Μετά από έρευνα ετών (ξεκίνησε από το 1999) Έλληνες καθηγητές από την Κρήτη δημιούργησαν ένα σκεύασμα από τρία Κρητικά βότανα, που προορίζεται για τη θωράκιση του οργανισμού έναντι των διαφόρων εποχικών ιών, ιδίως των πνευμόνων, έχοντας παράλληλα αντιοξειδωτική δράση.
Ο διαπρεπής καθηγητής του Πανεπιστημίου Κρήτης Χρήστος Λιονής έκανε την πρώτη επιδημιολογική μελέτη στη νότια Κρήτη και είδε ότι άνθρωποι που κατανάλωναν αφεψήματα βοτάνων, είχαν μικρότερες επιπτώσεις κρυολογήματος ή γρίπης. Η μελέτη δημοσιεύτηκε το 1999 στο "Lancet". Μαζί με τον κ.Λιονή και οι καθηγητές Ηλίας Καστανάς και Στέργιος Πυρίντσος.
Το σκεύασμα θα ονομαστεί "Κρητικό ίαμα" ενώ υπεύθυνη εταιρεία για την εμπορική εκμετάλλευση και για τη διανομή του σε φαρμακεία είναι η εταιρεία Galenica. “Ίαμα” σημαίνει γιατρικό, φάρμακο, μέσο θεραπείας. Όμως, όπως εξηγεί ο κ. Λιονής, αν και το σκεύασμα βοηθά στην αντιμετώπιση λοιμώξεων από ιούς, και είναι πιθανό να λάβει έγκριση για να πουλιέται και ως φάρμακο, το συγκεκριμένο προϊόν θεωρείται διατροφικό συμπλήρωμα. Η κάψουλα αποτελείται από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά της Κρήτης, όπως ανακοίνωσε ο καθηγητής Πειραματικής Ενδοκρινολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης Ηλίας Καστανάς, κατά τη διάρκεια συνεδρίου για το ελαιόλαδο που πραγματοποιήθηκε στην Κριτσά Λασιθίου το Σαββατοκύριακο 10 και 11 Οκτωβρίου.
Η επίσημη πρώτη παρουσίαση του σκευάσματος αναμένεται στις αρχές Νοεμβρίου. Την ίδια μέρα το σκεύασμα θα κυκλοφορήσει στα φαρμακεία της Κρήτης. Δύο μέρες αργότερα θα μπει σε όλα τα φαρμακεία της χώρας. Ο κ. Καστανάς ανακοίνωσε, επίσης, ότι γίνονται έρευνες για να κυκλοφορήσει ένα, ακόμη, φάρμακο, από ελαιόλαδο και αρωματικά φυτά, κατά τις χοληστερίνης, αλλά δεν θέλησε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. 
Όπως είπε ο κ. Λιονής το σκεύασμα δεν θα δίνεται για μία πάθηση, αλλά για την ενίσχυση του οργανισμού, για την άμυνά του. “Όλα θα κυκλοφορήσουν κανονικά με τις απαραίτητες ενδείξεις. Η εταιρεία έχει αναλάβει να δώσει και να περιγράψει όλη τη διαδικασία. Ως διατροφικό συμπλήρωμα δε χορηγείται για μία συγκεκριμένη πάθηση, παρόλο που η έρευνα αφορά και καλύπτει κυρίως τις λοιμώξεις ανώτερου αναπνευστικού. Υπάρχουν και άλλες δημοσιεύσεις, όμως, και για την αντιοξειδωτική τους δράση».