Στα «σκαριά» 5-6 εργοστάσια απορριμμάτων στην Αττική από τη Ρένα Δούρου

Τουλάχιστον πέντε μονάδες επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων μέσα στον αστικό ιστό της πόλης προβλέπει το σχέδιο της Ρένας Δούρου που θα οριστικοποιηθεί μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου, συμπυκνώνοντας το δόγμα της ισχυρής κυρίας του ΣΥΡΙΖΑ για την διαχείριση των 2 εκ. τόνων απορριμμάτων που παράγει ετησίως η Αττική.
Από την αοριστία και την ασάφεια του αρχικού κειμένου του νέου περιφερειακού σχεδιασμού (ΠΕΣΔΑ) για το οποίο δέχτηκε αρκετή κριτική από τα συναρμόδια υπουργεία, η κ. Δούρου ετοιμάζεται να περάσει στην εξειδίκευση των μέτρων, με τα οποία το λεκανοπέδιο θα αντιμετωπίσει την ακύρωση των έργων ΣΔΙΤ και την εξάντληση της Φυλής. Το σχέδιο το οποίο επεξεργάζεται η Περιφέρεια Αττικής προβλέπει την δημιουργία από πέντε έως έξι μονάδων συνολικής δυναμικότητας περίπου 600.000 τόνων, τα οποία θα κατασκευάσει ο Σύνδεσμος για τα απορρίμματα της Αττικής (ΕΔΣΝΑ) και θα κληθούν -όπως όλα δείχνουν- να λειτουργήσουν στο μέλλον οι ιδιώτες.
Ελαιώνας, Ελληνικό, Παπάγου, Κορωπί, Βόρεια Προάστια
Στην πρόταση Δούρου, περιλαμβάνεται καταρχήν μία μονάδα στην περιοχή του Ελαιώνα, στο κέντρο της Αθήνας, εκεί που σχεδιαζόταν να εγκατασταθεί ο σταθμός μεταφόρτωσης απορριμμάτων (ΣΜΑ) σε έκταση 20 στρεμμάτων. Το πλεονέκτημα αυτών των εγκαταστάσεων είναι ο βαθμός ωρίμανσης των αναγκαίων αδειοδοτήσεων αλλά και η πρόβλεψη του ΠΕΣΔΑ Αττικής ότι οι σταθμοί μεταφόρτωσης μπορούν να μετατραπούν σε χώρους επεξεργασίας απορριμμάτων. Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν ότι για το θέμα υπήρξαν τις προηγούμενες μέρες συναντήσεις και με το δήμαρχο της Αθήνας κ. Γιώργο Καμίνη. Ωστόσο ο μεγαλύτερος δήμος της Αττικής πετάει επί του παρόντος την μπάλα στην εξέδρα αφού φέρεται να έχει διαμηνύσει στην κ. Δούρου ότι για να εξεταστεί η πρόταση, θα χρειαστεί να πάρει το πράσινο φως από το δήμο Αιγάλεω με επικεφαλής τον «Συριζαίο» δήμαρχο Δημήτρη Μπίρμπα στον οποίο ανήκει διοικητικά η περιοχή. Η αντίδραση Καμίνη δεν αντιμετωπίζεται πάντως ως θετικό βήμα από την περιφέρεια Αττικής.
Ως ξεχωριστή περίπτωση εξετάζεται ο χώρος που προοριζόταν για ΣΜΑ στην περιοχή του Παπάγου κοντά στο Γουδί που με βάση τον παλιό περιφερειακό σχεδιασμό χωροθετούνταν ως Σταθμός Μεταφόρτωσης Αθηνών. Το σημαντικό είναι ότι το σχέδιο της κ. Δούρου επαναφέρει στο προσκήνιο και την περιοχή του Ελληνικού, για την οποία στις αρχές του περασμένου καλοκαιριού υπουργοί της κυβέρνησης, όπως η πρώην αναπληρώτρια υπουργός Οικονομίας κ. Νάντια Βαλαβάνη και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος κ. Γιάννης Τσιρώνης επικρίθηκαν σφοδρά συναινώντας στην πρόταση των τεσσάρων όμορων δήμων (Γλυφάδας, Αλίμου, Αργυρούπολης- Ελληνικού, Παλαιού Φαλήρου) για την παραχώρηση 12 στρεμμάτων στο Ελληνικό προκειμένου να εγκατασταθεί μονάδα διαχείρισης αστικών αποβλήτων. Σύμφωνα με πληροφορίες ως εναλλακτική λύση για την εξυπηρέτηση του Νότιου τομέα της Αττικής (Καλλιθέα, Φάληρο, Ελληνικό, Γλυφάδα κ.α) δεδομένων των αντιδράσεων που θα υπάρξουν, θα μπορούσε να αποτελέσει λατομείο στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας Κορωπίου, πίσω από την Βάρη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην Περιφέρεια έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον για αντίστοιχες υποδομές και στην Περιοχή του Κορωπίου από ιδιώτες που αναπτύσσουν παρεμφερή δραστηριότητα, κάτι όμως που σε αυτή την φάση δεν αποτελεί ενδεδειγμένη λύση. Στο σχεδιασμό περιλαμβάνεται επίσης η χωροθέτηση μονάδας στον βόρειο Άξονα του λεκανοπεδίου (Χαλάνδρι, Κηφισιά, κ.α).
Για την ίδια περιοχή υπάρχει κοινή πρόταση των δήμων Φιλαδέρφειας, Χαλκηδόνας, Νέας Ιωνίας μέσα από το τοπικό σχέδιο διαχείρισης που έχει εκπονηθεί για μονάδα επεξεργασίας πλησίων της Εθνικής οδού.
Βέβαιη πρέπει να θεωρείται η εγκατάσταση εργοστασίου στο Σχιστό που θα εξυπηρετήσει τον Πειραιά, σχεδιασμός που βρίσκει σύμφωνο και το δήμαρχο Πειραιά κ. Πέτρο Μώραλη. Η δυναμικότητα της κάθε μονάδας θα είναι περίπου 110.000 τόνοι απορριμμάτων ενώ δεν αποκλείεται όπου το επιτρέψουν οι συνθήκες να πάμε σε μονάδα 220.000 τόνων.
Το Γραμματικό δεν επαρκεί
Το σχέδιο Δούρου προβλέπει ότι οι μονάδες επεξεργασίας θα χωροθετηθούν κοντά στην πηγή παραγωγής των απορριμμάτων θέτοντας υπό επεξεργασία συνολικά 1.000.000 τόνους αστικών αποβλήτων (600.000 τόνους από τις νέες μονάδες συν 400.000 τόνους προεπιλεγμένου απορρίμματος από το Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης στα Λιόσια που αναβαθμίζεται και εντάσσεται στο περιφερειακό σχεδιασμό). Στην πραγματικότητα ο σχεδιασμός της περιφέρειας Αττικής που ευθυγραμμίζεται με τους υπερφιλόδοξους στόχους του εθνικού σχεδίου διαχείρισης, προβλέπει διαλογή στην πηγή κατά 52,3% -μάλλον άπιαστο ποσοστό για την επόμενη 5ετία- 20% ανακύκλωση από την διαχείριση των σύμμεικτων απορριμμάτων και 27% ταφή. Ο περιφερειακός σχεδιασμός διαφοροποιεί πλήρως τις μονάδες επεξεργασίας από τους ΧΥΤΑ, και αυτό είναι μία από τις ριζικές αλλαγές του νέου μοντέλου διαχείρισης. Στην πραγματικότητα ο ΠΕΣΔΑ στέλνει σε απομακρυσμένα σημεία τους ΧΥΤΑ αξιοποιώντας όλες τις χωροθετήσεις του νόμου της Βάσω Παπανδρέου (παλιός ΠΕΣΔΑ-Φυλή, Κερατέα, Γραμματικό, Πολυδένδρη κ.α) αλλά και τα παλιά λατομεία της Αττικής που μπαίνουν για πρώτη φορά στο σχεδιασμό. Είναι σαφές πάντως ότι το Γραμματικό αποτελεί μία από τις πιο ώριμες λύσεις.
Η αποφασιστικότητα της πολιτείας να αξιοποιήσει τις έτοιμες υποδομές ΧΥΤΑ της περιοχής αποκαλύπτεται και από την πρόσφατη ανανέωση των περιβαλλοντικών όρων του έργου. Ωστόσο αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι ο ΧΥΤΑ του Γραμματικού δεν μπορεί να σηκώσει μεγάλο βάρος και αυτό δείχνει ότι θα πρέπει να υπάρξουν εναλλακτικά σχέδια. Σήμερα, η χωματερή της Φυλής υποδέχεται καθημερινά 5.000 τόνους αποβλήτων και η διάρκεια ζωής της υπολογίζεται σε κάτι παραπάνω από δύο χρόνια. Στο Γραμματικό θεωρείται ανέφικτο να κατευθυνθούν πάνω από 800 τόνοι ημερησίως.
Το κόστος και η κατραπακιά από τις Βρυξέλλες
Το κόστος αλλά και οι πηγές χρηματοδότησης των έργων αποτελούν επτασφράγιστο μυστικό και αποτελούν ένα μεγάλο ερωτηματικό για τον σχεδιασμό της Περιφέρειας. Δεν είναι τυχαίο ότι ανάλογους προβληματισμούς εξέφρασαν προ ημερών στις Βρυξέλλες και στελέχη της Κομισιόν, τραβώντας το αυτί στην ελληνική πλευρά (εκπροσώπους του υπουργείου Περιβάλλοντος και της Περιφέρειας Αττικής) για τους χειρισμούς της στις ΣΔΙΤ της Αττικής και Πελοποννήσου αφού οι καταγγελίες των ελληνικών αρχών φαίνεται να έχουν πιάσει τόπο. Για πρώτη φορά οι Βρυξέλλες εξέφρασαν ανοιχτά τις επιφυλάξεις τους για τις χρηματοδοτήσεις των επίμαχων έργων ενώ ήταν αρκετά πιεστικοί στην εμπλοκή ιδιωτών στα έργα διαχείρισης απορριμμάτων.
πηγη : newmoney.gr
Share on Google Plus

About bratsolis@yahoo.gr

Είμαστε Καθημερινά μαζί σας και Θέλουμε την Κρίση, την Κριτική, την Συμβολή την Υπόδειξη και τη Συμμετοχή σας.Το Portal μας typospor.gr είναι Ανοικτό σε όλους σας."Συνεχίζουμε να συντονιζόμαστε μαζί σας."Με το Μεράκι,την Ορμή και την “Τρέλα” του 1998.

0 σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου