Πιέσεις και προειδοποιήσεις από ΕΕ, με υποσχέσεις για χαλάρωση

Μελλοντική χαλάρωση των πιέσεων και λιγότερη αυστηρότητα στις επόμενες αξιολογήσεις υπόσχονται τώρα οι Ευρωπαίοι προς την ελληνική πλευρά, εάν υλοποιήσει έγκαιρα όλα τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της συμφωνίας και την εκταμίευση των δόσεων. Το πρώτο μήνυμα δόθηκε από τον Γάλλο πρόεδρο Ολάντ κατά τις συναντήσεις του με Τσίπρα-Παυλόπουλο και επιβεβαιώνεται από τον αντιπρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος έρχεται αύριο στην Αθήνα για συνομιλίες. Παράλληλα εντείνονται οι πιέσεις, με επαναλαμβανόμενες προειδοποιήσεις ότι χρήματα δεν πρόκεται να δοθούν εάν η Ελλάδα δεν εκπληρώσει τα συμπεφωνημένα.

 Η εφαρμογή του προγράμματος είναι βασική προϋπόθεση για να μην επανέλθει στο τραπέζι το σενάριο του Grexit, διαμηνύει ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις ένα 24ωρο πριν έλθει στην Αθήνα. Παράλληλα φροντίζει να δώσει ελπίδες και έμμεσες υποσχέσεις για περισσότερη "κατανόηση" στο μέλλον, επιβεβαιώνοντας ότι οι Βρυξέλλες επιμένουν στην τακτική "μαστιγίου και καρότου" απέναντι στην Ελλάδα
Ο Ευρωπαίος αξιωματούχος έρχεται αύριο στην Αθήνα έχοντας στο χαρτοφυλάκιο του προς συζήτηση όλα τα αναπτυξιακά και δημοσιονομικά θέματα που αφορούν τη χώρα μας.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του θα συναντηθεί με πολιτικούς, οικονομικούς και κοινωνικούς παράγοντες για να συζητήσει τη βέλτιστη δυνατή υλοποίηση, τόσο των δεσμεύσεων της χώρας, στο πλαίσιο του προγράμματος πού συμφωνήθηκε το καλοκαίρι, όσο και των επενδύσεων με ευρωπαϊκούς πόρους. Στόχος παραμένει πάντα η ταχεία ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας και η οριστική έξοδος από τη κρίση.
Μια μέρα πριν από την άφιξή του ο Βάλντις Ντομπρόβσκις στέλνει  ξεκάθαρο μήνυμα στην ελληνική κυβέρνηση πως «δεν υπάρχει επ’ ουδενί χρόνος για χάσιμο» για την υλοποίηση των συμφωνηθέντων και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης
Μιλώντας στο «Βήμα της Κυριακής», στον απόηχο του δύσκολου πρώτου κύκλου επαφών με την τετραμερή, ο κ. Ντομπρόφσκις ξεκαθαρίζει πως οι εταίροι δεν θα εγκρίνουν την εκταμίευση της υποδόσης των 2 δισ. ευρώ εάν δεν υπάρξει υλοποίηση των προαπαιτούμενων από την Αθήνα, δίνοντας το στίγμα ότι το Euroworking Group της Πέμπτης δεν είναι δεδομένο και ότι μπορεί να βγάλει «μαύρο καπνό».
Αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην πρώτη αξιολόγηση λέγοντας πως είναι «σημαντικό σημάδι» για τους εταίρους, για τους επενδυτές και τις αγορές, ώστε να διαπιστωθεί η τήρηση του στο πλαίσιο της εμπιστοσύνης, δίνοντας βαρύτητα στην «ιδιοκτησία»και πολιτική βούληση  των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική κυβέρνηση για την προώθησή τους, θωρώντας πως είναι τα  «κλειδιά» για τις αλλαγές που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
«Περιθώριο για κάποιες αλλαγές ίσως υπάρχουν, αλλά τα προτεινόμενα εναλλακτικά μέτρα θα πρέπει να έχουν ισόποση δημοσιονομική αξία», επαναλαμβάνει.
Οσον αφορά στην ταραχώδη σχέση μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών, ο κ. Ντομπρόφσκις παραδέχεται ότι «οι δύσκολες και κουραστικές διαπραγματεύσεις έχουν προκαλέσει σοβαρότατη διάβρωση στην εμπιστοσύνη», διευκρινίζει όμως ότι υπάρχουν λόγοι πίστης στην εκπλήρωση των ελληνικών υποσχέσεων, πρωτίστως διότι η ανάκτηση της εμπιστοσύνης με βάση τη συμφωνία είναι στο συμφέρον «της χώρας και του λαού».
Για το σενάριο του Grexit, ο κ. Ντομπρόφσκις το διατηρεί αποφεύγοντας να το αποκλείσει ξεκάθαρα, δηλώνοντας με νόημα ότι «με τη συνεπή εφαρμογή του μεταρρυθμιστικού προγράμματος» η Ελλάδα μπορεί να είναι ένα επιτυχημένο μέλος του κοινού νομίσματος. 
Για το χρέος, επαναβεβαίωσε την πάγια ευρωπαϊκή θέση πως δεν τίθεται προς συζήτηση κάποιο «κούρεμα» της ονομαστικής αξίας, αλλά σε κοινή γραμμή με τη γερμανική τακτική άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο επιμήκυνσης των δανείων στήριξης, με μεγαλύτερη περίοδο χάριτος.
Ωστόσο ο κ. Ντομπρόφσκις δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο κάποιας χαλάρωσης των μέτρων λιτότητας λόγω της προσφυγικής κρίσης.
Ο κ. Ντομπρόβσκις, αρμόδιος για το ευρώ και τον κοινωνικό διάλογο, κατά τη διάρκεια της παραμονής του στην Αθήνα θα έχει τις ακόλουθες συναντήσεις:
- Τη Δευτέρα, 26 Οκτωβρίου, στις 9:30, θα συναντηθεί με υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργο Σταθάκη και στη συνέχεια, στις 10:30, με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Χουλιαράκη, στο υπουργείο. Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο. 
Αμέσως μετά θα συναντηθεί με τα προεδρεία των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Παραγωγής και Εμπορίου και Οικονομικών Υποθέσεων και με Διακομματική Αντιπροσωπεία της Βουλής των Ελλήνων, στις 12:00 στο κτίριο της Βουλής. 
Το μεσημέρι της ίδιας ημέρας, ο κ. Ντιμπρόβσκις θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, στις 14:00, στο Μέγαρο Μαξίμου. 
Το πρόγραμμα της Δευτέρας θα ολοκληρωθεί με τη συνάντησή του με τον υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Γιώργο Κατρούγκαλο, στις 15:30, στο υπουργείο. 
Θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο.
Την Τρίτη, 27 Οκτωβρίου, ο κ. Ντομπρόβσκις θα συναντηθεί στις 9:30 με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα. Στις 10:45, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο Αθηναίων, Γιώργο Καμίνη, θα επισκεφθεί τον Κόμβο Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας INNOVATHENS, έργο που δημιουργήθηκε από πρωτοβουλία της Τεχνόπολης του Δήμου Αθηναίων και συγχρηματοδοτείται από την ΕΕ, στην Τεχνόπολη-Γκάζι.
Το πρόγραμμα του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αθήνα θα ολοκληρωθεί με συνάντηση που θα έχει με τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων.

Δείτε περισσότερα
http://www.sofokleousin.gr/archives/262402.html
Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου