδη στα μέσα Οκτωβρίου.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποστούν ένα διπλό σοκ καλούμενοι να πληρώσουν υψηλούς φόρους για τις ιδιοκτησίες που κατέχουν και μάλιστα αναδρομικά από 1η Ιανουαρίου 2015. Σημειώνεται ότι ήδη έχει επιβληθεί  η αναδρομική αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, του φόρου πολυτελείας και της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις.
Ειδικότερα με τις διατάξεις του πολυνομοσχεδίου έρχονται οι εξής αλλαγές στη φορολογία ακινήτων:
-Αυξάνονται οι συντελεστές φόρου για τα εισοδήματα από ακίνητα που αποκτώνται από την 1η Ιανουαρίου 2015. Δηλαδή για εισοδήματα που ήδη έχουν αποκτηθεί και όλοι υπολόγιζαν ότι θα φορολογηθούν με όσα ισχύουν. Συγκεκριμένα για εισόδημα έως 12.000 ευρώ ο συντελεστής φόρου αυξάνεται από το 11% στο 15%. Πρόκειται για μια κατακόρυφη αύξηση κατά 36,3%, ενώ για μεγαλύτερο ποσό ο συντελεστής φόρου αυξάνεται από το 33% στο 35% (αύξηση 6%).
-Καταργείται το δικαίωμα των ιδιοκτητών να εκχωρούν στο Δημόσιο τα ανείσπρακτα ενοίκια. Το μέτρο ισχύει επίσης αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2015. Δηλαδή όσοι ιδιοκτήτες ακινήτων δεν εισπράξουν φέτος εισοδήματα από ακίνητα θα φορολογηθούν γι’ αυτά από το πρώτο ευρώ και μάλιστα με τους νέους αυξημένους συντελεστές 15% και 35%.
-Καταργούνται από φέτος οι απαλλαγές από τον συμπληρωματικό ΕΝΦΙΑ για ιδιοχρησιμοποιούμενα ακίνητα των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων καθώς και των ενοικιαζόμενων επιπλωμένων δωματίων και διαμερισμάτων, εφόσον διαθέτουν σχετικό Ειδικό Σήμα Λειτουργίας (ΕΣΛ) από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Τουρισμού.
Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου