Αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας από φέτος εξετάζει η κυβέρνηση

 Αν και από το 2016 θα πραγματοποιηθούν σίγουρα αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας, ο  αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης δε διέψευσε το ενδεχόμενο να γίνουν αλλαγές και φέτος στα τέλη κυκλοφορίας, η αποστολή των οποίων αναμένεται να ξεκινήσει μέσα στο Νοέμβριο.
Ίσως υπάρξουν και φέτος αλλαγές στα τέλη κυκλοφορίας αλλά αυτό είναι θέμα απόφασης γενικότερης κυβερνητικής πολιτικής,  τόνισε ο κ. Αλεξιάδης σε χθεσινή ραδιοφωνική του συνέντευξη στο Βήμα FM.
Πληροφορίες ήθελαν στις αλλαγές που σχεδιάζονται στα τέλη κυκλοφορίας να περιλαμβάνεται η εισαγωγή κριτηρίου συνολικού αριθμού ΙΧ ανά νοικοκυριό, η εισαγωγή κριτηρίου αθροίσματος κυβικών των ΙΧ κάθε νοικοκυριού και η εισαγωγή κριτηρίου εμπορικής αξίας κυρίως για τα οχήματα που ταξινομήθηκαν για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά.
Ο κ. Αλεξιάδης επιβεβαίωσε ότι σίγουρα θα υπάρξουν αλλαγές το 2016 χωρίς, ωστόσο, να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το πού προσανατολίζεται το υπουργείο Οικονομικών. «Έχουμε δεσμευθεί για συγκεκριμένους εισπρακτικούς στόχους ανά μέτρο. Αυτή τη στιγμή σχεδιάζουμε τα τέλη κυκλοφορίας του 2016 και τέλος Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου θα έχουμε ανακοινώσεις» είπε για το θέμα ο κ. Αλεξιάδης.
Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα για ένα αυτοκίνητο 1.929 κυβικών ηλικίας από 5 έως 10 ετών, ο ιδιοκτήτης του θα πληρώσει επιπλέον 239 ευρώ για φόρο. Ο κάτοχος, όμως, ενός αυτοκινήτου 3.000 κυβικών, μέχρι 5 ετών, θα καταβάλλει μέχρι τέλος του χρόνου 2.314 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στους ιδιοκτήτες αυτοκινήτων 5.000 κυβικών (μέχρι 5 ετών), θα πρέπει να καταθέσουν στην εφορία ποσό που θα έδιναν για να αγοράσουν ένα... μεταχειρισμένο αυτοκίνητο, ήτοι... 5.434 ευρώ εκτός βέβαια των τελών κυκλοφορίας.
Το σίγουρο είναι ότι ο φόρος πολυτελείας δε θα αφήσει ανεπηρέαστο κανέναν ιδιοκτήτη με αυτοκίνητο πάνω από 1.928 κυβικά και παλαιότητα μέχρι δέκα ετών.
Σύμφωνα με τις οδηγίες του υπουργείου Οικονομικών, τέλη κυκλοφορίας από 660 έως 1.320 ευρώ θα κληθούν να πληρώσουν όσα ΙΧ κυκλοφόρησαν για πρώτη φορά στη χώρα έως τις 31 Οκτωβρίου. Για τα αυτοκίνητα που έχουν εγγραφεί μετά την 1η Νοεμβρίου 2010, τα τέλη θα υπολογιστούν με βάση την εκπομπή ρύπων ανά χιλιόμετρο. Για όσους συμπεριλαμβάνονται σε αυτήν την κατηγορία, είναι χρήσιμο να γνωρίζουν τη διακύμανση: από 0, 90 ευρώ ανά γραμμάριο για εκπομπές CO2 (από 101 έως 200 γραμμάρια) ανά χιλιόμετρο, μέχρι και 3, 40 ευρώ ανά γραμμάριο.


Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου