Το να βρεις μια αξιοπρεπή καρμπονάρα στη Ρώμη είναι αρκετά εύκολο. Αλλά κανείς δεν επισκέπτεται την ιταλική πρωτεύουσα ελπίζοντας να φάει απλά μια συμπαθητική μακαρονάδα. Με ένα πιρούνι στο χέρι, κάναμε τον γύρο της πόλης αναζητώντας τα κορυφαία πιάτα ζυμαρικών- τα αυθεντικά, τα παραδοσιακά και τα ελαφρώς πιο εξελιγμένα από ταλαντούχους σεφ. Σας δίνουμε τις καλύτερες διευθύνσεις για να τα απολαύσετε!
Spaghetti alla Carbonara στο Pipero al Rex
Στο εστιατόριο του Hotel Rex ο σεφ Luciano Monosilo σερβίρει μια σύγχρονη κουζίνα με
επιρροές απ΄ όλα τα βραβευμένα με αστέρι Michelin εστιατόρια της Ιταλίας όπου έχει δουλέψει. Το καλύτερο πιάτο του είναι το πιο εμβληματικό της Ρώμης: σπαγγέτι καρμπονάρα. Το μυστικό του Monosilo δεν είναι άλλο από την τεχνική του. Ζεσταίνει ένα μείγμα από κρόκους αυγών, Parmigiano Reggiano, Pecorino Romano και μαύρο πιπέρι σε μπεν μαρί και στη συνέχεια προσθέτει τα ζυμαρικά από τη φωτιά και τα ανακατεύει ζωηρά με τραγανά κομμάτια αλλαντικού guanciale προσθέτοντας και λίγο από το λίπος του. Via Torino 149; +39 06 481 5702, www.hotelrex.net/italiano/ristorante-pipero
Cacio e Pepe στο Flavio al Velavevodetto
Η παραδοσιακή μακαρονάδα cacio e pepe (με τυρί πεκορίνο και μαύρο πιπέρι) αποτελεί το φόρτε αυτής της τρατορίας στο Testaccio. Εδώ, ο σεφ Flavio De Maio φτιάχνει μια παραλλαγή του κλασικού αυτού πιάτου, ανακατεύοντας μια παχιά κρέμα από Pecorino Romano και Parmigiano Reggiano με ζεστά ζυμαρικά tonnarelli, μαζί με λίγο από το νερό στο οποίο έβρασαν και φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Το αποτέλεσμα είναι απολαυστικό, κρεμώδες και υπέροχα πιπεράτο. Via di Monte Testaccio 97, +39 06 574 4194, www.ristorantevelavevodetto.it
Αglio, olio e peperoncino (μακαρονάδα με σκόρδο, λάδι και καυτερή πιπερίτσα) στο Armando al Pantheon
O Claudio Gargioli, σεφ και ιδιοκτήτης του Armando al Pantheon, την αποκαλεί "μακαρονάδα του κερατά", καθώς η τοπική παράδοση θέλει τις μοιχαλίδες να φτιάχνουν στα γρήγορα αυτό το πιάτο, ενώ έχουν περάσει τη μέρα τους με άλλες ασχολίες, για να ρίξουν στάχτη στα μάτια των ανυποψίαστων συζύγων τους. Η μακαρονάδα αυτή είναι σίγουρα γρήγορη στην εκτέλεσή της, αλλά θέλει αρκετή πρακτική για να δέσουν σωστά οι γεύσεις. Ο Claudio σοτάρει ελαφρά το σκόρδο στο ελαιόλαδο, αρωματίζει το λάδι με τις πιπερίτσες, προσθέτει μια μεγάλη κουτάλα νερό από τα ζυμαρικά, τα οποία στη συνέχεια ανακατεύονται με το αρωματισμένο λάδι στο τηγάνι. Το αποτέλεσμα είναι διακριτικά κρεμώδες και ελαφρώς πικάντικο αφήνοντας μια ευχάριστη γεύση σκόρδου στο τελείωμα. Salita de Crescenzi 31, +39 06 6880 3034, armandoalpantheon.it
Gnocchi all'Amatriciana στο L’Arcangelo
Νιόκι πατάτας σερβίρονται καθημερινά σε πολλά εστιατόρια της Ρώμης. Δυστυχώς, τα περισσότερα είναι βαριά και κολλώδη. Στο L'Arcangelo, στη γειτονιά Prati, ο σεφ Arcangelo Dandini έχει αποκτήσει μεγάλη φήμη για τα εξαιρετικά ελαφριά νιόκι πατάτας που φτιάχνει, τα οποία, όπως υποστηρίζουν οι γνώστες, είναι τα καλύτερα σε γεύση και υφή σε όλη τη Ρώμη. Τα "ντύνει" με μια ελαφρά μαγειρεμένη σάλτσα φρέσκιας ντομάτας, λωρίδες
αλλαντικού guanciale και τυρί Pecorino Romano. Via Giuseppe Gioacchino Belli 59, +39 06 321 0992, www.larcangelo.com
Spaghetti alle Vongole Veraci (με αχιβάδες) στο Il Sanlorenzo
Το Il Sanlorenzo, που βρίσκεται στο Centro Storico, αποτελεί κλασικό προορισμό για ψάρι και θαλασσινά. Το μενού αλλάζει ανάλογα με την εποχιακή διαθεσιμότητα. Όταν τα ντόπια vongole (βόνγκολε) είναι γλυκά και παχουλά, σερβίρονται μαζί με σπαγγέτι, σκόρδο, καυτερή πιπεριά και λάδι. Ένα πιάτο απίστευτα νόστιμο μέσα στην απλότητά του χάρη στην απαράμιλλη φρεσκάδα του λιλιπούτειου οστρακοειδούς. Via dei Chiavari 4/5, +39 06 686 5097, www.ilsanlorenzo.it
Tortelli di Zucca (ζυμαρικά γεμιστά με κολοκύθα) στο Colline Emiliane
Το Colline Emiliane είναι ένα από τα λίγα εστιατόρια της Ρώμης που έχουν καταφέρει να διατηρήσουν την υψηλή ποιότητα της κουζίνας τους για δεκαετίες. Σε αυτό το ταπεινό μέρος, κοντά στη Φοντάνα ντι Τρέβι, η οικογένεια Latini σερβίρει από το 1967 παραδοσιακά πιάτα από την περιοχή της Emilia Romagna. Αφιερώνουν αρκετές ώρες τη μέρα για να φτιάξουν με αυγά τα φρέσκα ζυμαρικά τους, με πιο χαρακτηριστικό πιάτο τα tortelli με γέμιση από γλυκιά κολοκύθα. Το βούτυρο και το φασκόμηλο ολοκληρώνουν το πιάτο δημιουργώντας ένα άψογο συνδυασμό γεύσεων. Via degli Avignonesi 22, +39 06 481 7538.
Rigatoni Burro e Parmigiano (με βούτυρο και παλαιωμένο Parmigiano-Reggiano) στο Roscioli
Αν και τα ζυμαρικά με βούτυρο και parmigiano είναι από μόνα τους αρκετά νόστιμα, το Roscioli, ένα εστιατόριο, ντελικατέσεν και wine bar στο ιστορικό κέντρο, προχώρησε ένα βήμα παραπέρα το συγκριμένο πιάτο-αποθέωση του comfort food. Τα μυστικά της επιτυχίας του; Εξαιρετική σε υφή και γεύση pasta, βούτυρο Echire κι ένα μείγμα από Parmigiano Reggiano 30 και 36 μηνών ωρίμανσης. Via dei Giubbonari 21, +39 06 687 5287, www.salumeriaroscioli.com
πηγη :
0 σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου