Μόνιμα capital controls για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους

Σχέδιο για περιορισμό των αναλήψεων μετρητών  από τις τράπεζες και εκτεταμένη χρήση τραπεζικών καρτών  επεξεργάζονται οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών, σε συνεννόηση με το κυβερνητικό οικονομικό επιτελείο. Στο βασικό σενάριο του υπό εκπόνηση σχεδίου προβλέπεται ότι  για δημοσίους υπαλλήλους και συνταξιούχους θα μειωθεί το πλαφόν εβδομαδιαίων αναλήψεων από 420 σε 150 ευρώ.
Τα υπόλοιπα χρήματα μισθοδοσίας ή σύνταξης που μπαίνουν στους τραπεζικούς λογαρισμούς, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας.  Ετσι θα περιορισθεί η εκροή ρευστότητας από το χρηματοπιστωτικό σύστημα και παράλληλα θα χτυπηθεί η φοροδιαφυγή από μικρές επιχιρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες.
 Το μέτρο εκτιμάται ότι αφ' ενός θα συμβάλει στην περιστολή της φοροδιαφυγής ΦΠΑ και στην τόνωση των δημοσίων εσόδων, αφ' ετέρου θα  βοηθήσει τις τράπεζες να διατηρήσουν ικανοποιητικά επίπεδα ρευστότητας στην επόμενη φάση χαλάρωσης των capital controls.
 Θα προκαλέσει όμως έντονες αντιδράσεις και έντονη δυσφορία, καθώς πέραν των συνταξιούχων και των δημοσίων υπαλλήλων, θα εμφανισθούν ως εμμέσως θιγόμενοι καταστηματάρχρες, ελεύθεροι επαγγελματίες και επιχειρήσεις. 
Το σχέδιο του ΥΠΟΙΚ πααρουσιάζει η εφημερίδα "Βήμα της Κυριακής", επικαλούμενη αποκλειστικές πληροφορίες από το ΥΠΟΙΚ. 
 Το μέτρο-σοκ αφορά περίπου 3,2 εκατομμύρια συνταξιούχους και εργαζόμενους στο Δημόσιο και σε κρατικούς φορείς. Αν τελικά υιοθετηθεί, θα εξαιρεθούν συνταξιούχοι άνω των 75 ετών και όσοι ζουν σε απομακρυσμένες περιοχές, όπου δεν υπάρχουν πολλά υποκαταστήματα τραπεζών ούτε μεγάλες εμπορικές επιχειρήσεις και η χρήση του "πλαστικού χρήματος" είναι περιορισμένη.


http://www.sofokleousin.gr/
Share on Google Plus

About Kostas Kostas

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου